inzendingen NK prepareren vanaf 8 november in Natuurmuseum Brabant

PERSBERICHT

INZENDINGEN NK PREPAREN TE ZIEN IN NATUURMUSEUM BRABANT

Het is één van de meest gestelde vragen in het museum: zijn de dieren in de vitrines doodgemaakt voor de tentoonstelling? Hebben ze ook echt geleefd? Hoe worden ze eigenlijk opgezet? Prepareren (zeg maar het opzetten van dieren) spreekt tot de verbeelding. En terecht, want is een bijzondere bezigheid waar veel creativiteit en techniek bij komt kijken. Op 7 november vinden de Nederlandse Kampioenschappen Prepareren plaats. Na de prijsuitreiking -vanaf zondag 8 november- zijn de inzendingen van dit jaar in het Tilburgse Natuurmuseum Brabant te bewonderen (tot de eerste week van januari 2016).

Voor er een mooi opgezet dier in de vitrine van Natuurmuseum Brabant staat, is er al heel wat gebeurd. Er moet het nodige papierwerk worden geregeld voor een (gevonden) dier mag worden gebruikt om op te zetten. En als het dan eindelijk op de prepareertafel staat, begint het pas. Waar let je allemaal op bij het maken van een goed object? Beginnende en gevorderde preparateurs kunnen hun werk insturen voor het Nederlands Kampioenschap Prepareren, dat elke twee jaar plaatsvindt. Meedoen kan in verschillende categorieën: kleine en grote zoogdieren, vogels, vissen of skeletten- er wordt van alles ingezonden. De kleine en grote vogels zijn populair, evenals kleine zoogdieren. Dit jaar doen er ook vissen en reptielen mee.

Wanneer is een object goed opgezet?

Bij de beoordeling van de inzendingen let de jury op veel verschillende punten. Bij huidpreparaten spelen technische vaardigheden en vakmanschap een grote rol, plus de anatomische vaardigheden. De jury let er o.a. op hoe vleugels liggen, of de houding van staart of poten klopt en, jawel, hoe het preparaat ruikt: stinkt het niet naar chemicaliën, ruikt het niet ranzig?

Extra punten kunnen gescoord worden met creativiteit en uitstraling. Is het een moeilijk object, is het een artistieke compositie? Wanneer de preparateur een goede bevestiging heeft gemaakt of als zijn kleurgebruik extreem goed is, dan kan hij daarmee extra punten scoren. Tenslotte wordt er ook naar gekeken of het object in de natuurlijke ecologische habitat is geplaatst.

De uiteindelijke winnaars strijken uiteraard met de eer, maar voor de beste inzendingen zijn er ook geldprijzen en prepareerbenodigdheden te winnen.

Nieuwsgierig naar de resultaten? In Natuurmuseum Brabant zijn de inzendingen vanaf zondag 8 november (een dag na de prijsuitreiking dus) te zien op de tweede etage. De Kampioenschappen en prijsuitreiking zelf zijn niet toegankelijk voor publiek, maar u kunt de resultaten dus wel bewonderen. De objecten zijn tot en met de eerste week van januari te zien in het museum.

Algemene informatie

U vindt Natuurmuseum Brabant aan de Spoorlaan 434 in Tilburg, tegenover Tilburg CS en het busstation. Het museum is van dinsdag tot en met vrijdag geopend van 10.00 tot 17.00 uur, en op zaterdag en zondag van 11.00 tot 17.00 uur. Alle informatie over het museum en de tentoonstellingen leest u op www.natuurmuseumbrabant.nl.