Martin Assig * Gl*ckhaben

Persbericht

Martin Assig - Glueckhaben

31 oktober 2015 t/m 21 februari 2016

Dit najaar toont Museum Boijmans Van Beuningen als eerste museum in Nederland het kleurrijke en abstracte oeuvre van kunstenaar Martin Assig (Schwelm, 1959). De solotentoonstelling `Glueckhaben' bestaat uit 260 tekeningen, in combinatie met schilderijen en sculpturen. Een groot overzicht met niet alleen lichtvoetige maar ook zwaarbeladen onderwerpen. Daarnaast maakt Assig speciaal voor het museum een nieuw monumentaal werk.

De tentoonstelling `Glueckhaben' in Museum Boijmans Van Beuningen laat de motieven en thema's in het oeuvre van de in Berlijn woonachtige kunstenaar zien. Martin Assig werkt met ongewone materialen, waaronder kleurstof, bijenwas en houtskool, om intieme en persoonlijke voorstellingen te creeren. Hiermee toont hij zijn hang naar sensualiteit en spiritualiteit. Assig haalt zijn inspiratie uit verschillende bronnen, waaronder religieuze tradities, folklore, rituelen en kunst van Edvard Munch en Paul Klee. Tekening na tekening demonstreert Assig's geduldige werkproces, vergelijkbaar hoe een monnik werkte aan middeleeuwse manuscripten of het langdurige tekenproces bij stripboeken. Dit toont tevens zijn standpunt in de kunst: een kunstenaar denkt niet alleen in beelden maar ook in woorden.

Onmiskenbaar Assig

De tekeningen in de tentoonstelling behoren tot de serie `St. Paul'. Wanneer Assig in 2009 begint aan deze nieuwe serie, gemaakt ter ere van kunstenaar Paul Klee, vindt er een omslag plaats in zijn oeuvre. Hij vindt plezier in het maken van zijn werk: "I dug into my box of wax crayons, as though it was a big box of chocolates." Waar Assig in zijn kunstwerken eerder gebruik maakt van donkere kleuren en sobere thema's wordt nu een reeks getoond die gekenmerkt wordt door zeer uitbundig kleurgebruik en speelse motieven.

Collectie

Martin Assig's oeuvre is herhaaldelijk tentoongesteld in solo- en groepstentoonstellingen in verschillende Europese landen. Wereldwijd worden zijn kunstwerken verzameld en opgenomen in collecties van onder andere het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst in Gent en recentelijk ook in Museum Boijmans Van Beuningen. Het museum heeft in de afgelopen jaren vier tekeningen en een schilderij van Assig aangekocht. Het museum bezit een van de rijkste collecties tekeningen en prenten van Europa, met vooraanstaande deelverzamelingen van Italiaanse, Duitse, Nederlandse en Franse meesters.

Publicatie

Bij de tentoonstelling `Glueckhaben' is een catalogus beschikbaar in het Duits en Engels, uitgegeven door Walther Koenig. Deze publicatie, met essays van Bjoern Vedder en Durs Gruenbein, is te koop in de museumwinkel voor CUR19,80. (ISBN 978-3-8633 5-739-9)

`Glueckhaben' is tevens te zien tijdens Art Rotterdam (11-14 februari 2016).

Met dank aan

De tentoonstelling ` Glueckhaben' wordt mede mogelijk gemaakt door het Goethe-Institut Niederlande en komt tot stand in samenwerking met Haus am Waldsee in Berlijn.