KBC Groep 3Kw2015 : Sterk derdekwartaalresultaat van 600 miljoen euro

Buiten beurstijd - Gereglementeerde informatie*

Brussel, 16 november 2015 (07.00 a.m. CET)

Sterk derdekwartaalresultaat van 600 miljoen euro

Uitstekende winst van 1,8 miljard euro voor de eerste negen maanden van 2015

Tijdens de zomermaanden bleven onze klanten hun vertrouwen in ons stellen: de krediet- en depositovolumes stegen in zo goed als alle landen waarin we actief zijn. Ook de lage kredietkosten droegen bij tot het goede resultaat. Tegen de achtergrond van economisch herstel, maar ook van lage interesten en volatiele financiele markten sloot KBC het derde kwartaal van 2015 af met een sterke nettowinst van 600 miljoen euro. Dat is iets minder dan de 666 miljoen euro van het vorige kwartaal en de 608 miljoen euro van het derde kwartaal van 2014. Het totale resultaat voor de eerste negen maanden van 2015 bedraagt 1 776 miljoen euro. Ons businessmodel leverde uitstekende resultaten, wat geillustreerd wordt door het feit dat we in het derde kwartaal winstgevend waren in al onze landen.

Financiele hoofdlijnen van het derde kwartaal van 2015, in vergelijking met het tweede kwartaal van 2015:

o Zowel de bank- als de verzekeringsfranchises in onze kernmarkten en onze kernactiviteiten leverden een goed resultaat.

o We verleenden opnieuw meer kredieten in Belgie (+2%), Tsjechie (+2%), Slowakije (+5%) en Bulgarije (+3%) en de klantendeposito's stegen verder in de meeste landen waar we aanwezig zijn: Tsjechie (+2%), Hongarije (+1%), Slowakije (+3%), Bulgarije (+4%) en Ierland (+4%).

o Het feit dat we minder vergoedingen voor vervroegde terugbetaling ontvingen en de lage rentes deden onze nettorente-inkomsten krimpen met 3%. De nettorentemarge vernauwde van 2,06% naar 1,99%.

o In al onze markten is de verkoop van schadeverzekeringsproducten gestegen ten opzichte van vorig jaar. De gecombineerde ratio voor schadeverzekeringen bedraagt een uitstekende 89% year-to-date. De verkoop van levensverzekeringsproducten daalde.

o Steeds meer klanten vertrouwen hun beleggingen aan ons toe, maar de financiele markten leverden een negatieve performance. Dat was de voornaamste reden dat het totale vermogen onder beheer bij onze groep ondanks die netto-instroom toch licht gedaald is tot 200 miljard euro. Onze nettoprovisie-inkomsten zijn ten opzichte van het sterke niveau in het tweede kwartaal substantieel gedaald, door lagere verkopen en de zwakke marktprestatie. We schatten dat ze voor het vierde kwartaal tussen 360 en 370 miljoen euro zullen uitkomen.

o Het nettoresultaat uit financiele instrumenten tegen reele waarde was bescheiden, onder andere vanwege de stabiele waardering van de derivaten gebruikt voor balansbeheer en het zwakke niveau van de dealingroominkomsten.

o Laten we de speciale bankenheffing buiten beschouwing, dan zijn de kosten met 2% gedaald. De kosten-inkomstenratio bedraagt een goede 54% year-to-date.

o De kredietkosten bedroegen een lage 0,23% van onze kredietportefeuille year-to-date.

o Onze liquiditeitspositie blijft stevig, en onze kapitaalbasis - met een common equity ratio van 17,4% (fully loaded, Deense Compromismethode) - blijft ruim boven de doelstelling van de toezichthouder.

