Aangepaste gladheidsbestrijding


Nu de temperatuur daalt, neemt de kans op gladde wegen door vorst, ijzel en sneeuw weer toe. De gemeente Lingewaal is hier goed op voorbereid en handelt snel bij (dreigende) gladheid. De gemeenteraad heeft gekozen om tijdens extreme situatie op aanvullende routes te strooien.

Strooien

Medewerkers van de buitendienst staan dag en nacht klaar om de weg op te gaan als gladheid wordt verwacht. Het is onmogelijk om alle wegen en stoepen te strooien. De gemeente richt zich daarom op de onderstaande wegen, inclusief de aanliggende fietsstroken. Dit zijn de zogenaamde
ontsluitingswegen vanuit de woonkernen en de busroutes. Ook strooit de gemeente de dijkstoepen aan de Waal- en Lingedijken en de terreinen van de brandweerkazernes en het gemeentehuis. Wegen op bedrijventerreinen zijn ook in het plan opgenomen. Het start- en eindpunt van de strooiacties is de
gemeentewerf in Heukelum.

Strooiroutes

Asperen: Heukelumseweg, Leerdamseweg, Nieuwstraat, Voorstraat, Stadswal, 1e, 2e, 3e Industrieweg, Achterstraat, Raadhuisplein, Brugstraat, Vrouwe Elburgstraat, Meerdijk, Nieuwe Zuiderlingedijk, Oude Zuiderlingedijk (ged.), stoepen Waterpoort.

Herwijnen: Nieuwe Steeg, Tiendweg (ged.), Lingedijk, Achterweg, Sluimerskamp, Zworrelstraat, Waddensteinsesteeg (ged.), Waaldijk, Peperstraat (incl. Waaldijkstoep), Schoutensteeg, Bloklandweg, Zandsteeg, Zeek.

Heukelum: Achterweg, Appeldijk, Groeneweg, Gragtdijk, Kerkweg(ged.), Nieuweweg, Voorste Gewind, Julianaweg, Torenstraat/Voorstraat, stoepen naar Loswal en E. Noolstraat, Heidensweg, Nieuwe Zuiderlingedijk.

Spijk: Spijkse Kweldijk, Zuiderlingedijk, Spijkse Steeg, Veersteeg, Julianaweg, Noordelijke oprit.

Vuren: Molenweg, Poldersekade, Zeiving(ged.), Laaglandseweg, Azewijnseweg, Mert (Goudreinet), Industrieweg, Gaanweg, Mildijk, Molenlaan, Petersweg, Leuvense Kweldijk, Dwarsweg, Haarweg, Poelweg.

Fietspaden

De gemeente strooit alle aanliggende fietspaden van de hoofdroute en de volgende vrijliggende fietspaden: Heukelumseweg, Leerdamseweg, Oude Zuiderlingedijk (Asperen), Heidensweg (Heukelum), Haarweg en Spijksesteeg (Spijk).

Aanvullende routes

De gemeenteraad heeft op 10 september 2015 een motie ingediend en vastgesteld. In deze motie is gekozen om tijdens extreme situaties een aanvullende route operationeel te maken. Deze routes worden alleen meegenomen op werkdagen tussen 7.30 en 16.30 uur en alleen in de volgende situaties: bij
sneeuwval van meer dan 1 cm (sneeuw die blijft liggen), bij ijzel en bij langdurige vorstperiode (langer dan drie dagen) met verwachte opvriezing.

De gemeente volgt de weersverwachting nauwlettend, zodat snel kan worden bepaald of strooien op de aanvullende routes nodig is. Het daadwerkelijk strooien van deze routes gebeurt echter uitsluitend op werkdagen tussen 07.30 uur en 16.30 uur. De nadruk ligt op veel gebruikte routes. Denk aan
woonwijken, pleinen, gezondheidscentra en gebieden met ouderenwoningen of -complexen. Er wordt gestrooid met de grootst mogelijke hoeveelheid zout (20 gram/m2).

De aanvullende routes:

Heukelum: Ringovenlaan, Leyenburgplein, Pr. Bernhardstraat, Kon. Wilhelminastraat, Torenstraat, Voorstraat, Dwarsweg.

Spijk: Mark, Dorpshuis.

Asperen: Schutterij, Drostlaan, Laantje van Vermeer, Eikenlaan, Van Boetzelaarstraat, Bijdendijkstraat, Van Arkelstraat, Baronie, Van Polanenstraat, Van Langerak, Plein gezondheidscentrum/dorpshuis, Middelweg, Brugstraat.

Vuren: Dorpsstraat/Plein Dorpshuis, Poldersekade, De Meent, Beukenlaan, Enk, De Rietput, Esdoornlaan, Anjerlaan, De Vliet, Tulpenlaan, Vinkenlaan, Elzelaan, Lindelaan, Gaalwaard, Seringenlaan, Spreeuwenlaan, Merellaan, Molenlaan (bejaardenwoningen).

Herwijnen: Plein gezondheidscentrum/dorpshuis "De Poort", Plein Achterweg, Meerenburg, Zworrelstraat West, Aula Schoutensteeg, Geerstraat, Kromme Akkers, Rozenstraat, Wilgenlaan, Berkenlaan, Lindelaan, Kolstraat, Vervoornlaan.

De aanvullende route neemt onder redelijke omstandigheden ongeveer 4 tot 5 uur in beslag. In extreme omstandigheden kan dit oplopen tot 6 a 7 uur.

Meer informatie

Op www.lingewaal.nl/gladheid vindt u het gladheidsbestrijdingsplan en een overzichtskaart van de hoofdroutes en aanvullende routes.