Kamer wil Ambelt niet openhouden

Een meerderheid van de Tweede Kamer stemde gisteren tegen de motie om de scholengroep voor speciaal onderwijs de Ambelt open te houden. De Socialistische Partij (SP) en de ChristenUnie wilden sluiting van de scholengroep voorkomen.

Het lukten de twee partijen niet om voldoende steun voor hun motie te krijgen. SP-Kamerlid Tjitske Siderius zei op Twitter: `De PvdA, VVD, D66 en CDA laten de Ambelt keihard vallen.'

Verloren

Siderius had samen met Kamerlid Arie Slob van de ChristenUnie gepleit voor behoud van de scholengroep, omdat het reguliere onderwijs onvoldoende in staat is om de juiste ondersteuning te bieden aan leerlingen van de Ambelt. Het gaat om leerlingen met specifieke gedragsstoornissen. Ook zou er volgens de Kamerleden met de sluiting cruciale kennis verloren gaan.

Eerder maakte de scholengroep al bekend dat de 2100 leerlingen de komende jaren worden overgedragen aan collega-schoolbesturen voor regulier onderwijs. Twee onderwijsexpertisecentra in Zwolle en Apeldoorn blijven bestaan. De scholengroep in Oost-Nederland moet ingrijpen, vanwege het dalende leerlingaantal sinds de invoering van passend onderwijs in 2014.

Passend aanbod

Siderius stelde na die aankondiging al kritische Kamervragen. Staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs antwoordde toen dat hij het wenselijk vindt dat de samenwerkingsverbanden in de regio zorgen voor een passend aanbod. `De scholen zijn samen verantwoordelijk dat elk kind een passend aanbod krijgt. De Ambelt maakt daarover afspraken met andere scholen. De Onderwijsinspectie houdt daar toezicht op.'