Johan Thijs, Groeps-CEO:

Het vertrouwen dat we zowel van bestaande als van nieuwe klanten krijgen, toont aan dat onze aanpak werkt. Voor het derde kwartaal boekten we een uitstekend resultaat van 600 miljoen euro dankzij onze sterke bank- en verzekeringsactiviteiten, en dat in economisch uitdagende tijden. Dat klantenvertrouwen blijkt onder meer uit de groei van onze depositobasis en onze kredietportefeuille, de nettostijging van de verkoop van beleggingsproducten en het succes van onze verzekeringsproducten. Ik stel ook met tevredenheid vast dat we dit kwartaal in alle landen waarin we actief zijn winst geboekt hebben. De aanhoudend lage rentevoeten blijven evenwel een uitdaging voor de hele financiele sector. En de volatiliteit van de financiele markten vormt een uitdaging voor de provisie-inkomsten. Desondanks blijven we investeren in de toekomst en zijn we proactief onze digitaliseringsplannen aan het uitrollen om de dienstverlening aan onze klanten nog te verbeteren.

Wat de regelgeving betreft, maakte de Nationale Bank van Belgie zijn nieuwe kapitaalvereisten voor systeemrelevante Belgische banken, waaronder KBC, bekend. Door de beslissing van de regelgever is het nu voor de KBC-groep en voor onze stakeholders duidelijk aan welke kapitaalvereisten we moeten voldoen. We voelen ons comfortabel bij de omvang van de bijkomende buffer die de Nationale Bank van ons vraagt en die we al in onze kapitaalbeheermodellen hadden ingecalculeerd. Aangezien onze kapitaalpositie momenteel erg stevig is, kunnen we die extra buffer gemakkelijk aan zonder daarbij te moeten raken aan onze strategische ambities en de geplande dividenduitkeringsratio van ten minste 50%. Dat is een geruststellend signaal voor alle stakeholders die hun vertrouwen in ons stellen."

                                                                               3KW2014 2KW2015 3KW2015 9M2014 9M2015
   Overzicht KBC-groep (geconsolideerd)
   Nettoresultaat, IFRS (in miljoenen euro)                                          608     666     600  1 289  1 776
   Gewone winst per aandeel, IFRS (in euro)^*                                       1,32    1,56    1,41   2,32   4,16
   Nettoresultaat per divisie, IFRS (in miljoenen euro)
             Belgie                                                                  399     528     358  1 102  1 216
             Tsjechie                                                                130     127     153    408    423
             Internationale Markten                                                   28      68      92   -175    184
             Groepscenter                                                             51     -57      -2    -46    -47
   Eigen vermogen van de aandeelhouders per aandeel (in euro, per einde periode)    30,7    32,5    33,6   30,7   33,6

* Opmerking: als er een coupon wordt betaald op de kernkapitaaleffecten verkocht aan de Vlaamse overheid, en een coupon op de additional tier 1-instrumenten opgenomen in het eigen vermogen, dan wordt die (pro rata) van de teller afgetrokken. Als er een penaltypremie moet worden betaald op de kernkapitaaleffecten, wordt die eveneens afgetrokken.

Hoofdlijnen van het derde kwartaal van 2015

o Onze kernstrategie blijft gefocust op het aanbieden van bankverzekeringsproducten en -diensten aan particulieren, kmo's en midcaps in Belgie, Tsjechie, Slowakije, Hongarije en Bulgarije. o We bleven werken aan onze strategische doelstellingen binnen ons strikte risico- en kapitaalkader en onder het toezicht van de regelgevers. In die context maakte de Nationale Bank van Belgie zijn nieuwe kapitaalvereisten voor systeemrelevante Belgische banken, waaronder KBC, bekend. De nieuwe buffers worden gefaseerd ingevoerd vanaf 2016 en komen boven op de minimale kapitaalvereisten (Joint Capital Decision) die de ECB elk jaar oplegt. De bijkomende buffer voor KBC bedraagt voor 2016 0,5% CET1 (phased-in en berekend volgens de Deense Compromismethode) en zal, gespreid over een periode van drie jaar, geleidelijk worden verhoogd tot 1,5% in 2018. Zoals vermeld komt dat boven op de minimale kapitaalvereisten van de ECB voor 2016, die voor het einde van dit jaar zullen worden bekendgemaakt. In 2015 was die minimumkapitaalvereiste 10,5% CET1 ('fully loaded' en berekend volgens de Deense Compromismethode).

