Gladheidbestrijding 2015-2016


Gladheidbestrijding 2015-2016

Bij winterse omstandigheden bestrijdt de gemeente gladheid door het (preventief) strooien van zout. Naar aanleiding van de bezuinigingen in de begroting 2015 is de strooiroute vanaf 1 januari 2015 gewijzigd. Er is een nieuwe strooiroute ingesteld waarbij een balans gevonden is tussen
veiligheid enerzijds en kosten anderzijds.


Vanaf begin dit jaar wordt niet meer op alle plekken gestrooid waar u dat voorheen gewend was. Sinds dit jaar worden voornamelijk de busroute en enkele hellings- en klinker wegen gestrooid. Een aantal wegen die in 2014 wel nog gestrooid worden maken nu dus geen deel meer uit van de
strooiroute.

Uitgangspunt voor het nieuwe strooiplan is dat in elke kern de busroute en de doorgaande weg worden gestrooid zodat het mogelijk is de kern (veilig)te verlaten en aan te sluiten op het hoofdwegennet van Provincie of buurgemeenten. Daarnaast zijn uit veiligheidsoverwegingen ook een aantal
hellings- en klinkerwegen in de strooiroute opgenomen.

Preventief strooien

De gemeente voorkomt gladheid door voornamelijk in de avond te strooien, deze strooiacties houden de hoofdroutes begaanbaar. Met behulp van meteodiensten en een meetpunt in Onderbanken, is het mogelijk gladheid goed te voorspellen. Er kan echter niet altijd preventief worden gestrooid omdat
het weer zijn onvoorspelbare karakter behoudt. Ook als het regent kan niet preventief worden gestrooid, omdat dan het vooraf gestrooide zout is weggespoeld op het moment dat het glad wordt. Voorzichtigheid blijft dus van belang.

Rekening houden met gladheid

Pas uw rijgedrag aan de winterse omstandigheden aan, zeker nu op een aantal wegen niet of veel minder gestrooid wordt. Probeer zoveel mogelijk gebruik te maken van de gestrooide routes, ook al betekent dit voor u dat u moet omrijden.

Bij het ruimen van sneeuw en bestrijden van gladheid hebben de voertuigen ruimte nodig. Het zou helpen als inwoners zoveel mogelijk hun auto op de strooiroutes van de openbare weg halen, zodat de gemeentelijke strooiwagens ruim baan hebben.

De gemeente strooit alleen de openbare wegen. Wilt u voor uw woning een sneeuw-/ijsvrij trottoir dan zult u daar zelf voor moeten zorgen en misschien kunt u ook iets betekenen voor uw buren als deze zelf lichamelijk niet in staat zijn om hun omgeving sneeuwvrij te maken. Bij overlast van
gladheid en sneeuw kunt u zelf ook een steentje bijdragen aan veiligheid en het beperken van de overlast, bijvoorbeeld door goede voorbereidingen.

Strooiroutes

In Onderbanken zijn twee routes:

Urgentie 1 route; de geldende busroute incl. de Clouserweg en Dorpsstraat Bingelrade.

Urgentie 2 route; wegen in hellingen/klinkerwegen.


In het geval van een preventieve actie worden beide routes gestrooid. Enkel in gevallen van extreme sneeuwval wordt getracht de urgentie 1 route begaanbaar te houden en wordt route 2 gestrooid zodra route 1 sneeuwvrij is.

Hieronder is een opsomming gemaakt van de wegen die worden gestrooid.

Route Schinveld

Urgentie 1: Leuperweg, Brunssummerstraat, Wilhelminaplein, Beekstraat, Bleekplaats, Kloosterlaan, Bouwbergstraat, Ter Hallen, Jabeekerstraat

Urgentie 2: Mariabergstraat, Aan 't Kapelke, Past. Brounsstraat, In de Winkel, In de Meigraaf, Op de Keuken (gedeeltelijk), Grote Gats, Merkelbeekerstraat (gedeeltelijk) Heringsbosch (gestrooid door gemeente Gangelt)



Route Merkelbeek-Jabeek-Bingelrade

Urgentie 1: Raadhuisstraat, Clouserweg, Kerkstraat, Dorpsstraat, Douve, Groeneweg, Steenweg, Wiegelraderweg, Houtstraat, Dorpstraat, Plein, Gaatstraat, Groenhaagweg(tot aan kern Doenrade), Maar, Etzenraderstraat(gedeeltelijk).
Kneykuilerweg (gestrooid door Provincie)


Urgentie 2 : Wilmenweg, Viel, Julianastraat (gedeeltelijk), Wiegelraederweg, Marijkestraat, Eindstraat, Bernardstraat. Geerstraat, Margrietstraat, Kampstraat(gedeeltelijk), Beatrixstraat.
Kampgats(gestrooid door geemeente Schinnen), Haagdoorweg(gestrooid door Gemeente Schinnen), Susterselerweg(gestrooid door Gemeente Selfkant)

Route fietspaden

fietspad Brunssummerstraat, fietspad Bouwbergstraat