'Rutte moet veiligheid atheistische Bengaalse bloggers aankaarten'

maandag 2 november 2015 16:25 Binnenland

Dit is een origineel bericht van Humanistisch Verbond

Afgelopen zaterdag zijn in Bangladesh opnieuw seculiere bloggers en uitgevers aangevallen, met een dode en drie zwaargewonden als gevolg. Het Humanistisch Verbond roept premier Rutte op er bij zijn Bengaalse collega premier Sheikh Hasina op aan te dringen vrijdenkers in haar land te beschermen. Het bezoek van Sheikh Hasina vanaf 3 november aan Nederland is daarvoor een uitgelezen gelegenheid.

Hasina bezoekt Nederland in gezelschap van een handelsdelegatie op uitnodiging van premier Rutte. Boris van der Ham, voorzitter van het Humanistisch Verbond: "Seculiere schrijvers, bloggers, denkers en uitgevers zijn letterlijk vogelvrij in Bangladesh. Dit jaar zijn al vijf van hen letterlijk doodgehakt door extremistische moslims. De Bengaalse regering doet te weinig om dit te voorkomen. Onze premier moet het bezoek van de Bengaalse regering aangrijpen om deze schending van mensenrechten aan te kaarten."

Het Humanistisch Verbond heeft samen met de Internationale Humanistische organisaties veel contact met deze bedreigde groep.

Bij de twee aanvallen is uitgever Faysal Arefin Dipan vermoord. Tareq Rahim, een dichter, is zwaar gewond. Ook uitgever Ahmed Rashid Tutul en blogger Sudeep Kumar Roy Barman zijn er slecht aan toe. De moord op Dipan is de vijfde moord op atheistische schrijvers en uitgevers in Bangladesh in minder dan een jaar. Dipan was eigenaar van Jagriti publishing house en publiceerde Avijit Roy's Philosophy of Disbelief. De slachtoffers staan bekend als atheistisch. De aanslagen zijn opgeeist door Ansar Al Islam, ook bekend als Ansarullah Bangla Team (ABT), een extremistische islamitische organisatie, geinspireerd door Al- Quaida. De groep eiste eerder de aanslagen op atheistische bloggers Ahmed Rajib Haider, Asif Mohiuddin, Avijit Roy, Oyasiqur Rahman en Ananta Bijoy Das. Tientallen andere atheistische bloggers staan op een dodenlijst en ontvangen regelmatig doodsbedreigingen.