Zijn uw schouwsloten schoon!


Zijn uw schouwsloten schoon!

Maandag 16 november begint de schouw. Dan controleren medewerkers van het waterschap of bodem, taluds van en duikers in de schouwsloten schoon zijn. De schouw is via een advertentie bekend gemaakt. Op de website www.reestenwieden.nl wordt het schouwbeleid toegelicht en kan op de digitale
kaarten worden gezien welke sloten de schouwsloten zijn.

Wie is verantwoordelijk voor onderhoud schouwsloten?

De Keur van het waterschap Reest en Wieden regelt de onderhoudsplicht. Eigenaren van land grenzend aan de schouwsloten moeten die sloten schoon maken. Schouwsloten zijn essentieel voor de goede werking van het watersysteem. Het is daarom belangrijk dat deze sloten half november schoon zijn.
Als dat op tijd in orde is voorkomt dat aanschrijvingen en kan het waterschap efficienter werken. Dat scheelt geld voor de grondeigenaren, de gebruikers en voor het waterschap. De bestaande regels en voorschriften uit de Keur worden door het waterschap scherp toegepast.

Schone sloten en duikers belangrijk voor water af- en aanvoer

Schone sloten zijn belangrijk voor een goede wateraanvoer en -afvoer. Om wateroverlast te voorkomen moeten de sloten schoon worden gemaakt. Het waterschap kent drie categorieen sloten, te weten: watergangen, schouwsloten en overig water.
Het waterschap onderhoudt de zogenoemde watergangen. Dit is het hoofdwatersysteem. De tweede categorie sloten zijn de schouwsloten. De eigenaren van percelen grenzend aan schouwsloten zijn verplicht om deze te onderhouden en de duikers schoon te houden.
De laatste categorie sloten zijn overige wateren. Als deze sloten grenzen aan een aanliggend erf of land, is het voor de eigenaren en gebruikers ook belangrijk dat zij hun sloten onderhouden, maar die worden niet gecontroleerd door het waterschap.

Wat wordt er van u verwacht bij het onderhoud van de schouwsloten?

- het talud en de bodem van de schouwsloten maaien;
- de bodem uitdiepen tot de onderzijde van de eventuele aanwezige duikers;
- de duikers in de schouwsloten goed schoon maken.

Vaak wordt het schoonmaken van de duikers vergeten. De loonwerker lukt het meestal niet om deze werkzaamheden machinaal uit te voeren. Als de opdrachtgever dit schoonmaken alsnog handmatig doet, voorkomt dit veel kleine overtredingen.

Overig water

Wat kunt u doen als uw sloot geen schouwsloot is en uw buurman/-vrouw zijn/haar deel van de sloot niet wil onderhouden? Bij wet is geregeld dat elke eigenaar van een sloot verplicht is zijn kant van de sloot te onderhouden. Er moet voor worden gezorgd dat het water van hoger gelegen gebieden
van nature kan aflopen naar lager gelegen gebieden en plantengroei en dergelijke die stroom niet belemmert. Ook al regelt het waterschap niets, toch moet iedereen zijn eigen verantwoordelijkheid nemen voor het schoonhouden van de sloot die grenst aan zijn of haar erf en/of land. Wanneer de
buurman of buurvrouw de sloot niet onderhoudt en u heeft hier last van, dan kunt u hem of haar hierop aanspreken.