Vooruitgang Kempensamenwerking!


De nieuw ingestelde Kempencommissie vergaderde op 11 november 2015 voor de eerste keer. Hiermee wordt een nieuw hoofdstuk geschreven over de Kempensamenwerking.

Na een voorbereiding van ruim een jaar kwam de Kempencommissie, op 11 november voor de eerste keer formeel bij elkaar in het gemeentehuis van Bladel. In de voorbereiding hebben de raden in hun vergaderingen van maart en juli 2015 onder meer al besloten tot instelling van de Kempencommissie.
Ook werden de onderwerpen vastgesteld waarover de Kempencommissie zich in eerste instantie buigt:

* Afvalverwijdering
* Milieu klimaatbeleid en duurzaamheid
* Verbonden partijen
* Recreatie en toerisme

De commissie bestaat uit een vertegenwoordiger uit alle gemeenteraadsfracties. Op dit moment zijn dat er 26.

Omdat de raadzaal van Bladel nog wordt verbouwd (waarbij ook rekening wordt gehouden met de vergaderingen van de Kempencommissie) vergaderde de commissie in de hal. In de toekomst is er in de raadzaal van Bladel plaats voor een vertegenwoordiging van alle fracties uit de 5 Kempengemeenten.

In het kader van "Veerkrachtig Bestuur", een project van de provincie om te komen tot een bestuurlijk gedragen samenwerking in de verschillende regio's, werd verslag gedaan van een gesprek op 2 november tussen enkele vertegenwoordigers uit de raden en gedeputeerde Spierings. Hoewel de
gedeputeerde waardering toonde voor de instelling van een Kempencommissie heeft zij wel benadrukt, dat er nog een eenduidige bestuurlijke visie ontbreekt over de toekomst van de Kempengemeenten. De Kempencommissie heeft aangegeven dat die visie niet op korte termijn gereed zal zijn. De komende
2 jaar zal worden gebruikt om met deze vorm van samenwerking te experimenteren.

Door de wethouders F. van der Meijden en C. van de Ven werden verhelderende toelichtingen gegeven op de onderwerpen "Afvalverwijdering" en "Milieu, klimaatbeleid en duurzaamheid".

De commissie heeft onder meer gevraagd om een activiteitenplanning, waarin de te bespreken onderwerpen in tijd worden uitgezet.

Tot slot heeft de commissie besloten om nog een aanvullend onderwerp op de agenda te plaatsen voor de vergadering van 18 november a.s.. Dat betreft de bespreking van de "Tussenrapportage van de Gemeenschappelijke Regeling Samenwerking Kempengemeenten"

Op 18 november vindt de 2e vergadering plaats, ook in Bladel en waarbij nog 2 onderwerpen worden toegelicht besproken: "Verbonden partijen" en "Recreatie en toerisme". In deze vergadering zal ook gesproken wordt over de vraag welke onderwerpen uit het onderdeel "Verbonden partijen" zich lenen
voor behandeling in de Kempencommissie en over een zienswijze van de raden op de "Tussenrapportage Kempisch Bedrijvenpark (KBP) 2015".

De vergadering van 11 november is terug te luisteren via de link: http://player.companywebcast.com/gemeentebladel/20151111_1/nl/player

De agenda met bijlagen voor de vergadering van 18 november kunt u vinden op de website van elk van de 5 Kempengemeenten.