Spectaculaire koorwerken van Handel door de Nederlandse Bachvereniging

21 oktober 2015

Spectaculaire koorwerken van Handel door de Nederlandse Bachvereniging

Twee meesterwerken in één programma: Dixit Dominus en The Ways of Zion do mourn

Eén programma met twee meeslepende koorwerken van Handel: Dixit Dominus en The Ways of Zion do mourn. De Nederlandse Bachvereniging voert ze uit op 4 november (Utrecht), 5 november (Naarden) en 8 november (Amsterdam). Kaarten zijn verkrijgbaar via bachvereniging.nl.

Emotionele achtbaan

Het contrast kan bijna niet groter zijn. Dixit Dominus is een juichende psalmzetting vol schitterende klankkleuren, virtuoos en energiek. Gecomponeerd in Rome, waar Handel aan het begin van zijn loopbaan zijn grote liefde ontdekte: de Italiaanse stijl. The Ways of Zion do mourn is een majestueuze hymne bij de dood van Handels innige vriendin en patrones Queen Caroline. Jos van Veldhoven: “The Ways of Zion do mourn is muziek voor een overlijden en begint – uiteraard – in begrafenissfeer, maar Handel houdt dat niet het hele stuk vol. De sfeer wordt gaandeweg eigenlijk heel gelukkig en ik denk dat beide emoties oprecht zijn. Van het Dixit Dominus kun je zeggen: fantastisch gemaakt, flitsend, bol van de contrasten, Handel schreef het duidelijk om indruk te maken met het oog op zijn carrière.” Een programma met een achtbaan aan emoties dus.

Concerten

woensdag 4 november, 20.15 uur – Utrecht, TivoliVredenburg, Grote Zaal

donderdag 5 november, 20.15 uur – Naarden, Grote Kerk

zondag 8 november, 15.00 uur – Amsterdam, Muziekgebouw aan ´t IJ

Programma

George Frideric Handel - The Ways of Zion do mourn

George Frideric Handel - Dixit Dominus

Nederlandse Bachvereniging

De Nederlandse Bachvereniging is sinds jaar en dag een prominente speler in het Nederlandse culturele leven. Het begon allemaal in 1921 met de uitvoering van Bachs Matthäus-Passion in de Grote Kerk in Naarden. Bewust in een kerk, als tegenhanger van Willem Mengelbergs uitvoeringen in het Amsterdamse Concertgebouw. Het ensemble groeide uit tot een toonaangevend muziekgezelschap met een flexibele kern. Nog steeds voert het jaarlijks de Matthäus-Passion uit in de Grote Kerk in Naarden. Daarnaast zijn er per seizoen zo’n zestig concerten van werken van Bach en zijn tijdgenoten door heel Nederland en daarbuiten. Sinds 1983 is Jos van Veldhoven artistiek leider.