Inwoners kunnen openbare laadpalen aanvragen voor elektrische auto's


Heeft u een elektrische auto of wilt u er een aanschaffen, maar heeft u geen plek om de auto op te laden? Vanaf half november kunt u een openbare laadpaal aanvragen in de gemeente Hellendoorn. Dit kan op de website van Allego www.openbaarladen.nl.
foto
E-rijders kunnen binnenkort een laadpaal in de buurt aanvragen via een online platform. Ze kunnen hun aanvraag snel en gemakkelijk doen via www.openbaarladen.nl. Het bedrijf Allego regelt daarna de beoordeling van de aanvraag en na goedkeuring vervolgens de plaatsing van de paal. Dit gebeurt
in samenspraak met de gemeente. De laadpaal is en blijft eigendom van Allego. De e-rijder betaalt alleen via een pasje voor de stroom die hij afneemt. De parkeerplaats wordt geen prive plek. Ook anderen kunnen hiervan gebruik maken om hun voertuig op te laden bij deze laadpaal.
Meer elektrische auto's
Steeds meer mensen kiezen voor elektrische auto's. Daardoor neemt de vraag naar oplaadstations voor elektrische auto's ook toe. In de gemeente Hellendoorn zijn er in 2020 volgens een ruwe schatting 105 elektrische auto's die afhankelijk zijn van openbare oplaadpunten.
Meer oplaadpunten nodig
Tot nu zijn er twee openbare laadpalen in de gemeente Hellendoorn: bij het station Nijverdal en op de parkeerplaats bij Dalzicht/Buitencentrum Sallandse Heuvelrug. Ook kan de auto geladen worden in de parkeergarage Henri Dunant of bij enkele bedrijven in de gemeente. Dit is nog niet genoeg.
Daarom heeft Hellendoorn zich aangesloten bij het Open Markt Model van Allego. Hierbij mogen bedrijven op basis van de gemeentelijke beleidsregels openbare laadpalen plaatsen.
Bijdrage provincie Overijssel
De provincie Overijssel levert een bijdrage van EUR1000 per paal aan de eerste tien palen die geplaatst worden. De palen moeten geplaatst zijn voor februari 2016.