Nieuw subsidiestelsel voor de gemeente Cuijk


De gemeente Cuijk krijgt een nieuw subsidiestelsel. In februari 2016 wordt dit nieuwe subsidiestelsel door de gemeenteraad vastgesteld. De nieuwe regels gaan in per 2017. 2016 is een overgangsjaar. Dit jaar wordt gebruikt om de benodigde voorbereidingen te treffen zoals het aanpassen van de
website, het ontwikkelen van een toegankelijk subsidieaanvraagformulier en het verfijnen van het nieuwe systeem. Dit betekent dat in het jaar 2016 subsidie wordt verstrekt op basis van het nu bestaande subsidiesysteem.

Wat hebben we tot nu toe gedaan?

Gemeenteraad

Het nieuwe stelsel is er op gericht maatschappelijke doelen te verwezenlijken. De kaders hiervoor zijn op 20 april door de gemeenteraad vastgesteld. De maatschappelijke doelen zijn onderverdeeld onder de volgende thema's:

1. Het is prettig leven in Cuijk
2. Een gezonde geest in een gezond lichaam
3. Hoe mooi is ons Cuijk
4. Wij helpen elkaar

De volledige omschrijving van deze thema's en de bijbehorende doelstellingen zijn hier te vinden.

Meedenksessies

In juni werden er in Vianen drie meedenksessies (themabijeenkomsten) georganiseerd. Het beoogde nieuwe stelsel werd gepresenteerd en door verenigingen en organisaties werd input gegeven voor de nieuwe invulling van de basissubsidie. Uit de avonden kwam naar voren dat er voor de basissubsidie
meer criteria moeten gelden. Nu tellen alleen de (jeugd)leden. Deze input is meegenomen in het nieuwe stelsel.

Klankbordgroep

Vanuit de aanwezigen bij de meedenksessies werd een klankbordgroep gevormd. Deze klankbordgroep had als taak mee te denken over de invulling en de vormgeving van de nieuwe subsidievorm: de stimuleringssubsidie.

Wat heeft de klankbordgroep gedaan?

De klankbordgroepleden hebben met elkaar nagedacht over de inhoud van de stimuleringssubsidie. Ze hebben gesproken over activiteiten die een vereniging kan doen naast de kernactiviteit. En hoe ze daarmee een bijdrage leveren aan het realiseren van maatschappelijke doelen. Per thema zijn
voorbeelden van activiteiten bij de verschillende maatschappelijke doelen op papier gezet.

Waardevolle bijdrage

De klankbordgroepleden hebben op een constructieve manier met elkaar en de gemeente samengewerkt. Ze hebben een waardevolle bijdrage geleverd aan het stelsel van de stimuleringssubsidie. Ze hebben bijgedragen aan:

* Het benoemen van concrete activiteiten die door verenigingen kunnen worden uitgevoerd en die bijdragen aan de maatschappelijke doelen.
* Een goede indeling van deze activiteiten, onderverdeeld bij de juiste doelen.
* Een werkbaar stelsel waar verenigingen en organisaties makkelijk mee uit de voeten kunnen.
* Een eenduidig stelsel.

Betrokken blijven

De leden van de klankbordgroep hebben aangegeven dat ze ook graag bij de uitvoering van het nieuwe subsidiestelsel betrokken blijven. Zeker in het overgangsjaar zal er dan ook een rol voor hen zijn weggelegd.

Wat gaat er op hoofdlijnen veranderen?

Nieuwe betekenis

De belangrijkste verandering is dat subsidies een nieuwe betekenis krijgen. Niet langer wordt alleen het BESTAAN van een vereniging of organisatie gesubsidieerd. Veel belangrijker wordt wat er wordt GEDAAN voor de subsidie. Naast de al bestaande basissubsidie komt er een nieuwe subsidievorm
bij: de stimuleringssubsidie.

Stimuleringssubsidie

Deze stimuleringssubsidie is een beloning voor maatschappelijk activiteiten die een vereniging of organisatie uitvoert naast de kernactiviteiten. Bijvoorbeeld: een toneelvereniging geeft een theaterworkshop aan sportclub over het onderwerp: hoe om te gaan met agressie in de sport. Of de leden
van de tennisvereniging helpen ouderen met het gebruik van de tablet.

In het nieuwe subsidiestelsel staan dit soort concrete activiteiten benoemd waarvoor een stimuleringssubsidie kan worden aangevraagd. Deze activiteiten zijn samen met de klankbordgroep papier gezet.

Basissubsidie

De basissubsidie is een subsidie die wordt verstrekt voor het uitvoeren van de kernactiviteiten van de vereniging. Ook deze subsidie gaat veranderen. Er komen nieuwe criteria waarop de basissubsidie wordt berekend.

Informatiebijeenkomst

In Januari/februari 2016 wordt er een informatieavond georganiseerd. Tijdens deze avond wordt het nieuwe stelsel uitgelegd. Hiervoor ontvangen verenigingen en organisaties een uitnodiging. Deze uitnodiging publiceren wij ook op de gemeentepagina.