Resten prehistorisch grafveld op bedrijventerrein Winkelskamp Oost


Actueel
doorsnede van een grafkuil met crematieresten en een aardewerken potje als bijgift

In Hengelo op bedrijventerrein Winkelskamp Oost zijn onlangs resten van een prehistorisch grafveld opgegraven. De gemeente heeft Archeologisch Onderzoek Leiden bv opdracht gegeven voor archeologisch onderzoek, voorafgaand aan het bouwrijp maken van de nieuwe brandweerkazerne/gemeentewerf.

Wat is er gevonden?

Het grafveld is circa 3.000 jaar oud. Het had een omvang van circa 50x50m, maar kan oorspronkelijk groter zijn geweest. De archeologen troffen in totaal vijf crematiegraven aan. De crematieresten van elke overledene waren bijeen gelegd in een kuil; vermoedelijk waren ze verpakt in een doek of
ander vergankelijk materiaal. Twee overledenen hadden een aardewerken potje als bijgift meegekregen. Twee graven lagen binnen een grafmonument dat gemarkeerd was door een vierkante of rechthoekige greppel. Het grootste grafmonument was opvallend groot: 22 meter lang en 7 meter breed.

Eerder dit jaar vond Archol binnen het zelfde bedrijventerrein op nog geen 100m afstand boerenerven met de vergane resten van boerderijen, schuren en waterputten.

Meer info

Op de foto ziet u een doorsnede van een grafkuil met crematieresten en een (gebroken) aardewerken potje (rood omlijnd) als bijgift.