Nationale jeugdklimtop in actie op NJK Lead

NKBV-PERSBERICHT

Woerden, 29 oktober 2015

Nationale jeugdklimtop in actie op NJK Lead

8 november 2015 bij Rock Steady in Bussum

Op zondag 8 november organiseert de Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging (NKBV) samen met klim- en buitensportcentrum Rock Steady in Bussum het Nederlands Jeugdkampioenschap Lead 2015. De 112 beste jeugdklimmers van Nederland binden met elkaar de strijd aan om de nationale titel leadklimmen.

Met de Olympische Spelen van Tokio 2020 in zicht, staan de Nederlandse jeugdklimmers te trappelen hun klimtalenten te bewijzen in Bussum. Op het NJK Lead klimmen alle deelnemers één route in de halve finale, waarop klimmers zo hoog mogelijk moeten komen om een plek in de finale te bemachtigen. Ook hier klimmen ze weer één route die ze moeten proberen te toppen voor de tijd om is.

In zes leeftijdscategorieën strijden de jeugdklimmers om de Nederlandse titel. De jongste jeugd, D en E, van 7 t/m 11 jaar klimmen alle routes flash en toprope. Dat betekent dat ze andere klimmers de te klimmen route al hebben zien klimmen en dat ze met een touw via het plafond worden gezekerd. De Junioren, Jeugd A, B en C (12 t/m 19 jaar) klimmen alle routes On Sight en voor. Zij krijgen hun route pas te zien net voordat ze hem moeten klimmen, en nemen hun eigen touw mee naar boven om onderweg steeds vast te klippen in de wand.

Door de klimmers worden zeer moeilijke klimroutes tot een hoogte van ongeveer 20 meter geklommen. De routes stellen de klimvaardigheden van de jeugdklimmers enorm op de proef. De combinatie van kracht, techniek en uithoudingsvermogen bepalen voor een belangrijk deel het eindresultaat. De halve finale voor de jongste jeugd start om 10:00 uur, de finale om 12:00 uur. De oudere jeugd klimt om 14:30 uur hun halve finale en om 18:00 uur de finale. Toeschouwers zijn de hele dag welkom en betalen €2,50 entree aan de deur.

Voorlopig tijdschema

09.00 uur Rock Steady open

10.00 uur Start 1/2 Finale Jeugd D en E

12.00 uur Start Finale Jeugd D en E

13.00 uur Isolatie Junioren, Jeugd A, B en C open

14.00 uur Isolatie gesloten

14.15 uur Prijsuitreiking Jeugd D en E

14.30 uur Start 1/2 Finale Junioren, Jeugd A, B en C

16.30 uur Einde 1/2 Finale

17.00 uur Sluiting Isolatie Finale Junioren, Jeugd A, B en C

18.00 uur Start Finale Junioren, Jeugd A, B en C

20.00 uur Einde Finale

20.15 uur Prijsuitreiking Junioren, Jeugd A, B en C

Locatie

Klim- en buitensportcentrum Rock Steady

Zanderijweg 12-14 1403 XV BUSSUM

Over de NKBV

De Nederlandse Klim- en Bergsportvereniging verbindt mensen met een passie voor bergwandelen, alpinisme en sportklimmen. Het voorlichten van haar bijna 58.000 leden, maar ook niet-leden, om de klim- en bergsportactiviteiten op een veilige manier te beoefenen en te beleven, is een van de belangrijkste taken van de NKBV. Daarnaast is de NKBV als sportklimbond verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de klimsport in Nederland.

Over Rock Steady

Rock Steady Bussum is hét klim- en buitensportcentrum van Midden-Nederland, waar je terecht kan van jong tot oud, van individu tot groep. Je kan er klimmen, (buiten)boulderen, skiën en snowboarden. Maar ook mountainbikes huren. Rock Steady is gespecialiseerd in het trainen en begeleiden van grote groepen zoals bijvoorbeeld scholen en bedrijven. Ook kan je er terecht voor je (kinder)partijtje, familiedag of vrijgezellendag. Voor alle activiteiten is begeleiding en instructie mogelijk.