Daan van Vliet uit Leimuiden voor de derde maal Nederlands Kampioen Bonaken

Persbericht

Daan van Vliet uit Leimuiden voor de derde maal Nederlands Kampioen Bonaken

Leimuiden – Daan van Vliet uit Leimuiden is voor de derde keer in de geschiedenis Nederlands kampioen Bonaken geworden. In 2006 en 2014 veroverde hij de titel ook al. Het is de eerste keer in de geschiedenis dat een deelnemer het NK drie maal wint. In een spannende finale zegevierde Van Vliet zaterdag over Dave Smit uit Hazerswoude-Rijndijk die tweede werd, Dirk Zaal uit Leimuiden (derde) en Rob Eveleens uit Leimuiden (vierde). De hoogst genoteerde vrouw was Katja Bollen uit Baarn, ze werd 19e.

Het zestiende NK Bonaken is afgelopen zaterdag 7 november gehouden bij Café Keijzer in Leimuiden. Het NK telde dit jaar 118 deelnemers uit heel Nederland. Voor het eerst kende het NK deelnemers uit vijf provincies: Friesland, Overijssel, Utrecht en Zuid- en Noord-Holland.

Het was een NK met een bijzonder tintje. Het kaartspel Bonaken is namelijk bij het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed voorgedragen voor de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland. De aanvraag is gedaan door de Stichting Bonaken Nederland te Leimuiden. De stichting heeft het spel voorgedragen om er zeker van te zijn dat de spelregels – de ziel van het spel - tot in lengte van jaren gekoesterd, beschermd en geconserveerd worden.

,,Alleen al bij Café Keijzer in Leimuiden wordt al 100 jaar gebonaakt, en misschien wel veel langer. We zijn het de generaties die ons voor gingen verschuldigd deze prachtige traditie in ere te houden maar ook gaandeweg over te dragen aan volgende generaties. De erkenning van bonaken als immaterieel cultureel erfgoed zou een geweldig steuntje in de rug zijn,’’ aldus Wim Buskermolen, de voorzitter van de Stichting Bonaken Nederland.

Wat is Bonaken?

Bonaken is een uniek spel. Overal in Nederland zijn de regels anders. Zo wordt op de begane grond van Café Keijzer op de Leimuidense wijze gebonaakt, terwijl op de eerste verdieping (op de biljartzolder) op zijn Rijnsaterwouds wordt gebonaakt. Niet onbelangrijk om te weten hoeveel punten er dan boven een zwabber uitgaan. In Utrecht kun je weer een knorrel bieden, in Katwijk kan een deelnemer uit de wind worden gehouden. In Vriezenveen is het allemaal weer anders. Daar werken ze met termen als een ‘boompje’ of een ‘dubbel boompje’, ‘op water zitten’ en ‘elke slag die je bekt’ moet je halen’.

Stichting Bonaken Nederland

Sinds 2003 is de organisatie van het NK in handen van de Stichting Bonaken Nederland. De stichting richt zich op de bevordering van de Bonaaksport in de meest ruime zin van het woord en exploiteert ook de website www.bonaken.nl.