Alternatieve kijk op veiligheid en interculturele conflicten

12 NOV. 2015. Veiligheid is een belangrijk thema in onze samenleving. Zo belangrijk dat we er een deel van onze privacy voor willen opgeven of militairen de straat op willen sturen. Het gevoel van veiligheid komt vaak onder druk te staan door een gebrekkig contact met onbekende culturen. Deze elementen leidden criminologen ertoe om te onderzoeken of ze de spanningen in een interculturele omgeving op een andere, positieve manier konden benaderen. De onderzoekers stellen de resultaten van dit project voor op woensdag 18 november.

Onderzoekers van het Leuvens Instituut voor Criminologie werkten vier jaar lang in het Europese onderzoeksproject ALTERNATIVE. Binnen dit project gingen zij op zoek naar positieve manieren om met spanningen om te gaan in een interculturele omgeving. Een gebrekkig contact met `anderen', met onbekende culturen, resulteert vaak in een gevoel van onveiligheid. Bepaalde sociale problemen krijgen dan sneller het etiket van `problemen met een andere cultuur'. Het onveiligheidsgevoel bepaalt in grote mate hoe mensen `burgerschap' en `gerechtigheid' ervaren en hoe die begrippen uitgehold worden.

Concreet namen de onderzoekers vier cases onder de loep: conflicten tussen protestanten en katholieken, met jeugdbendes en met recente inwijkelingen in Noord-Ierland, de spanningen tussen Roma en niet-Roma in Hongarije, conflicten in de nasleep van de oorlog in Servie en spanningen in een multiculturele sociale wijk in Oostenrijk.

De resultaten van dit onderzoeksproject worden voorgesteld op het eindcongres in Leuven van 16 tot 18 november. Ook minister van Justitie Koen Geens zal een lezing geven op dit congres.

Op 18 november lichten de onderzoekers hun resultaten graag toe aan de pers. Cooerdinator professor Ivo Aertsen geeft toelichting en ook onderzoekers die aan het werk waren op het terrein in Noord-Ierland, Hongarije, Servie en Oostenrijk zijn aanwezig. U bent van harte welkom op dit persmoment. Vlak voor dit persmoment geeft professor Aertsen de slotlezing van het congres, ook daarop bent u van harte welkom. Graag een seintje op emilie@euforumrj.org als u aanwezig zal zijn.

Meer informatie over het ALTERNATIVE-project op www.alternativeproject.eu. Filmpjes van het project vindt u op http://alternativefilms.euforumrj.org/.

Praktisch:

18 november 2015

12u15: Lezing professor Aertsen, `Justice and security as opportunities for an intercultural Europe'

13u00: persmoment

Faculty Club, Groot Begijnhof 14, Leuven

Contact:

* professor Ivo Aertsen, Leuvens Instituut voor Criminologie

* Emilie Van Limbergen

Het ALTERNATIVE eindcongres is een organisatie van de KU Leuven - Leuvens Instituut voor Criminologie (LINC), samen met het European Forum for Restorative Justice en in samenwerking met de projectpartners Norwegian Social Research Institute (Noorwegen), Institute for the Sociology of Law and Criminology (Oostenrijk), Foresee Research Group (Hongarije), Victimology Society of Serbia (Servie) en de University of Ulster (Noord-Ierland). Deelnemers aan het congres zijn onderzoekers, beleidsmakers en mensen betrokken bij justitie, veiligheid, interculturele communicatie, conflictoplossing en gemeenschapsvorming uit heel Europa.