SPUI25 op Locatie: MH17 - tussen wetenschap, journalistiek en politiek

02nov2015

18.00 - 20.00

SPUI25 op Locatie: MH17 - tussen wetenschap, journalistiek en politiek

In samenwerking met de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen (UvA) en ACCESS Europe

02nov2015 18.00 - 20.00

Lezing

Op 17 juli 2014 werd de MH17 boven Oekraine neer- geschoten. Bij de aanslag kwamen 298 mensen om het leven, waaronder 196 Nederlanders. Het lijkt inmiddels vast te staan dat de Boeing 777 is neergeschoten met een BUK-raketsysteem, maar over de vraag wie verantwoordelijk is voor het afvuren verschillen de lezingen. Een avond over de ramp, het beeld van de ramp, het onderzoek en de consequenties voor de wetenschap, journalistiek en politiek. Met: Marjolein van Asselt, Gabriel van den Brink, Andre Gerrits, Martijn Kleppe en Maarten Huygen.

In het Westen wordt algemeen aangenomen dat de separatisten verantwoordelijk zijn voor de ramp met de MH17; in het Russische invloedsgebied wordt gesteld dat Oekraine het vliegtuig heeft neergehaald. Het onderzoek naar de toedracht rondom MH17 is een gevoelig punt binnen de Europese buitenlandpolitiek en de relaties met Rusland in het bijzonder. Half oktober zal de Onderzoeksraad voor Veiligheid de resultaten van het forensische onderzoek publiceren.

In welk politiek speelveld handelt de Onderzoeksraad voor Veiligheid, en welke afwegingen moeten zij maken? Wat is de dynamiek van zichtbaarheid en onzichtbaarheid rondom beelden van de ramp? Hoe verhoudt het geopolitieke krachtenveld zich eigenlijk tot wetenschappelijke feiten en de rol van de media? In het bijzonder gaat het debat over de spanningen tussen wetenschappelijke waarheidsvinding en (internationale) politieke belangen bij het opstellen van het rapport. Korte presentaties gaan in op de context van het OVV onderzoek, de sociaal-maatschappelijke impact van de MH17-tragedie, de internationale verhoudingen, en de rol van (media)beelden. De presentaties worden gevolgd door debat tussen de sprekers en het publiek. Aansluitend een borrel en gelegenheid om elkaar te ontmoeten.

Dit programma vindt plaats in het `OBA Theater` van de Openbare Bibliotheek Amsterdam, 7 ^e etage (5 minuten lopen vanaf Centraal Station Amsterdam); Oosterdokskade 143, 1011 DL Amsterdam.

Over de sprekers

Prof. dr. ir. Marjolein van Asselt is sinds 1 augustus 2014 lid van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Tevens is zij hoogleraar `Risk Governance` aan aan de faculteit Cultuur- en Maatschappijwetenschappen van de Universiteit van Maastricht. Van januari 2008 tot juli 2014 was zij raadslid van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid.

Prof. dr. Gabriel van den Brink is hoogleraar (maatschappelijke) bestuurskunde aan de Universiteit van Tilburg. Na de tragedie met MH17 organiseerde hij een collegereeks over de gevolgen van de ramp aan de Universiteit van Tilburg. In juli 2015 kwam naar aanleiding van die collegereeks, en onder zijn redactie, het boek De ramp die Nederland veranderde? Nadenken over vlucht MH17 (Uitgeverij Boom) uit.

Prof. dr. Andre Gerrits is hoogleraar International Studies en opleidingsvoorzitter MA Europese Unie Studies en International Relations aan de Faculteit Geesteswetenschappen van de Universiteit Leiden. Daarvoor was hij Jean Monnet hoogleraar Europese Studies aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) en medewerker aan Instituut Clingendael. Zijn bijzondere belangstelling gaat uit naar Russische politiek en geschiedenis en naar internationale betrekkingen in de ruimste zin van het begrip.

Dr. Martijn Kleppe is onderzoeker aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en de Vrije Universiteit Amsterdam. HIj is geinteresseerd in de wijze waarop het verleden en heden gevisualiseerd worden in en door de media. Naast zijn academische werk schrijft Kleppe voor NRC Handelsblad en Elsevier, verzorgt hij lezingen, en is regelmatig commentator op radio en televisie.

Maarten Huygen is verslaggever bij NRC Handelsblad. Hij was onder andere verslaggever, tv-recensent en commentator en werkte bij elkaar bijna elf jaar in de Verenigde Staten als correspondent, eerst voor radio, televisie en verscheidene bladen, daarna voor NRC Handelsblad. Tot vorig jaar was Huygen chef opinie bij NRC Handelsblad.

Het debat wordt georganiseerd door dr. Victor Toom (University of Northumbria, VK) en prof.dr. Marieke de Goede (Universiteit van Amsterdam / ACCESS Europe / voorzitter Dagelijks Comite SPUI25).

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.

LET OP: locatie is de Openbare Bibliotheek Amsterdam.

* www.spui25.nl

AANMELDEN

Locatie

`OBA Theater` van de Openbare Bibliotheek Amsterdam (7e etage)

Oosterdokskade 143, 1011 DL Amsterdam

5 minuten lopen vanaf Centraal Station Amsterdam

Gepubliceerd door Spui25