Veel banken financieren nog steeds kernwapens


Nog 382 banken en pensioenfondsen in 27 landen steken het geld van hun klanten in de productie van kernwapens. In totaal financieren zij 26 producenten van dergelijke wapens met 493 miljard US-dollars.

[IMG]Dat staat in het rapport "Don't bank on the bomb" van PAX, dat onlangs is verschenen. PAX streeft naar een verbod op kernwapens en op de financiering ervan. Wapens veroorzaken immers veel menselijk leed, zoals Hansje van der Zwaan, ASN-specialist mensenrechten, uitlegt in de video over
het rapport.

Vind u het ook onacceptabel dat pensioengeld en spaar/beleggings-geld naar kernwapenproducenten gaat? Ga naar de actiepagina van PAX en stuur een bericht naar de uw bank of pensioenfonds.


ASN Bank in de Hall of Fame

Het rapport publiceert op naamsniveau over de financiele instellingen. De ASN Bank bevindt zich in de "Hall of Fame" omdat ons beleid elke financiering van kernwapens uitsluit. In totaal bevinden zich dertien financiele instellingen in de Hall of Fame. Acht daarvan zijn Nederlands: de ASN
Bank, Triodos Bank, SNS REAAL, Philips Pensioen Fonds en PNO Media; nieuw zijn ASR, Menzis en Pensioenfonds Horeca & Catering (PH&C).


Veertig runners up

Het aantal "runners up" is flink toegenomen sinds het onderzoek uit 2014. Dit zijn financiele instellingen die producenten van kernwapens niet financieren. Hun beleid sluit financiele betrokkenheid bij kernwapenbedrijven echter niet volledig uit.


Wat doet de ASN Bank?

We sluiten alle investeringen en beleggingen in de productie van wapens uit. We beleggen alleen in staatsobligaties van landen die verdragen voor het uitbannen van controversiele wapens hebben ondertekend. In het kader van ons duurzame thema "tegen wapens" steunen we projecten van War Child en
Amnesty International.

We werken ook samen met organisaties die zich inzetten tegen wapens en voor vrede, zoals PAX. We steunen het streven van PAX naar een verdrag dat kernwapens in de hele wereld illegaal maakt. En dat een einde maakt aan alle financiering van producenten van kernwapens.

Lees meer over ons beleid tegen wapens en de projecten.





Terug naar de social newsroom
Contactpersoon

Ruud Stevens
Adviseur externe communicatie
photo:Ruud Stevens ruud.stevens@asnbank.nl
070-3569353
/
06-10963432