Subsidiemogelijkheden Holland Rijnland en Polders met Waarden


De regio's Holland Rijnland en Polders met Waarden komen in aanmerking voor subsidies voor innovatieve landbouwprojecten. Beide regio's hebben de zogenoemde LEADER-status gekregen. Hiermee maken de regio's aanspraak op subsidiegelden binnen het Plattelandsontwikkelingsprogramma (POP3).

Het doel van POP3 is om de landbouwsector vitaal en economisch rendabel te houden. Ook worden de verbetering van de water- en bodemkwaliteit en de biodiversiteit gestimuleerd.

Voor Holland Rijnland en Polders met Waarden is in totaal is EUR6,6 miljoen beschikbaar. Beide regio's kunnen aanspraak maken op de helft van het subsidiebedrag. Jaarlijks stelt de provincie een deel van de subsidiegelden beschikbaar.

Voorwaarden subsidieaanvraag

Voor het verkrijgen van subsidie moet het ingediende projecten passen binnen de visie van een Lokale Ontwikkeling Strategie (LOS). Holland Rijnland en de Polders met Waarden hebben deze strategische plannen zelf opgesteld. Een projectvoorstel moet voldoen aan de volgende voorwaarden:

* versterking van stad-land verbindingen
* stimulering van circulaire (bio-based) economie op regionaal schaalniveau
* sluiten van kringlopen voor duurzame(re) bedrijfsvoering

Gedeputeerde Staten beoordelen de ingediende plannen of deze passen binnen de LOS van de regio's. Projecten die hieraan voldoen krijgen een zogenoemde LEADER-status, waarvoor het verkrijgen van subsidie mogelijk is. Lokale Actie Groepen zien toe op een goede implementatie van de projectplannen
op de betreffende gebieden binnen de regio's.

Voor welke gebieden geldt de LEADER-regeling?

Binnen de regio Holland Rijnland gaat het om de volgende deelgebieden:

* Leidse regio
* Nieuwkoopse Plassen en omgeving

Binnen regio Polders met Waarden gaat het om de volgende deelgebieden:

* Krimpenerwaard
* Gouwe Wiericke
* Alblasserwaard-Vijfheerenlanden

Plattelandsontwikkelingsprogramma (POP)

Het Plattelandsontwikkelingsprogramma (POP), inclusief het onderdeel LEADER, maakt onderdeel uit van het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling (ELFPO). POP3 is de opvolger van POP1 en POP2 en loopt van 2014 tot 2020.

LEADER is een programma van de Europese Unie met als doel plattelandsgebieden economisch te versterken.