Verslag raadsvergadering 29 oktober 2015


Actueel

Op 29 oktober 2015 vergaderde de gemeenteraad voor de eerste keer onder voorzitterschap van de nieuwe burgemeester. Lees dit hele artikel voor een verslag.

Onderstaande onderwerpen zijn besproken.

Deelneming in Stichting Achterhoek Toerisme

In de Stichting Achterhoek Toerisme nemen Achterhoekse gemeenten deel. De raad ging unaniem akkoord met het voorstel om deze deelneming nu officieel te formaliseren. De stichting heeft tot doel het toerisme in de Achterhoek te promoten en bevorderen.

Kadernota Basismobiliteit

De raad stelde de kadernota Basismobiliteit vast. De Achterhoekse gemeenten zijn aan de slag om per 2017 te komen met een nieuw systeem voor vervoer van A naar B in de regio, met een centrale rol voor een nieuw op te zetten vervoercentrale. Vervoer van speciale doelgroepen (bijvoorbeeld
leerlingenvervoer) is een belangrijk onderdeel van dit project. Alle fracties waren voor dit voorstel. De PvdA gaf in een stemverklaring aan akkoord te zijn met het voorstel, maar meer aandacht te willen voor de opzet van een goede evaluatie.

Wijziging verordening Starterslening

De raad stelde voor de startersregeling opnieuw een bedrag van EUR 250.000,- (uit de Algemene Reserve) beschikbaar. De Starterslening overbrugt het verschil tussen de totale koopsom van een starterswoning en het maximale bedrag dat de starter, op basis van het inkomen, bij de bank kan lenen
volgens de normen van de NHG. Zo kunnen we een aantal starters meer kans geven op huisvesting in Bronckhorst.

Vaststelling regeling ten behoeve van restschuldfinanciering

De raad besloot met algemene stemmen dat een bedrag van EUR 350.000,- beschikbaar wordt gesteld uit de Algemene Reserve voor het uitvoeren van de nieuwe restschuldlening regeling. Deze regeling is een oplossing voor mensen die willen verhuizen, bijvoorbeeld wegens gezinsuitbreiding of een
nieuwe baan, maar kampen met een restschuld. Hierdoor worden verhuisplannen vaak uitgesteld, waardoor doorstroming op de woningmarkt stokt. Dankzij de restschuldlening hebben deze mensen vooraf zekerheid over de financiering van hun restschuld en wordt doorstroom op de huizenmarkt bevordert,
net als met de startersregeling.

Voorbereidingsbesluit Beckenstraat 1, Vierakker

Een raadsmeerderheid verklaarde dat een bestemmingswijziging wordt voorbereid voor het perceel Beckenstraat 1 in Vierakker van `Agrarisch' naar `Wonen'. Alleen de GroenLinks fractie stemde tegen.

Bestemmingsplan Buitengebied Bonte Koeweg 4, Baak

De raad stelde het bestemmingsplan `Buitengebied; Bonte Koeweg 4 Baak' gewijzigd vast. CDA, PvdA, D66 en VVD waren voor. GroenLinks en GBB waren tegen dit voorstel. GroenLinks gaf in een stemverklaring aan niet akkoord te zijn met de oplossingen en de medewerking van de gemeente daarin.
Indieners van zienswijzen worden geinformeerd dat een aantal zienswijzen ontvankelijk en gedeeltelijk gegrond is verklaard en een aantal ongegrond.

Verzoek medewerking bestemmingsplanherziening bouw woning aan de Ruurloseweg in Hengelo

De raad besloot met algemene stemmen om geen medewerking aan dit verzoek te verlenen.

Meer info

Voor alle informatie over de onderwerpen die besproken zijn tijdens de vergadering verwijzen wij u naar Bestuur en organisatie -> Openbare vergaderingen -> Gemeenteraad. De eerstvolgende gemeenteraadsvergadering is op 26 november 2015.