LTO deelt ambities voedselbeleid kabinet

LTO Nederland deelt de ambities van het kabinet voor een veilige, gezonde en duurzame voedselproductie en pakt de handschoen op om met overheid, maatschappelijke organisaties en bedrijfsleven de voedselagenda mee vorm te geven. In de reactie op het WRR-advies `Naar een voedselbeleid' onderstreept het kabinet de kracht van de Nederlandse land- en tuinbouw. "Het is mooi om weer eens te horen dat onze boeren en tuinders wereldwijd toonaangevend zijn in innovatie en duurzaam produceren", zegt LTO voorzitter Albert Jan Maat. "We hebben al flinke stappen gezet in de verduurzaming. Maar de lat mag wat dat betreft best hoog liggen. Dat zijn we aan onze stand verplicht."

LTO deelt de ambitie van het kabinet om samen aan een integraal voedselbeleid te gaan werken, waarin aandacht is voor volksgezondheid, de ecologische houdbaarheid en de veiligheid van ons eten, en LTO is het eens met de conclusie van het kabinet dat de huidige voedselproductie en -consumptie op lange termijn vanuit ecologisch oogpunt niet volhoudbaar is. "We lopen tegen de grenzen aan. We zien dat bijvoorbeeld in de afname van de bodemvruchtbaarheid. Dat thema heeft in het jaar van de bodem veel extra aandacht gehad. We lopen als agri- en foodsector ook voorop, maar we mogen niet uit het oog verliezen dat we in een internatioanle context opereren", aldus Maat.

LTO Nederland ziet het advies van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid als een waardevol rapport met een heldere analyse van de huidige voedselketen. "We delen de analyse dat de mondiale uitdagingen op het terrein van ecologie, volksgezondheid en de robuustheid van het systeem om een herorientatie van het beleid vragen. De sterke positie van Nederland in de agri-en foodwereld, is mede te danken aan het overheidsbeleid. Daar plukken we allemaal de vruchten van", zegt Maat. "Maar we kunnen niet langer heen om vragen op het gebied van volksgezondheid, dierenwelzijn, milieu en landschapsbeheer. Dat stelt ons voor nieuwe uitdagingen en die pakken we natuurlijk op. Daar zijn we in Nederland goed in!", aldus Albert Jan Maat.

31 oktober 2015

BRON: Maarten Leseman