Planetary Security Conference stelt veiligheid centraal in klimaatdiscussie

Nieuwsbericht | 28-10-2015 | 13:55

Op maandag 2 en dinsdag 3 november organiseert Nederland de eerste editie van de jaarlijks terugkerende Planetary Security Conference in het Vredespaleis in Den Haag, die gaat over de relatie tussen klimaat en veiligheid. `Het snel veranderende klimaat kan grote gevolgen hebben voor onze veiligheid. Daarom moeten diplomaten de relevantie van hun werk tegenwoordig ook door een klimaatbril bekijken', aldus minister Koenders van Buitenlandse Zaken.

Koenders en minister Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) spreken op de conferentie, waar onder meer wetenschappers, ambtenaren en afgevaardigden van denktanks uit meer dan 70 landen de invloed van klimaatverandering op de internationale veiligheid aankaarten. `Te lang zijn veiligheid en klimaat los van elkaar benaderd, maar klimaatverandering gaat de hele wereld aan. Daarom is het zaak om de risico's ervan snel en effectief aan te pakken', vindt Koenders.

Hoog op de agenda staat de manier waarop klimaatverandering, die onder meer tot uiting kan komen in toenemende droogte en zeespiegelstijging, kan leiden tot instabiliteit in kwetsbare regio's als Syrie en de Sahel. Koenders: `Kwetsbare regio's kunnen nog instabieler worden als er grote klimatologische veranderingen optreden. Het beperken van de veiligheidsrisico's hiervan is zowel op de korte als de lange termijn cruciaal.'

Een groot deel van de twee conferentiedagen bestaat uit overleg in twaalf werkgroepen. Hierbij komen onder meer de effecten van het klimaat op voedselzekerheid, migratie, Arctische veiligheid en zeespiegelstijging aan bod.

Op dinsdag 3 november sluit minister Ploumen de conferentie af door deel te nemen aan een vierkoppig panel. Ploumen ondersteunt ontwikkelingslanden bij het tegengaan van klimaatverandering en bij het aanpakken van problemen als droogte, wateroverlast of verminderde voedselopbrengsten. 'Deze landen zijn extra kwetsbaar: door klimaatverandering dreigen ze hun water- en voedselvoorziening kwijt te raken of krijgen ze te maken met humanitaire rampen als gevolg van extreem weer. Het zijn vaak de armste en zwakste groepen die hier het hardst door geraakt worden. Ontwikkelingslanden hebben dus ook veel baat bij daadkrachtig klimaatbeleid', aldus Ploumen.