Een WhatsApp-groep in uw buurt


Actueel >> Nieuws >> Nieuwsberichten

Overal in Nederland maken steeds meer burgers gebruik van een WhatsApp-groep om hun buurt of wijk veiliger te maken. Buurtbewoners kunnen elkaar namelijk via WhatsApp attent maken op zaken die spelen in de buurt, een oogje in het zeil houden en sneller verdachte situatie melden bij de politie.

Op initiatief van bewoners uit de wijken Zuurland en Rugge zijn sinds oktober 2015 in overleg met de wijkagent WhatsApp-groepen in deze wijken gestart. Kort na de start van de WhatsApp-groepen zijn de eerste resultaten al behaald; zo is een "dubieuze" collectant vrijwel direct onder de
aandacht van de aangesloten buurtbewoners en de politie gebracht en is een verdacht persoon gemeld die met een zaklamp in auto's aan het kijken was.

De gemeente en de politie juichen het initiatief van een WhatsApp-groep van harte toe, omdat buurtbewoners extra ogen en oren zijn in de wijk en samen bijdragen aan de veiligheid in de wijk. Betrokken en actieve bewoners uit de wijken Zuurland en Rugge kunnen zich aanmelden voor de
WhatsApp-groepen via de facebookpagina's "Buurt Preventie Zuurland" en "Buurtpreventie Rugge".

Wilt u ook een WhatsApp-groep starten in uw wijk? Verzamel dan een aantal buurtbewoners uit uw wijk en bespreek dit samen met uw wijkagent. Op www.politie.nl vindt u de gegevens van uw wijkagent.

Met dank aan de reeds actieve WhatsApp-groepen en de wijkagent wordt u middels onderstaande informatie nader geinformeerd over het opzetten en gebruiken van een WhatsApp-groep.

Wat is een WhatsApp-groep?

WhatsApp is een applicatie voor uw smartphone. U kunt met WhatsApp op uw mobiel meerdere personen tegelijk een berucht sturen wanneer u een WhatsApp-groep aanmaakt of deel uitmaakt van zo'n groep. Het delen van berichten met meerdere personen het een `groepschat'. Dit is een van de vele
functies in WhatsApp die bijvoorbeeld niet kan met sms'en.

Hoe gebruikt u een WhatsApp-groep?

* Als u zelf een WhatsApp-groep aanmaakt, weet dan dat u maximaal 100 personen (mobiele nummers) aan deze groep kunt toevoegen.
* Alleen de beheerder van de WhatsApp-groep kan mensen toevoegen aan de groep. Wanneer u zelf een WhatsApp-groep creeert, bent u automatisch de beheerder van deze groep.
* Als u zelf wordt toegevoegd aan een WhatsApp-groep, heeft u altijd de controle over uw deelname. U kunt in een groep blijven of een groep verlaten wanneer u maar wenst. Onthoud wel dat de beheerder van de groep als enige de mogelijkheid heeft om mensen (opnieuw) toe te voegen.
* Indien u als beheerder de WhatsApp-groep verlaat, dan zal WhatsApp een willekeurig een ander groepslid aanstellen als beheerder. Alleen die persoon kan u weer toevoegen aan de groep als u wilt.

Tips voor het gebruik van een WhatsApp-groep

* Als u iets verdachte opvalt in uw buurt, gebruik dan de SAAR-volgorde:
S = Signaleer
A = Alarmeer de politie 1-1-2
A = App naar de deelnemers in uw WhatsApp-groep om uw waarneming bekend te maken.
R = Reageer door bijvoorbeeld naar buiten te gaan en contact te maken met de verdachte persoon.
* Probeer de plannen van de verdachte persoon te verstoren. Doe dit alleen als dit veilig kan zonder risico's. Maak bijvoorbeeld een praatje met de persoon.
* Foto's van een verdacht persoon versturen aan de deelnemers van de WhatsApp-groep mag alleen voor het doorgegeven van een signalement en als dit voor de melding noodzakelijk/van meerwaarde is. Kenmerken zoals geslacht, huidskleur, lengte, en gezicht van den verdacht persoon kunnen ook goed
beschreven worden. Bij voertuigen kunt u denken aan kleur, het merk, het type en het kenteken.
* Gebruik de WhatsApp-groep van uw buurt alleen voor verdachte situaties en als het om de veiligheid in uw buurt gaat om de attentiewaarde hoog te houden.
* Laat uw wijkagent weten dat u een WhatsApp-groep heeft in uw buurt. Op www.politie.nl vindt u de gegevens van uw wijkagenten.
* Wijkagenten zitten niet in WhatsApp-groepen: bij verdachte situaties belt u de politie via 1-1-2.
* Speel geen eigen rechter en overtreed geen regels of wetten. Denk ook aan uw eigen veiligheid. Houd bijvoorbeeld ook geen mobiele telefoon vast tijdens het besturen van een voertuig.

Afspraken met elkaar

* Signaleert u een verdachte situatie, is het nodig om de politie te waarschuwen, doe dit dan. U kunt ook alleen een bericht geven in de WhatsApp-groep.
* Spreek af dat in een verdachte situatie, waarbij meerdere personen aanwezig zijn dat, een persoon de politie via 1-1-2 belt met een signalement.
* Laat in een WhatsApp-bericht aan elkaar weten dat 1-1-2 al gebeld is! Daarmee voorkomt u een overvloed aan 1-1-2 meldingen. Bel wel opnieuw 1-1-2 als u meer informatie heeft zoals een vluchtroute of een aanvulling op het signalement.
* Foto's van een verdachte situatie (zonder eventueel persoon) mogen wel gedeeld worden met elkaar via de WhatsApp-groep.
* Onder deze WhatsApp-groep valt heel de wijk Zuurland.
* De minimum leeftijd voor het deelnemen aan deze WhatsApp-groep is 18 jaar.
* Graag communiceren we met elkaar op een respectvolle manier, zonder eventuele vervloekingen en discriminerende opmerkingen.