Veiligheidsmonitor 2014


maandag 16 november 2015

De Veiligheidsmonitor is een jaarlijks terugkerende enquete naar de ervaringen van de inwoners van Nederland op het gebied van leefbaarheid en (on)veiligheid. De enquete wordt uitgevoerd onder personen van 15 jaar en ouder.

Het rapport Veiligheidsmonitor 2014 Gemeente Bloemendaal "Hoe veilig is Bloemendaal?" (PDF, 840 kB) bevat de belangrijkste uitkomsten van de Veiligheidsmonitor 2014 voor de gemeente Bloemendaal. De resultaten van Bloemendaal zijn vergeleken met de gemeenten Oegstgeest, Dronten en Heemstede,
het gebied van het politiebasisteam Kennemer Kust, het politiedistrict Kennemerland en de landelijke cijfers. Daarnaast is voor Bloemendaal een vergelijking gemaakt met de het uitkomsten van 2011.

Naar het rapport Veiligheidsmonitor Bloemendaal 2014, `Hoe veilig is Bloemendaal? (PDF, 840 kB)

Een paar punten uit de samenvatting:

Leefbaarheid en overlast in de buurt

De woonomgeving in Bloemendaal wordt met een 8 als goed beoordeeld. Ook de leefbaarheid wordt met een 8 t.o.v. een 7,8 in 2011 goed beoordeeld en onderscheidt zich hiermee in positieve zin van het regionale en Nederlandse gemiddelde. De veiligheid scoort met een 7,5 (t.o.v. een 7,2 in 2011)
iets lager maar nog steeds bovengemiddeld hoog.

Veiligheidsbeleving

Het aandeel Bloemendalers (34%) dat zich in het algemeen wel eens onveilig voelt wijkt weinig af van de referentiegebieden. 14% voelt zich wel eens onveilig in de eigen buurt (t.o.v. 16% in 2011). Inwoners voelen zich het meest onveilig op plekken waar groepen jongeren rondhangen. Dit is niet
anders dan in de referentiegebieden. De kans op een woninginbraak wordt door 15% (heel) hoog ingeschat.

Buurtproblemen

De drie belangrijkste problemen in 2014 die de gemeente met voorrang zou moeten aanpakken volgens de bewoners, zijn in deze volgorde: te hard rijden; hondenpoep en parkeerproblemen.
Hondenpoep is de grootste ergernis van de inwoners wat betreft fysieke verloederingsaspecten: maar liefst 65% geeft aan dat dit wel eens voorkomt in de buurt.
Te hard rijden is het grootste buurtprobleem met betrekking tot verkeersoverlast.
Een op de vijf ervaart veel overlast hiervan. Het beeld van de belangrijkste buurtproblemen wijkt hiermee nauwelijks af van de referentiegebieden. Alleen in Oegstgeest en Heemstede vindt men het aanpakken van parkeerproblemen belangrijker dan het aanpakken van hondenpoep.

Slachtofferschap

Een op de vijf Bloemendalers is in de afgelopen twaalf maanden voorafgaand aan dit onderzoek slachtoffer geworden van een geweldsdelict, vermogensdelict en/of vernieling. In de referentie-gebieden is dit een vergelijkbaar aandeel. Van de drie genoemde delicten komt een vermogens-delict het
meeste voor in Bloemendaal. In totaal waren er in Bloemendaal bijna 30 delicten per 100 inwoners, waarvan in 38% van de gevallen melding of aangifte werd gedaan bij de politie.
De meldingsbereidheid is in Bloemendaal daarmee gelijk aan het landelijk gemiddelde.

Inwoners en politie

Ruim een kwart van de Bloemendalers (27%) heeft in de afgelopen twaalf maanden contact gehad met de politie. Van de inwoners was 57 procent hier tevreden over. In de referentiegemeenten ligt de tevredenheid over het contact hoger dan in Bloemendaal.
Over het functioneren van de politie in het algemeen is 31 procent tevreden en acht procent ontevreden. Dit komt overeen met Oegstgeest, Dronten en het landelijke gemiddelde, maar is lager dan in Heemstede en het Basisteam Kennemer Kust.

Gemeentelijke toezichthouders

In Bloemendaal is 41 procent van de inwoners bekend met de gemeentelijke toezichthouders. Hiermee is de bekendheid iets hoger dan in Heemstede. Onder de groep die bekend is met de toezichthouders heeft een ruime meerderheid (77%) de handhavers daadwerkelijk gezien.
Een derde (32%) van de inwoners vindt dat de toezichthouders een positieve bijdrage leveren aan de veiligheid op straat, t.o.v. de helft in 2011. Inwoners van Bloemendaal zijn minder positief over de bijdrage van toezichthouders/handhavers aan de veiligheid op straat dan inwoners van Heemstede
(39%).
Vanwege de mindere bekendheid van de toezichthouders hebben inwoners vaak geen goed beeld over het resultaat van hun werkzaamheden. Wel zijn de inwoners die op de hoogte zijn veelal positief over de toezichthouders.

Meer informatie

Algemene informatie over de Veiligheidsmonitor vindt u op www.veiligheidsmonitor.nl.

Eerdere Veiligheidsmonitor 2011 (PDF, 1.199 kB)