Spraakmakende zaken: de Urgenda-zaak

02nov2015

17.00 - 18.30

Spraakmakende zaken: de Urgenda-zaak

In samenwerking met de Faculteit der Rechtsgeleerdheid

02nov2015 17.00 - 18.30

Lezing

Op 24 juni 2015 deed de Haagse Rechtbank een omstreden uitspraak in de Urgenda-zaak: de rechter verplichtte de Nederlandse regering om de CO2 uitstoot in 2020 met 25% verminderd te hebben ten opzichte van 1990. We bespreken de centrale vragen binnen de Urgenda-zaak, en beantwoorden de vraag: waarom was juist deze zaak zo spraakmakend? Met Adrienne de Moor en Bart van Klink.

De Urganda-zaak was het eerste voorval waarbij de rechter een staat verplichtte om maatregelen te nemen tegen klimaatverandering. Daarnaast legde de rechter een externe norm op: een reductie van minimaal 25%, noodzakelijk geacht door klimaatwetenschappers in het International Panel on Climate Change, terwijl de Nederlandse overheid zich netjes hield aan de norm van 20% zoals deze binnen de EU was gesteld. Milieuactivisten waren erg in hun nopjes met deze uitspraak.

Veel juristen daarentegen fronsten hun wenkbrauwen omdat ze vonden dat de rechter de grenzen van de trias politica onvoldoende had gerespecteerd. Ze advisteerden de regering om in beroep te gaan, op basis van de scheiding der machten, in dit geval de politieke, en de rechterlijke macht. Juristen anderzijds stelden dat de rechter niet alleen moet kijken of de regels goed zijn toegepast, maar dat de rechter soms juist ook een politieke stellingname kan, en mag, maken.

In dit programma wordt de spraakmakende Urgenda-zaak besproken. Vragen die centraal staan zijn: mag de rechter de regering op de vingers tikken als ze in juridische zin wellicht niks fout heeft gedaan? In hoeverre voldoet de regering aan haar grondwettelijke zorgplicht indien haar milieubeleid niet voldoet aan de minimale eisen zoals in een wetenschappelijke consensus zijn vastgesteld? In hoeverre mag de rechter de wetgeving toetsen aan externe normen?

Over de sprekers

Bart van Klink is hoogleraar Methoden van Recht en Rechtswetenschap aan de Vrije Universiteit (VU). Na Literatuurwetenschap te hebben gestudeerd aan de Universiteit Utrecht, werd hij in 1991 aangesteld als aio bij de rechtenfaculteit in Tilburg. Tussen 1995 en 2009 was hij universitair (hoofd)docent bij de vakgroep Encyclopedie en Rechtsgeschiedenis aan de Universiteit van Tilburg. Ook is Van Klink voorzitter van de Vereniging voor Wijsbegeerte van het Recht (VWR) en hoofdredacteur van het internationale tijdschrift Law & Method.

Adrienne de Moor-van Vugt is hoogleraar Staats- en Bestuursrecht aan de Universiteit van Amsterdam. In haar onderzoek richt ze zich op de wisselwerking tussen het algemeen deel van het bestuurs(proces)recht en het Europese recht. De Moor-van Vugt is in haar werk als raadsheer gespecialiseerd in marktordenings- en financieel-economisch recht. Haar onderzoek is ingebed in de facultaire onderzoeksgroep `Marktordening` en in het programma `Rechtsbescherming en Rechtshandhaving` van Ius Commune. Daarnaast is De Moor-van Vugt fellow bij het Amsterdam Center for Law & Economics (ACLE) en mede-directeur van het Centrum voor Energievraagstukken.

Spraakmakende zaken

Dit is de eerste bijeenkomst in een nieuwe serie `Spraakmakende Zaken` waarin deskundigen uit de Faculteit der Rechtsgeleerdheid een belangrijk, interessant en/of opvallend arrest bespreken.

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.

AANMELDEN

* www.spui25.nl

* Spui 25

Spui 25-27 | 1012 XM Amsterdam +31 (0)20 525 8142

Gepubliceerd door Spui25