Het einde van monogamie: over liefde, biologie en samenleving

16nov2015

20.00 - 21.30

Het einde van monogamie: over liefde, biologie en samenleving

Een programma van jongerenredactie SPUI25 in Spe

16nov2015 20.00 - 21.30

Lezing

Met zwoele stem zong Marylin Monroe in de vorige eeuw: I wanna be loved by you, by you and nobody else but you... Willen we dat nog steeds? De monogame relatie wordt in onze samenleving al eeuwen als de ideale relatie gezien. Maar past poly-amorie, het liefhebben van meerdere mensen, niet beter bij ons? Gezien de moderne veranderingen in normen en waarden over het huwelijk en relaties dringt de vraag zich op: is de tijd rijp voor het liefhebben van meer mensen? Met: Jan Drost, Liesbeth Sterck en Benny & Johnny Lobo.

Het fenomeen van de monogame relatie is diep ingebed in onze cultuur. Binnen zo'n relatie worden twee mensen geacht geen amoureuze contacten met anderen te onderhouden. `Bij elkaar tot de dood ons scheidt' is nog steeds het adagium. Maar dit staat inmiddels op gespannen voet met de praktijk: we zien het aantal echtscheidingen toenemen en `seriele monogamie' - meerdere exclusieve relaties na elkaar - lijkt gemeengoed geworden.

Bovendien is monogamie niet altijd het ideaalbeeld geweest: de oude Grieken onderhielden seksuele verhoudingen met jonge jongens en ook in het Oude Testament zien we voorbeelden van poly-amorie. Wat is eigenlijk de fundering voor onze hedendaagse opvattingen over romantiek, met de exclusiviteit van monogamie als ideaalbeeld? Is er een toekomst denkbaar waarin men niet meer gelooft in een ware liefde, maar er een ander romantisch ideaal op nahoudt? Zou dat wellicht ook dichter bij de natuurlijke/ biologische behoeften van de mens liggen? In hoeverre zit ons liefdesbeeld vastgeroest in institutionele regelgeving, en in onze taal? En is monogamie meer een kwestie van ratio of van emotie?

Bioloog Liesbeth Sterck deed onderzoek naar poly-amorie bij apen en noemde monogamie voor mensen eerder in de media een `beproefd model'. Filosoof Jan Drost is auteur van Het romantisch misverstand en Denken helpt. Hij waarschuwt voor de gevaren van de romantische idealen van onze cultuur, omdat die ons volgens hem behoorlijk in de weg kunnen zitten. Relatiecoach Benny Lobo is als voorzitter van de Stichting Polyamorie Nederland een voorvechtster voor de erkenning van polyamorie. Samen met haar man Johnny Lobo, die niet poly-amoreus is, vertelt ze haar verhaal.

Dit programma vindt plaats in het `OBA Theater` van de Openbare Bibliotheek Amsterdam, 7 e etage (5 minuten lopen vanaf Centraal Station Amsterdam); Oosterdokskade 143, 1011 DL Amsterdam.

-

Over de sprekers

Jan Drost (1975) is schrijver en filosoof. Hij woont en werkt in Amsterdam. Hij heeft zich gespecialiseerd in cultuurfilosofie, met name de filosofie van de liefde. Hij geeft lezingen door het hele land en is onder meer verbonden aan The School of Life Amsterdam en schrijft voor nrc.next, NRC Handelsblad, de Volkskrant en Filosofie Magazine. Bij uitgeverij De Bezige Bij verschenen van hem Het romantisch misverstand. Anders denken over liefde (2011) en Denken helpt (2015).

-

Prof. Dr. Liesbeth Sterck is hoogleraar Biologie, meer specifiek: Animal Ecology, aan de Universiteit Utrecht. Zij studeerde Farmacie en Biologie aan de Universiteit Utrecht en promoveerde in 1995 aan dezelfde universiteit op een onderzoek naar wilde makaken en langoeren in Indonesie. Als hoofddocent van de Universiteit Utrecht en sectiehoofd van het ethologisch onderzoek aan het Biomedical Primate Research Center in Rijswijk geeft zij leiding aan het voor Nederland unieke onderzoek naar sociaal gedrag van primaten. Voor Sterck ligt de grootste wetenschappelijke uitdaging in de evolutie van de cognitieve sturing van sociaal gedrag.

-

Benny Lobo (1970) is voorzitter van de Stichting Polyamorie Nederland. Zij is getrouwd met Johnny Lobo (1963) en samen hebben ze drie kinderen. Benny is polyamoreus, Johnny niet. Naast haar drukke activiteiten omtrent de stichting is Benny relatiecoach gespecialiseerd in non-monogamie.

* Over SPUI25 in Spe

AANMELDEN

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.

Let op: Dit programma vindt plaats in het `OBA Theater` van de Openbare Bibliotheek Amsterdam, 7 e etage (5 minuten lopen vanaf Centraal Station Amsterdam); Oosterdokskade 143, 1011 DL Amsterdam.

* www.spui25.nl

* Spui 25

Spui 25-27 | 1012 XM Amsterdam +31 (0)20 525 8142

Gepubliceerd door Spui25