Burgemeester Stoop gaf gastles tijdens de Week van Respect(12-11-2015)


Burgemeester Stoop gaf een gastles op de Christelijke scholengemeenschap Willem van Oranje tijdens de Week van Respect. De gastles ging over Samenleven is een werkwoord.

Het thema van dit jaar is: Een respectvolle samenleving begint bij jou. Jongeren bespreken in de lessen hoe ze zelf het verschil kunnen maken met een omgeving waarin iedereen zich thuis en geaccepteerd voelt. Ze kunnen deze boodschap onder andere delen via Facebook en Twitter met een virtuele
poster.

Een onderdeel van het thema tijdens de Week van Respect is de vluchtelingenproblematiek en de polarisatie in het debat hierover.

Het doel van de Week is zoveel mogelijk (jonge) mensen laten ervaren dat zij zelf aan zet zijn en hoe ze kunnen bijdragen aan sociale veiligheid in de samenleving. Dit kan gaan over vluchtelingen, maar ook respect in de klas, in de buurt, op de sportclub of in hun woonplaats.

De burgemeester vindt het van groot belang dat (jonge) mensen over maatschappelijke onderwerpen met elkaar in gesprek zijn. "Een inhoudelijk gesprek begint door goed naar elkaar te luisteren en te ontdekken welke drijfveren iemand heeft. Daarnaast kan iemand door voorbeeldgedrag gewoon laten
zien wat respect in de praktijk betekent".