o In het kader van de strategische herorientering die KBC in 2009 overeenkwam met de Europese Commissie beloofde KBC de activiteiten van zijn dochter KBC Financial Holding Inc. (VS) af te bouwen of te desinvesteren om zijn risicoprofiel te verlagen. Als laatste stap gaat KBC nu KBC Financial Holding Inc. liquideren. Dat zal resulteren in de fiscale aftrekbaarheid van verliezen die in vorige jaren geboekt waren, meer bepaald in 2008 en 2009, en waarvoor een uitgestelde belastingvordering zal worden geboekt. Per saldo bedraagt de impact na belastingen op het resultaat ca. 763 miljoen euro, dat waarschijnlijk in het vierde kwartaal zal geboekt worden. Aanvankelijk zal de boeking van de uitgestelde belastingsvordering maar een beperkt positief effect op het reglementaire kapitaal van KBC hebben van 0,16 procentpunten (fully loaded CET1-ratio berekend volgens de Deense Compromismethode).

o In overeenstemming met onze strategische doelstellingen verhoogde CSOB Leasing zijn marktaandeel in Slowakije en breidde het er in het tweede kwartaal zijn klantenbasis uit. CSOB Leasing en Volksbank Leasing International bereikten immers een akkoord over de overname door CSOB Leasing van de aandelen van Volksbank Leasing Slovakia en zijn verzekeringsmakelaarsdochter. De resultaten van Volksbank Leasing werden dit kwartaal voor het eerst opgenomen. Volksbank Leasing Slovakia is een universele leasingmaatschappij die de zevende plaats bekleedt op de Slowaakse leasingmarkt met een marktaandeel van ongeveer 6% en een balanstotaal van ongeveer 170 miljoen euro. KBC is duidelijk marktleider op de Slowaakse leasingmarkt via de activiteiten van CSOB Leasing.

o Macro-economisch werd de wereldeconomie in het derde kwartaal gekenmerkt door een tegenstelling tussen de opkomende markten en de ontwikkelde economieen. Terwijl de ontwikkelde economieen zoals de eurozone en de VS nog altijd een stevige groei vertoonden, voornamelijk dankzij de interne vraag, hadden heel wat opkomende markten te lijden onder de lage grondstoffenprijzen en kapitaaluitstroom in afwachting van een mogelijke eerste renteverhoging door de Fed. Aan het begin van het vierde kwartaal gaf de ECB te verstaan dat het tegen de meeting van december al zijn beleidstools paraat zou hebben om de aanhoudend lage inflatie in de eurozone op te krikken. Dat bericht deed de Duitse obligatierente verder dalen en verzwakte de euro opnieuw. De laatste beleidsverklaring van de Fed laat vermoeden dat de eerste renteverhoging in de VS voor december zal zijn. Dat deed de euro verder verzwakken ten opzichte van de dollar en bracht de ECB dichter bij haar inflatiedoel van dicht bij, maar net onder 2%. Om dezelfde reden was er wereldwijd een stijging van de obligatierentes.

o We namen ook weer een aantal initiatieven op het vlak van duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen. In Belgie nam KBC deel aan de 'Week van de mobiliteit'. KBC stimuleert carpooling en telewerk om zijn ecologische voetafdruk te verkleinen. In Tsjechie werd CSOB partner van de webtoepassing en mobiele app 'Better Place'. Die roept burgers en organisaties op om hun buurt en hun leefomgeving te verbeteren. Verder werden onze inspanningen erkend door de volgende prijzen: in Hongarije won K&H de CSR Best Practice Award 2015 voor zijn nieuwe programma voor kansarmen. KBC Bank Ireland kreeg van Business in the Community Ireland het label 'Business Working Responsibly'. In Bulgarije ontving DZI de award 'Insurer for the society', een erkenning voor het goede voorbeeld dat het geeft op het vlak van duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen in zijn verzekeringsactiviteiten.

