Weblog: Voorzitter van het Plattelandsparlement


Eric van Oosterhout

Het Plattelandsparlement is een mooi initiatief van de Landelijke Vereniging Kleine Kernen. Zaterdag kwamen belangenverenigingen van kleine dorpen uit het hele land bij elkaar in Zutphen. Daar werd het Plattelandsparlement gehouden.

De bedoeling is dat de leden de hele dag met elkaar in gesprek gaan, waarna er een debat volgt met Kamerleden.

We zijn in het oude Koelhuis van Zutphen. In deze voormalige boterbewaarplaats is een soort congresruimte gemaakt. Een mooi voorbeeld van hergebruik van voormalig industrieel erfgoed. Het doet me wat denken aan de oude Melkfabriek in Bunne, waar ook heel wat van dit soort feestjes zijn. Ik ben
gevraagd als dagvoorzitter. Dat voelt als een soort erebaantje, omdat ze iemand zochten die de thema's op het platteland herkent en erkent.

Bij de aftrap sta ik natuurlijk even stil bij de toestanden in Parijs. Dat is nog wel even zoeken naar de juiste toon. Niet te emotioneel, maar ook niet afraffelen als dienstmededeling. Daarna mag ik het woord geven aan de voorzitter van de club en schrijver Tommy Wieringa, die een paar mooie
verhalen voorleest. De kop is eraf.

In de fabriek zijn vele workshops over thema's die het platteland raken: vervoer, leegstaand vastgoed, zorgcooeperaties etc. Ik praat een sessie over vluchtelingenopvang aan elkaar.

Aan het eind van de dag is er een debat met tweede kamerleden. Helaas hebben er maar drie de moeite genomen om naar Zutphen af te reizen. Er wordt wel eens geklaagd over de afstand politiek en burger. Juist dit soort dagen zouden een leuke ingang zijn voor minimaal 1 vertegenwoordiger per
partij om te horen wat er leeft in de helft van het land. Maar de kamerleden van de PvdA, Sp en Lijst Houwers tonen zich zeer betrokken (zie ook www.lvkk.nl).

Het was weer een geslaagd parlement, hoorde ik na afloop van alle kanten. Ook voor de dagvoorzitter die weer veel zaken hoorde waar ook Aa en Hunze zijn voordeel mee kan doen.

plattelandsparlement

plattelandsparlement

plattelandsparlement

plattelandsparlement

Wilt u reageren op mijn weblog? Mail dan naar evoosterhout@aaenhunze.nl.



* PP
* PP2
* PP3
* PP4