Arne Hendriks en studenten van de Academie voor Popcultuur stellen evacuatieplan voor Friesland op

MEDIA ART FESTIVAL FRIESLAND

31 tot en met 21 november 2015

Hoofdlocatie: Westerkerk, Bagijnestraat 59 in Leeuwarden

Nevenlocaties: Neushoorn, Academie voor Popcultuur, De Snackbar, Kookatelier De Kleyne Sint Jacob

PERSBERICHT

Leeuwarden, 7 november 2015

EVACUATE

Arne Hendriks en studenten van de Academie voor Popcultuur stellen evacuatieplan voor Friesland op

Van maandag 9 november tot en met zaterdag 21 november gaat kunstenaar Arne Hendriks (Amsterdam), samen met een aantal studenten van de Academie voor Popcultuur in Leeuwarden, werken aan een evacuatieplan om Friesland voor te bereiden op de grote uittocht naar grootstedelijke gebieden als bijvoorbeeld de Randstad. Aanleiding is de grote leegloop waar Friesland de laatste jaren mee te kampen heeft. Weliswaar een langzame ontwikkeling, maar een die toch als een toekomstig probleem wordt ervaren. Maar wat als we dat probleem nu eens omdraaien en er juist op vooruit lopen?

In dat kader gaat Arne Hendriks samen met de studenten een concreet evacuatieplan voor Friesland opstellen waarbij diverse vraagstukken aan bod komen. Want hoeveel bussen heb je eigenlijk nodig als je alle mensen wilt vervoeren? Wat neem je mee en wat laat je achter? Wat gaat een dergelijke uittocht kosten? En wat gebeurt er met de lege stad die achterblijft? Om hier inzicht in te krijgen wordt er advies en informatie ingewonnen bij onder andere de brandweer, politie, leger en gemeente. Verder zijn er ideeën om een inspraakavond voor bezorgde burgers te organiseren en een website te bouwen waarop mensen zich vrijwillig voor de evacuatie kunnen aanmelden.

De Snackbar in de Grote Hoogstraat in Leeuwarden dient van maandag 9 tot en met zaterdag 14 november als tijdelijk kantoor, waarna het onderzoek de daarop volgende week doorgaat in het café in de Westerkerk. Belangstellenden kunnen tussen 12.00 en 17.00 uur langskomen om mee te praten of mee te denken.

Het uiteindelijke plan wordt op zaterdag 21 november, op de laatste dag van het Media Art Festival, gepresenteerd in de Westerkerk in Leeuwarden.

Evacuate

Maandag 9 t/m zaterdag 14 november - De Snackbar, Grote Hoogstraat 12, Leeuwarden

Maandag 16 t/m zaterdag 21 november - Westerkerk, Bagijnestraat 59, Leeuwarden

Tijden: 12.00 tot 17.00 uur.

Organisatie: Media Art Festival Friesland, in samenwerking met de Academie voor Popcultuur en de Popfabryk Leeuwarden die De Snackbar als werkplek beschikbaar stelt.

Arne Hendriks is bereid om zijn plan toe te lichten en is op maandag 9 november beschikbaar voor interviews. www.arnehendriks.net