Overzicht van onze resultaten en balans

In het deel Geconsolideerde jaarrekening van het kwartaalverslag vindt u een volledig overzicht van onze geconsolideerde winst-en-verliesrekening en balans volgens IFRS. In datzelfde deel vindt u ook een vereenvoudigd overzicht van de gerealiseerde en niet-gerealiseerde resultaten, van de eigenvermogensmutaties, evenals verschillende toelichtingen bij de rekeningen.

Geconsolideerde winst-en-verliesrekening van de KBC-groep, volgens IFRS (in miljoenen euro) 3KW2014 4KW2014 1KW2015 2KW2015 3KW2015 9M2014 9M2015 Nettorente-inkomsten

           1 120   1 123   1 091   1 092   1 062  3 185  3 245
        Rente-inkomsten                                                                                                                  2 010   1 982   1 850   1 804   1 770  5 911  5 425
        Rentelasten                                                                                                                       -890    -860    -759    -712    -708 -2 726 -2 179
   Verzekeringen Niet-leven (voor herverzekering)                                                                                          139     123     167     155     142    389    464
   Verdiende premies                                                                                                                       321     322     320     326     335    944    981
   Technische lasten                                                                                                                      -183    -200    -153    -172    -193   -555   -517
   Verzekeringen Leven (voor herverzekering)                                                                                               -57     -45     -48     -51     -51   -171   -150
   Verdiende premies                                                                                                                       299     343     302     265     289    904    856
   Technische lasten                                                                                                                      -355    -388    -350    -316    -340 -1 075 -1 006
   Nettoresultaat uit afgestane herverzekering                                                                                               4      10     -11      -7       0      6    -18
   Dividendinkomsten                                                                                                                         9       9      12      39      13     47     64
   Nettoresultaat uit financiele instrumenten tegen reele waarde met verwerking van waardeveranderingen in de winst-en-verliesrekening      34     109      57     179      47    118    282
   Netto gerealiseerd resultaat uit voor verkoop beschikbare financiele activa                                                              28      22      80      36      44    128    160
   Nettoprovisie-inkomsten                                                                                                                 402     410     459     465     383  1 163  1 307
        Ontvangen provisies                                                                                                                579     577     632     634     547  1 668  1 814
        Betaalde provisies                                                                                                                -177    -167    -174    -169    -164   -505   -507
   Overige netto-inkomsten                                                                                                                  73      68      49     105      96     26    250
   Totale opbrengsten                                                                                                                    1 752   1 827   1 855   2 013   1 736  4 892  5 604
   Exploitatiekosten                                                                                                                      -897    -964  -1 125    -941    -862 -2 854 -2 928
   Bijzondere waardeverminderingen                                                                                                         -58    -193     -77    -149     -49   -313   -275
        op leningen en vorderingen                                                                                                        -190    -158     -73    -138     -34   -429   -245
        op voor verkoop beschikbare activa                                                                                                  -6     -14      -3      -7     -15    -14    -24
        op goodwill                                                                                                                          0       0       0       0       0      0      0
        op overige                                                                                                                         139     -21      -1      -5       0    130     -6
   Aandeel in het resultaat van geassocieerde ondernemingen en joint-ventures                                                                6       6       6       8       6     19     20
   Resultaat voor belastingen                                                                                                              803     675     659     930     831  1 745  2 421
   Belastingen                                                                                                                            -194    -202    -149    -264    -231   -455   -644
   Nettoresultaat na belastingen uit beeindigde bedrijfsactiviteiten                                                                         0       0       0       0       0      0      0
   Resultaat na belastingen                                                                                                                608     473     510     666     600  1 289  1 776
        toerekenbaar aan belangen van derden                                                                                                 0       0       0       0       0      0      0
        toerekenbaar aan de aandeelhouders van de moedermaatschappij                                                                       608     473     510     666     600  1 289  1 776
        waarvan: impact van legacy-actviteiten en eigen kredietrisico                                                                      114     -20       -       -       -    153      -
   Gewone winst per aandeel (in euro)                                                                                                     1,32    1,00    1,19    1,56    1,41   2,32   4,16
   Verwaterde winst per aandeel (in euro)                                                                                                 1,32    1,00    1,19    1,56    1,41   2,32   4,16

