Crowdfunding voor de restauratie van Chinese Knikpoppen

PERSBERICHT

10 november 2015

Ja-knikkers in Slot Zuylen

Crowdfunding voor de restauratie van Chinese Knikpoppen

Kasteelmuseum Slot Zuylen start donderdag 12 november een crowdfunding actie voor de restauratie van twee Chinese knikpoppen. De poppen – een beminnelijk oud tweetal met bewegende hoofden – werden tussen ca. 1780 en 1810 speciaal voor de export gemaakt in de omgeving van de Chinese havenstad Kanton. Vanwege de slechte conditie zijn ze niet te zien geweest sinds Slot Zuylen een museum werd in 1952. De prachtige poppen verdienen echter een prominente plek in het interieur: dit zou uniek zijn in Nederland. Daarvoor is echter een restauratie noodzakelijk. Met behulp van de crowdfunding wil Slot Zuylen dat voor elkaar krijgen en zo Azië weer een gezicht geven in het kasteel!

Ontdekking op zolder

Slot Zuylen is een kasteelmuseum aan de Vecht in Oud-Zuilen, dat als bewoond huis is achtergelaten door de familie Van Tuyll van Serooskerken die er tot 1952 woonde. Rond die tijd zijn de knikpoppen verplaatst naar de zolder. Daarvoor stonden ze decennia lang op de schouw in de belangrijkste kamer in het huis: de Gobelinzaal. Oud-bewoners koesteren warme herinneringen aan de poppen. Het was daarom een aantal jaar geleden een bijzondere ontdekking om de poppen weer terug te vinden op de zolder van Slot Zuylen.

Baard van mensenhaar

Slechts een klein rukje aan een lange baard, gemaakt van echt mensenhaar. Of een zacht zetje tegen het gerimpelde voorhoofd. Dat was alles wat er nodig was om de twee Aziatische beelden in beweging te krijgen. Dan knikten, en knikten en knikten ze. Dat was niet altijd handig. Zo kwam F.C.C. baron van Tuyll van Serooskerken, er namelijk achter dat zijn kleinkinderen stiekem aan de twee exotische kunstvoorwerpen hadden gezeten!

Uniek in Nederland

Het is een lang gekoesterde wens de poppen weer op te nemen in de vaste presentatie in het huis. “De voorgenomen restauratie van de Zuylense knikpoppen is een lovenswaardig initiatief. Het zou geweldig zijn - en bovendien uniek in Nederland - als de poppen na de restauratie weer hun plek kunnen innemen in het historische interieur in Slot Zuylen.”, aldus Jan van Campen, conservator Aziatische exportkunst (Rijksmuseum) en samensteller van de huidige tentoonstelling ‘Azië > Amsterdam. Luxe in de Gouden Eeuw’.

Een verre wereld binnen handbereik

Er was in het Westen veel vraag naar kostbare en exotische voorwerpen uit China, omdat ze het beeld van dat land als een oord van ongekende rijkdom bevestigden. Men bewonderde de virtuositeit van de Chinese handwerklieden, die uitzonderlijk fraaie voorwerpen vervaardigden van zorgvuldig bewerkte materialen – porselein, gesneden ivoor, lakwerk en zijde. Een hooggeplaatste familie liet zijn exotische objecten graag zien aan de gasten. Bovendien gaven de poppen ‘De Chinees’ een (weliswaar stereotiep) gezicht. Zo kwam een verre wereld binnen handbereik.

Azië in Slot Zuylen

Na de beoogde restauratie in de winter, wil Slot Zuylen de knikpoppen vanaf het voorjaar van 2016 voor het eerst in haar geschiedenis in volle glorie presenteren aan het publiek. Naar aanleiding van de restauratie, wordt de bezoeker in 2016 tijdens een themarondleiding meegenomen langs voorwerpen die getuigen van de aanwezigheid van Azië in het leven van de bewoners van het Slot; van Chinees en Japans porselein en zeventiende-eeuwse portretten met Aziatische kleding of juwelen, tot meubels gemaakt van tropische houtsoorten en exotische gewassen in de tuin.

Crowdfunding

De crowdfunding vindt plaats van 12 november tot 17 december 2015 via het platform www.voordekunst.nl en moet € 5000 gaan opleveren. Dit is een onmisbaar deel van het bedrag waarmee de restauratie deze winter kan worden gerealiseerd.

Doneren kan via www.voordekunst.nl

Voor meer informatie over Slot Zuylen kunt u terecht op www.slotzuylen.nl.