Haagse Stadspartij wil renovatie schoolgebouwen stimuleren

***PERSBERICHT***

Haagse Stadspartij wil renovatie schoolgebouwen stimuleren

Als het aan de Haagse Stadspartij ligt wordt de renovatie van bestaande schoolgebouwen voortaan een meer aantrekkelijke optie. Op dit moment zit de regelgeving zo in elkaar dat scholen 100% van de normkosten van de gemeente vergoed kunnen krijgen wanneer zij kiezen voor nieuwbouw terwijl zij slechts 62,5% van dat bedrag vergoed kunnen krijgen wanneer zij voor renovatie van reeds bestaande schoolgebouwen kiezen. Daardoor bestaat er nu nog een financiële prikkel voor schoolbesturen om oude schoolgebouwen te slopen en voor nieuwbouw te gaan.

Raadslid Joeri Oudshoorn van de Haagse Stadspartij wil dat de gemeente gaat onderzoeken of het mogelijk is de regelgeving aan te passen zodat scholen ook bij de keuze voor rennovatie 100% van de normkosten vergoed kunnen krijgen. Oudshoorn heeft hiervoor een motie ingediend die met algemene stemmen is aangenomen. Oudshoorn: "Het is zonde als prachtige oude schoolgebouwen tegen de vlakte gaan omdat nieuwbouw financieel aantrekkelijker is. Met renovatie kan de identiteit van een schoolgebouw behouden blijven en renovatie is bovendien vaak ook een stuk duurzamer dan sloop en nieuwbouw".

***EINDE PERSBERICHT***

Bijlage: aangenomen motie

Motie renovatie schoolgebouwen

De raad van de gemeente Den Haag in vergadering bijeen op 5 november 2015 ter bespreking van het Raadsvoorstel vaststelling begroting 2016-2019 (rv 119; RIS 285871) en het Raadsvoorstel inzake Halfjaarbericht 2015 (rv 117; RIS 286869)

Constaterende dat:

Scholen van de gemeente 100% van de normkosten vergoed kunnen krijgen wanneer zij kiezen voor een nieuw schoolgebouw

Scholen slechts 62,5% van de normkosten vergoed kunnen krijgen wanneer zij kiezen voor renovatie van het bestaande schoolgebouw en dit op dit moment alleen mogelijk is wanneer het schoolgebouw een gemeentelijk - of rijksmonument is

Overwegende dat:

Renovatie vaak duurzamer is en de identiteit van een schoolgebouw daarbij bewaard kan blijven

Alle scholen, en niet alleen gemeentelijke of rijksmonumenten in aanmerking zouden moeten kunnen komen voor renovatie

De keuze voor 62,5% uit het verleden stamt, waarbij een gerenoveerd schoolgebouw in 25 jaar moest worden afgeschreven, en een nieuw schoolgebouw in 40 jaar.

Renovaties die voldoen aan alle eisen van deze tijd ongeveer even duur zijn als nieuwbouw

Renovaties inmiddels kunnen leiden tot een schoolgebouw dat weer 40 jaar mee kan

Wanneer scholen voor een renovatie kiezen die 40 jaar mee kan, zij ook voor 100% van de normkosten in aanmerking zouden moeten kunnen komen

Verzoekt het college:

Te onderzoeken of het wenselijk en mogelijk is om de ‘Verordening voorzieningen huisvesting onderwijs gemeente Den haag 2015’ (RIS 279656) op het punt van renovaties van schoolgebouwen aan te passen.

In dat onderzoek in ieder geval mee te nemen:

(a) De wettelijke mogelijkheden

(b) De financiële consequenties

(c) De relatie tot duurzaamheid

(d) De wensen van de schoolbesturen

(e) De verschillende verordeningen rond onderwijshuisvesting in de overige G4-steden

De raad over dat onderzoek te informeren en, indien gewenst, met een voorstel tot aanpassing van de verordening te komen.

Peter Bos

Joeri Oudshoorn