   IFRIC 21 (heffingen) werd in juni 2014 goedgekeurd door de Europese Unie en is van kracht sinds 1 januari 2015. Het belangrijkste gevolg van IFRIC 21 in 2015 is dat bepaalde heffingen op voorhand geboekt moeten worden, wat een negatief effect had op de eerstekwartaalresultaten van 2015.  Omdat
   dat retroactief moet worden toegepast, heeft KBC de vergelijkbare kwartaalcijfers voor 2014 herwerkt. Dat heeft alleen betrekking op verschuivingen tussen kwartalen en heeft geen invloed op de jaarcijfers.

   Hoofdlijnen van de geconsolideerde balans             30-09-2014 31-12-2014 31-03-2015 30-06-2015 30-09-2015
   van KBC-groep (in miljoenen euro)
   Totaal activa                                            251 612    245 174    258 396    256 654    257 632
   Leningen en voorschotten aan klanten                     125 898    124 551    124 632    126 093    126 971
   Effecten (eigenvermogens- en schuldinstrumenten)          69 530     70 359     71 948     70 755     71 115
   Deposito's van klanten en schuldpapier                   166 843    161 783    167 922    170 159    171 412
   Technische voorzieningen, voor herverzekering             19 065     18 934     19 181     19 198     19 365
   Schulden m.b.t. beleggingscontracten, verzekeringen       12 540     12 553     13 263     12 937     12 422
   Eigen vermogen van de aandeelhouders                      12 840     13 125     13 928     13 576     14 022
   Niet-stemrechtverlenende kernkapitaaleffecten              2 000      2 000      2 000      2 000      2 000





    Nettoresultaat (in miljoenen euro)                                                           Opdeling van het nettoresultaat van 3KW2015

                           (in miljoenen euro)

Tot 2014 gaven we niet alleen de cijfers volgens IFRS, maar ook zogenaamde 'aangepaste' cijfers. In die cijfers hielden we geen rekening met de invloed van de legacy-activiteiten (overblijvende desinvesteringen en CDO's) en van de waardering van het eigen kredietrisico en vermeldden we de tradinginkomsten onder Nettoresultaat uit financiele instrumenten tegen reele waarde. Omdat die legacy-activiteiten afgebouwd zijn - de desinvesteringen zijn afgerond en er is geen CDO-blootstelling meer - en om de rapportering te vereenvoudigen, geven we vanaf nu geen aangepaste resultaten meer.

Opmerking: het verschil ten opzichte van vorig jaar werd voor een deel beinvloed door de deconsolidatie van KBC Bank Deutschland en door een aantal kleinere aanpassingen. Met het oog op een zinvolle vergelijkingsbasis worden die items buiten beschouwing gelaten ('op vergelijkbare basis').

De cijfers van Volksbank Leasing, voor de eerste keer in de resultaten opgenomen, zijn te vinden bij de divisie Internationale Markten.

Analyse van het kwartaal (3KW2015)

Het nettoresultaat voor het derde kwartaal van 2015 bedroeg 600 miljoen euro, tegenover 666 miljoen euro in het vorige kwartaal en 608 miljoen euro in het derde kwartaal van 2014.

