Lage belastingen voor Nederland

Lage belastingen voor Nederland

11/11/2015

Spreekteksten Joram

Voorzitter,

Echte lastenverlichting, echte belastingverlaging en echte belastinghervorming. Het klonk allemaal even mooi.

In de praktijk zien we echter dat dit kabinet enkel met de vingers gekruist en wachtend op meevallers, in staat is de belastingbetaler enigszins te ontzien. Want meer is het niet.

Nadat de lasten sinds het begin van dit kabinet met bijna 15 miljard werden verhoogd, krijgen we nu een sigaar uit eigen doos: vijf miljard. En hoe wordt die vijf miljard ingezet voorzitter?

Gaan we eindelijk de broodnodige belastinghervorming zien? Gaan de tarieven fors omlaag?

Helaas niet voorzitter. Grofweg de helft wordt gestoken in een verlaging van de tarieven met een procentpuntje hier en een procentpuntje daar. Verder wordt het geld gebruikt om het rondpompende toeslagenstelsel te verstevigen: bijvoorbeeld via de zorgtoeslag en de kinderopvangtoeslag.

En dat onder leiding van de voormalig liberalen van de VVD.

In plaats van de vijf miljard volledig te steken in directe belastingverlaging, verhoogt dit kabinet wat toeslagen en stoeit het verder met allerlei regelingen als de inkomensafhankelijke combinatiekorting, de ouderenkorting en de arbeidskorting.

Geen robuuste belastingverlaging en al helemaal geen robuuste hervorming.

En zo kunnen linkse partijen, nu en in de toekomst, weer fijn aan de knoppen draaien. Om te schuiven, te herverdelen en hun maakbaarheidsgedachte na te streven, op kosten van werkend Nederland.

Voorzitter, een gemiste kans. Want wat ons land nu nodig heeft is echte belastingverlaging.

En niet dat gerommel in de marge, van dit houtje-touwtje-kabinet.

De grote structurele economische problemen - de hoge werkloosheid en de beperkte economische groei - worden niet aangepakt. In tegenstelling tot praktisch alle andere partijen kiest mijn fractie wel voor fors lagere lasten, voor veel meer banen en meer groei.

Wij kiezen ervoor de belastingen drastisch te verlagen. Wij geven het geld terug aan de burger. Wij vergroten de economische vrijheid.

Voorzitter, ons - door het CPB doorgerekende - belastingplan schaft vrijwel alle aftrekposten en heffingskortingen in de loonbelasting af. Weg met dat toeslagenstelsel.

De opbrengst komt volledig ten goede aan de belastingbetaler, in de vorm van een laag belastingtarief van nog geen 23 procent.

Daar bovenop komt een belastingvrije voet van 7.500 euro per persoon, die oploopt tot 15.000 euro, waarmee - en dat zeg ik tegen de VVD als nieuwe verdedigers van de verzorgingsstaat - de lagere inkomensgroepen worden ontzien.

Daarnaast verhogen wij de lonen, door de pensioenpremies volledig toe te voegen aan het salaris van de werknemer. Verder introduceren wij in ons plan een uniform BTW-tarief van slechts 15 procent. Een maatregel die ook door het CPB wordt aangewezen als verstandig.

Voorzitter, graag hoor ik van dit kabinet waarom hier niet op in wordt gezet.

Voorzitter, ook verlagen we de tarieven in de vennootschapsbelasting aanzienlijk. Enorm goed nieuws voor ondernemers. De huidige kinderregelingen vervangen we door een robuuste Nationale Kinderbijdrage van bijna 2.100 euro per kind, per jaar.

De accijnzen op brandstof, alcohol en tabak verlagen we met bijna tien procent.

Samen met de lagere BTW zorgt dit voor een verlaging van de benzineprijs met liefst 20 cent per liter. De pomphouders in de grensstreek kunnen eindelijk weer concurreren met de Belgen en Duitsers.

Voorzitter, ik rond af.

Ons belastingplan laat de lasten op consumptie met 4 miljard en de lasten op arbeid zelfs met 6 miljard dalen. Ons verhaal is het beste wat Nederland kan overkomen. En het kan. Zelfs budgetneutraal.

Voorzitter, onze plannen vormen het verhaal van de 21e eeuw. Onze plannen leiden tot echte lastenverlichting, echte belastingverlaging en echte belastinghervorming.

Dank u wel.