Raadsleden en veiligheid: dossier opvang vluchtelingen


DEN HAAG - De stroom vluchtelingen naar Nederland is de afgelopen tijd flink toegenomen. Dit brengt veel teweeg in de Nederlandse samenleving. Varierend van mensen die de helpende hand uitsteken tot hevige protesten tegen de komst van asielzoekers. De reden van protest is vaak angst dat de
veiligheid in de omgeving van het asielzoekerscentrum wordt bedreigd. Wat is de rol van raadsleden bij de komst van de asielzoekers? Wie bepaalt er bijvoorbeeld of er een AZC in de gemeente komt?

De website Raadsleden en Veiligheid lanceerde onlangs een nieuw dossier waarin antwoord wordt gegeven op veel actuele vragen en biedt het een vindplaats voor diverse relevante documenten. Daarnaast worden er praktijkvoorbeelden aangehaald, wordt er aandacht besteed aan wet- en regelgeving en
worden de ketenpartners in beeld gebracht. Meer informatie daarover is hier te vinden op de website Raadsleden en Veiligheid.

Veiligheid in roerige tijden
Wat kan een gemeente doen aan de veiligheidsbeleving van haar inwoners zonder dat dit tot spanningen in de wijken hoeft te leiden en hoe kijken we in het algemeen aan tegen de toekomst van het lokale veiligheidsbeleid waar gemeenteraad en het bestuur een belangrijke taak te vervullen hebben?
Deze en andere vragen zullen besproken worden in een speciale bijeenkomst van burgemeesters en raadsleden op 11 december in Utrecht, georganiseerd door Raadslid.Nu in samenwerking met het CCV. Meer informatie daarover is hier te vinden.



Bron: Raadslid.Nu, de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden, 12 november 2015.

Social media: Raadslid.Nu is ook te volgen op Twitter (@RaadslidNu), Facebook en Linkedin

Raadslid.Nu is de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden en staat voor een sterke en krachtige positie van gemeenteraden ten behoeve van het functioneren van de lokale democratie.

Raadslid.Nu houdt op maandag 23 november een seminar in het raadhuis van Zaanstad over de controlerende rol van de raad. In 2016 is de controlerende rol van de raad bovendien het leidende thema van de activiteiten van Raadslid.Nu.

Wist u dat sinds de wijziging van het rechtspositiebesluit voor raads- en commissieleden, de gemeente de contributie van de beroepsvereniging vergoedt, waarvan een raadslid in verband met de uitoefening van zijn functie lid is.

Nog geen lid van de vereniging? Een collectief lidmaatschap kost maar 35 euro per persoon en commissieleden en fractieondersteuners vallen, wanneer zij ook aangemeld zijn, binnen een collectief lidmaatschap. Het individueel lidmaatschap kost 75 euro. Aanmelden kan hier!

Voor meer informatie over Raadslid.Nu: www.raadslid.nu