De totale opbrengsten zijn kwartaal-op-kwartaal met 14% gedaald door wat lagere nettorente-inkomsten, een substantiele daling van de nettoprovisie-inkomsten en een zwakker nettoresultaat uit financiele instrumenten tegen reele waarde. De totale inkomsten bleven gelijk jaar-op-jaar

o In het derde kwartaal van 2015 bedroegen de nettorente-inkomsten 1 062 miljoen euro. In de huidige omgeving van lage rente zijn onze nettorente-inkomsten kwartaal-op-kwartaal met 3% gekrompen en jaar-op-jaar met 4%, op vergelijkbare basis. De daling kwartaal-op-kwartaal is toe te schrijven aan de afname van de vergoedingen voor vervroegde terugbetaling omdat er in Belgie minder woningkredieten geherfinancierd worden, het negatieve hedgingeffect door de grote hoeveelheid herfinancieringen van woningkredieten in Belgie in de vorige kwartalen en de daling van de herbeleggingsrentes in het algemeen. Dat kon niet voldoende gecompenseerd worden door de positieve invloed van de dalende retaildepositokosten, de toenemende volumes en de gedaalde spaarrente in Tsjechie. De daling van de nettorente-inkomsten met 4% ten opzichte van vorig jaar was voornamelijk toe te schrijven aan een negatief hedgingresultaat in verband met hypothecaire leningen in Belgie, ondanks de gezonde commerciele marges, de volumestijgingen en de lagere financieringskosten. Daardoor bedroeg de nettorentemarge voor het betrokken kwartaal 1,99%, 7 basispunten lager dan het vorige kwartaal en 14 basispunten lager dan een jaar geleden. De rente-inkomsten bleven ondersteund door volumegroei: de kredieten namen toe, zowel kwartaal-op-kwartaal (met 1%) als jaar-op-jaar (met 3%); de depositovolumes bleven kwartaal-op-kwartaal min of meer gelijk (stijging bij de zicht- en spaarrekeningen en bewuste daling bij de termijndeposito's) en stegen jaar-op-jaar met 7%.

o De technische inkomsten uit onze schade- en levensverzekeringsactiviteiten stegen ten opzichte van een jaar geleden, maar daalden ten opzichte van het vorige kwartaal. Na aftrek van de bruto technische lasten en het nettoresultaat uit afgestane herverzekering leverden de bruto verdiende premies een bijdrage van 91 miljoen euro tot de totale opbrengsten. Dat is 6% minder dan in het vorige kwartaal, vooral als gevolg van hogere schadeclaims, hoofdzakelijk in Belgie. Jaar-op-jaar zijn ze wel met 6% gestegen dankzij de hogere schadeverzekeringspremies, wel enigszins afgezwakt door de gestegen schadeclaims.

De verdiende premies uit onze schadeverzekeringsactiviteiten stegen met 3% tegenover het vorige kwartaal en met 4% tegenover een jaar geleden. Ten opzichte van het vorige kwartaal stegen de claims in het derde kwartaal met 12% en ten opzichte van het derde kwartaal van 2014 met 5%. De gecombineerde ratio bedroeg een uitstekende 89% year-to-date. De verkoop van levensverzekeringsproducten (inclusief tak 23-producten die niet worden meegerekend in de premie-inkomsten) daalde met 7% ten opzichte van het vorige kwartaal en met 24% ten opzichte van een jaar geleden.

Tijdens het derde kwartaal zijn de beleggingsopbrengsten uit verzekeringsactiviteiten gedaald met 11% ten opzichte van het vorige kwartaal en met 12% ten opzichte van het derde kwartaal van 2014. Het verschil ten opzichte van het vorige kwartaal is voornamelijk toe te schrijven aan de lagere dividendinkomsten na de seizoensgebonden piek van het tweede kwartaal. Het verschil ten opzichte van een jaar geleden is voornamelijk toe te schrijven aan de lagere rente-inkomsten als gevolg van de lagere rente op de obligatieportefeuille.

