Start wedstrijd afvalscheiding flats de Nude


Om afvalscheiding in de Nude te stimuleren, start de gemeente Wageningen in samenwerking met BinBang een proef. In een deel van de wijk wordt een aantal wedstrijden georganiseerd waarbij flatbewoners zoveel mogelijk afval gescheiden inleveren. Zij kunnen daarbij prijzen winnen. Ook wordt het
wegbrengen van plastic verpakkingsafval, metalen verpakkingen (blik) en drinkpakken (PMD) makkelijker. Een enthousiaste bewoonster: "Ik doe graag mee zodat De Nude een swingende schone wijk wordt en blijft!"



Meer grondstoffen terugwinnen uit afval vraagt om een betere afvalscheiding. Een grote uitdaging is afval scheiden in hoogbouw. Die woningen hebben meestal kleine keukens en de afstand tot de containers buiten is vaak groot. De gemeente Wageningen heeft BinBang gevraagd een proef te
organiseren om bewoners van hoogbouw beter bekend te maken met afval scheiden. BinBang is een startup die bewustwording rond de waarde van afval stimuleert. De jonge ondernemer heeft verder een innovatieve prullenbak ontworpen om scheiden in de keuken makkelijk te maken.



Verloop wedstrijd

De wedstrijd begint op 16 november en gaat tussen verschillende flats. In vier weken strijden de bewoners om wie het meeste afval gescheiden inlevert. Ze krijgen een starterspakket en elke week tools die scheiden makkelijk en leuk maken. Daarnaast kunnen de deelnemers leuke prijzen winnen.
Bewoners van de flats waar de wedstrijden starten, zijn benaderd met instructies hoe ze zich kunnen aanmelden. De gemeente en BinBang hopen dat veel mensen meedoen. Opgeven kan nog!



Ik doe mee

Een gemotiveerde deelneemster: "Mijn grootste drijfveer om mee te doen, is dat ik het prettig vind dat het afval in de afvalcontainers wordt gedaan. Ik hoop dat alle bewoners zich verantwoordelijk voelen om mee te werken. Dat iedereen elkaar motiveert om deze kleurrijke Nudewijk afvalvrij te
maken en te houden. Mijn wens is dat de bewoners elkaar ontmoeten en er samen de schouders onder zetten. Met z'n allen is het zo gefikst!"



Makkelijker afval scheiden in en om het huis

In de wedstrijd is veel aandacht voor afvalscheiden in de keuken. Bijvoorbeeld met een speciale prullenbak voor verschillende afvalsoorten. De bewoners kunnen PMD-afval nu makkelijker weggooien, want de gemeente plaatst voor dit afval extra bakken dichtbij de flats. Ook worden de
containerplaatsen opgeknapt.



Resultaten evalueren

Het doel van de wedstrijden is om meer afval te scheiden en uit de afvalverbrandingsoven te redden. De gemeente Wageningen evalueert de resultaten na afloop van de wedstrijd. Bij succes kan het project worden uitgebreid naar andere flats.



Partners

Dankzij financiering van de provincie Gelderland en de Regio FoodValley is dit project mogelijk. Partners die ook meewerken zijn afvalinzamelaar ACV en de campagne Glas in 't Bakkie.



Reageer op dit artikel Laatst gewijzigd: 11 november 2015