Masterclass met Gert Oostindie: Egodocumenten en de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd

31okt2015

16.00 - 17.30

Gert Oostindie

Masterclass met Gert Oostindie: Egodocumenten en de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd

Voorprogramma Nacht van de Geschiedenis in samenwerking met het Rijksmuseum

31okt2015 16.00 - 17.30

Lezing

Egodocumenten en de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd - wat is hun rol in deze geschiedenis, wat vertellen ze ons (en wat niet)? Tijdens deze exclusieve masterclass richt historicus Gert Oostindie zich op deze vraag en aanverwante kwesties. Dit programma vormt een opmaat voor de Nacht van de Geschiedenis in het Rijksmuseum, waar Gert Oostindie zijn nieuwe boek 'Soldaat in Indonesie, 1945-1950' zal presenteren.

Naar aanleiding van de publicatie van zijn boek Soldaat in Indonesie, 1945-1950. Getuigenissen van een oorlog aan de verkeerde kant van de geschiedenis (Prometheus-Bert Bakker 2015) geeft historicus Gert Oostindie een exclusieve masterclass over de geschiedenis van de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd en de rol van egodocumenten in het historisch onderzoek hierover. In zijn inleiding bespreekt hij de belangrijkste conclusies uit zijn boek: over de (achteraf bezien) onmogelijke missie, de verwachtingen en ervaringen van Nederlandse militairen, over oorlogsmisdaden en de reflectie daarop, over soldatenleven, de terugkeer en opgekropte frustraties.

Moderator Paul Bijl ondervraagt Oostindie vervolgens over de methodologie van het onderzoek, dat volledig is gebaseerd op gepubliceerde egodocumenten van militairen dan wel veteranen uit de Nederlandse krijgsmacht; over delicate conclusies en ethische dilemma's; en over het veel gehoorde verwijt dat Nederlandse historici te weinig en onvoldoende kritisch hebben geschreven over deze dekolonisatieoorlog, en de gewelddadigheid van het Nederlandse kolonialisme op zich. In het laatste deel van deze masterclass krijgt het publiek ruime gelegenheid om aan het gesprek deel te nemen.

Over de sprekers

Gert Oostindie is directeur van het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV-KNAW) en hoogleraar Geschiedenis aan de Universiteit Leiden. Paul Bijl doceert koloniale en postkoloniale literatuur aan de UvA en werkt thans met een VENI-beurs aan een boek over (post)koloniale rechtvaardigheid, met name in Indonesie en Nederland.

IFrame: youtube-d794e0bb-c8a2-41a6-b975-1f1f075e9990

* Over de Nacht van de Geschiedenis

* Tickets Nacht van de Geschiedenis

Aanmelden

U kunt zich niet meer aanmelden voor dit programma.

* www.spui25.nl

* Spui 25

Spui 25-27 | 1012 XM Amsterdam +31 (0)20 525 8142

Gepubliceerd door Spui25