Unie KBO: doorbreek impasse wijkverpleging


maandag, 16 november 2015

Unie KBO: doorbreek impasse wijkverpleging De Unie KBO verzoekt de Tweede Kamer om een einde te maken aan de impasse rondom de wijkverpleging. Zorgverzekeraars en zorgaanbieders ruzien al geruime tijd over de betaling van wijkverpleegkundige zorg en clientenstops zijn aan de orde van de dag.
En clienten, waaronder veel ouderen in kwetsbare posities, worden inmiddels de dupe. Daar moet snel een einde aan komen, aldus de Unie KBO.

Morgenmiddag stemt de Tweede Kamer over een aantal moties met betrekking tot de wijkverpleging. De Unie KBO roept alle Kamerleden op om de ontstane impasse te doorbreken. Ook stuurden we onlangs een brief aan Zorgverzekeraars Nederland waarin wij alle zorgverzekeraars sommeren om hun
zorgplicht waar te maken.

Een greep uit de moties die morgen in de Tweede Kamer in stemming komen:

De VVD vraagt aandacht voor de naleving van de zorgplicht bij kwetsbare specialistische zorg, zoals de terminale thuiszorg.

De SP is van mening dat wachtlijsten voor wijkverpleging onacceptabel zijn en dat de manier van inkopen van verzekeraars niet mag leiden tot prijsconcurrentie.


D66 verzoekt de regering om te onderzoeken of er voldoende specialistische zorg wordt ingekocht, zoals casemanagement dementie, kinderverpleegkundigen, etc.

Het CDA vraagt aandacht voor de declaratiecijfers en vraagt de staatssecretaris om deze voor 11 december a.s. aan te leveren.

De PvdA is van mening dat thuiszorg voor terminale patienten per direct beschikbaar moet zijn. Daarnaast is de PvdA van mening dat patienten die wijkverpleging nodig hebben geen belemmeringen mogen ondervinden; zorgverzekeraars en zorgaanbieders moeten zich pro-actiever opstellen.

De PVV verzoekt de regering om de werkwijze van Buurtzorg als standaard te nemen voor de verpleging en de verzorging.

De Unie KBO volgt de stemmingen morgen op de voet. Zelfs als deze en andere moties worden aangenomen is het maar de vraag of hiermee de impasse is doorbroken. Wordt vervolgd.....

Tweeten