Hoe draagt onze gemeente bij aan huisvesting statushouders


3/11/15 13:03

Hoe draagt onze gemeente bij aan huisvesting statushouders

Zoals bekend, zijn er momenteel vele honderdduizenden mensen vanuit het Midden-Oosten en Noord-Afrika op de vlucht voor oorlog en geweld. We kennen intussen allemaal de schrijnende beelden hiervan uit de media. Een deel van deze vluchtelingen vraagt opvang in Nederland terwijl de reguliere
opvangcapaciteit daarvoor op dit moment ontoereikend is. In de regio's Zuid-Kennemerland, IJmond en de gemeente Haarlemmermeer wordt overlegd over de (nood)opvang van vluchtelingen. Ook onze gemeente heeft in de regio een rol om bij te dragen aan de vluchtelingenproblematiek.

Rol in de regio

Voor de noodopvang van de vluchtelingen die nu Nederland binnenkomen zoekt Centraal Orgaan Asielzoekers (COA) doorgaans naar locaties waar minimaal 300 bedden kunnen staan. In onze regio hebben tot nu toe de grotere gemeenten zoals Haarlemmermeer en Haarlem locaties beschikbaar gesteld voor
noodopvang. Het COA heeft onze gemeente niet specifiek benaderd voor noodopvang en vanwege de omvang van onze gemeente is het niet waarschijnlijk dat we hier een rol in kunnen spelen.

Hoewel onze gemeente geen noodopvanglocatie kan aanbieden, onderzoekt het gemeentebestuur in afstemming met de gemeenteraad wel hoe er bijgedragen kan worden aan de problematiek in de regio. Wij zien hierin een humanitaire plicht.

Versnelde huisvesting vergunninghouders

Wij zijn voornemens om vergunninghouders versneld te gaan huisvesten in onze gemeente. Vergunninghouders zijn mensen die al langer in ons land zijn en inmiddels een verblijfsvergunning hebben ontvangen. Zij wonen nog in asielzoekerscentra maar mogen wel in Nederland blijven. Op dit moment zijn
er nog veel vergunninghouders die op een woning wachten. Door deze mensen versneld te huisvesten komt er ruimte vrij in de asielzoekerscentra voor de nieuwe vluchtelingen. De gemeenteraad bespreekt dinsdag 3 november de voorgestelde aanpak, rekening houdend met de omvang van onze gemeente.

Inloopbijeenkomst

Het is mogelijk dat u vragen heeft over onze bijdrage in de regio. Om onduidelijkheden weg te nemen en vragen van onze inwoners te beantwoorden, organiseren wij een inloopbijeenkomst in het gemeentehuis te Halfweg. Deze bijeenkomst vindt plaats op maandag 9 november 2015 van 17.00 - 21.00 uur.
Er is geen programma, inwoners kunnen op elk moment binnenlopen. Onder andere de burgemeester, wethouders, raadsleden, commissieleden en politie zijn aanwezig voor vragen. Mocht u nu al vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met de gemeente via: communicatie@haarlemmerliede.nl of via
telefoonnummer 020-407 9000.

Vervolg

In de vervolgperiode zal de gemeenteraad hierover besluiten, bijvoorbeeld het aantal woningen, aantal vergunninghouders en de locatie. Wij houden u op de hoogte van de ontwikkelingen via onze website en het Digitale Nieuwsblad.

Meer informatie

Onder 'actueel' staan een overzicht van vragen en antwoorden.

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) voert de regie over de opvang van vluchtelingen in Nederland. Meer informatie vindt u via www.coa.nl.

Wilt u iets doen voor vluchtelingen? Lees wat u kunt doen op de website van VluchtelingWerk Nederland.

Vluchtelingenwerk is ook het eerste aanspreekpunt voor vergunninghouders die in de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude komen wonen en ondersteunt en begeleidt statushouders bij de opstart van hun "nieuwe leven" in onze gemeente. U kunt voor meer informatie over wat u kunt doen naar:
http://www.vluchtelingenwerk.nl/noordwestholland

Op de website van de Rijksoverheid vindt u meer achtergrondinformatie over vluchtelingen in Nederland:
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/vluchtelingen

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------