Blijk van waardering voor mantelzorgers Gemeente Vaals 2015


Sta stil bij Mantelzorg

Bent u hulpbehoevend en heeft u een of meer mensen die u mantelzorg geven? Bijvoorbeeld een familielid, buurvrouw, vriend of iemand anders in uw directe omgeving?

Doet hij/zij dit al langere tijd, onbetaald en in eigen tijd? Dan kunt u voor hem/haar een blijk van waardering aanvragen: het Mantelzorgcompliment.

Het Mantelzorgcompliment werd voorheen door de Sociale Verzekeringsbank uitgegeven. Sinds 1 januari 2015 zijn de gemeenten verantwoordelijk voor het waarderen van mantelzorg. De zorgvrager (de persoon die vraagt om zorg) kan nu bij zijn gemeente een blijk van waardering voor zijn
mantelzorger(s) aanvragen. Het gemeentebestuur hecht veel waarde aan de functie van mantelzorgers. Zonder hun hulp zouden veel mensen niet in hun eigen vertrouwde omgeving kunnen blijven. Daarom stelt de gemeente Vaals voor dit blijk van waardering een geldbedrag van EUR 200 ter beschikking.

Wie is mantelzorger?

Mantelzorgers zijn mensen die langdurig (meer dan 3 maanden gedurende meer dan 8 uur per week) en onbetaald zorgen voor een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende persoon uit hun omgeving. Dit kan een partner, ouder of kind zijn, maar ook een ander familielid, vriend of kennis. De
zorg is langdurig en kan bestaan uit hulp in het huishouden, praktische steun, verzorging, verpleging, begeleiding of emotionele steun.

Voorwaarden

Wilt u voor uw mantelzorger(s) dit blijk van waardering aanvragen, dan zijn er enkele voorwaarden:

* U moet inwoner zijn van de gemeente Vaals; de mantelzorger mag wel buiten de gemeente Vaals wonen.
* U mag maar 1 blijk van waardering weggeven per jaar. De hoogte van dit blijk van waardering is voor 2015 vastgesteld op EUR 200 per zorgvrager. Krijgt u hulp van meerdere mantelzorgers, dan mag u dit bedrag dus over hen verdelen.
* U krijgt voor tenminste 8 uur per week en langer dan 3 maanden hulp van de mantelzorger(s).

Hoe kunt u de waardering aanvragen?

U kunt deze waardering over het jaar 2015 bij de gemeente aanvragen tot 1 maart 2016. U vindt het digitale aanvraagformulier via www.vaals.nl/aanvraagmantelzorgcompliment.

U kunt het aanvraagformulier ook afhalen tijdens de reguliere openingstijden bij het Klant Contact Centrum en desgewenst kunnen wij het u ook per post toesturen.

U moet op de aanvraag duidelijk omschrijven welke mantelzorg u krijgt (waaruit bestaat de hulp?) en door wie.

Als wij naar aanleiding van het ingevulde formulier nog vragen hebben, dan nemen wij contact met u op. Is dat niet het geval, dan wordt binnen 5 werkdagen een ontvangstbevestiging toegestuurd.

Meer informatie

Heeft u een vraag? Neem dan contact op met het Klant Contact Centrum van de gemeente:

e-mail: wijdenkenmee@vaals.nl of telefoonnummer: 043-3068568.

Formulier

Middels onderstaande formulieren kunt u het Mantelzorgcompliment aanvragen. U kunt hierbij kiezen om het formulier met of zonder DigiD-inlog in te vullen. Kiest u ervoor om het formulier in te vullen door in te loggen met uw DigiD-inlogcode, dan zijn uw persoonsgegevens al ingevuld.

* Aanvragen Mantelzorgcompliment
* Aanvragen Mantelzorgcompliment (DigiD-inlog)