o Tijdens het afgelopen kwartaal was het beleggingsklimaat voor klanten volatiel en dat was te zien aan de verkoop van onze gemeenschappelijke beleggingsfondsen, die daalde ten opzichte van het uitstekende vorige kwartaal. Ondanks nieuwe toetredingen daalde het totale beheerde vermogen tijdens het kwartaal met 2% (naar 200 miljard euro) door negatieve koersontwikkelingen. Ten opzichte van een jaar geleden is het echter met maar liefst 11% gestegen. De verkoopgerelateerde daling van de toetredingskosten op die beleggingsproducten en de lagere beheersvergoedingen voor gemeenschappelijke beleggingsfondsen waren de belangrijkste redenen voor de aanzienlijke daling van onze nettoprovisie-inkomsten. Die bedroegen 383 miljoen euro, een daling van 4% ten opzichte van een jaar geleden en van 18% ten opzichte van het vorige kwartaal, op vergelijkbare basis.

o Alle andere inkomstenposten samen bedroegen 200 miljoen euro. Ze omvatten het nettoresultaat uit financiele instrumenten tegen reele waarde (47 miljoen euro in het derde kwartaal van 2015, inclusief 2 miljoen euro als gevolg van de waardering van ALM-derivaten; ter vergelijking: in het tweede kwartaal van 2015 bedroeg dat 90 miljoen), gerealiseerde meerwaarden op de verkoop van voor verkoop beschikbare activa (44 miljoen euro voor het derde kwartaal van 2015), dividendinkomsten (13 miljoen euro) en overige netto-inkomsten (96 miljoen euro, dankzij enkele eenmalige meevallers in het betreffende kwartaal).

Een aanhoudende strikte kostenbeheersing: als we de speciale bankenheffing buiten beschouwing laten, daalden de exploitatiekosten ten opzichte van het vorige kwartaal en waren ze ongeveer gelijk met die van een jaar geleden, dank zij lagere legacy-kosten

o Een strikte kostenbeheersing staat hoog in onze prioriteitenlijst. Onze exploitatiekosten bedroegen 862 miljoen euro in het derde kwartaal van 2015, heel wat lager (-8%) dan het vorige kwartaal, toen een groot deel van de speciale bankenheffing voor het volledige boekjaar werd geboekt. Laten we alle bankenheffingen buiten beschouwing (21 miljoen euro in het lopende kwartaal, 264 miljoen euro in het eerste kwartaal van 2015, 83 miljoen euro in het tweede kwartaal van 2015 en 48 miljoen euro in het derde kwartaal van 2014), dan zijn onze exploitatiekosten kwartaal-op-kwartaal met 2% gedaald en min of meer gelijk gebleven ten opzichte van een jaar geleden. Daarbij worden de hogere uitgaven voor pensioenen (lagere rentevoeten) en investeringen in verdere digitalisering getemperd door lagere legacy-kosten.

Door de stijging van de inkomsten kon de kosten-inkomstenratio van onze bankactiviteiten verbeteren tot 54% year-to-date (van 58% voor het volledige jaar 2014). Aangepast voor specifieke items (voornamelijk de speciale bankenheffing, maar ook zonder enkele andere niet-operationele elementen zoals belastingaanpassingen en desinvesteringen) bedroeg de kosten-inkomstenratio, ondanks de investeringen in verdere digitalisering, 54% year-to-date, hetzelfde als voor het volledige jaar 2014.

Waardeverminderingen op kredieten: aanzienlijke daling ten opzichte van het vorige kwartaal en ten opzichte van een jaar geleden

o De kredietverliezen (34 miljoen euro) waren een stuk lager dan een jaar geleden en dan in het vorige kwartaal. De daling ten opzichte van het vorige kwartaal was voornamelijk voor rekening van Belgie (daling met 54 miljoen euro, lagere waardeverminderingen voor zowel kredietdossiers als IBNR), Tsjechie, Hongarije en Ierland (daling met respectievelijk 11, 10 en 7 miljoen euro) en Groepscenter (daling met 22 miljoen euro, voornamelijk met betrekking tot de legacy-portefeuille van de voormalige Antwerpse Diamantbank). De waardeverminderingen op kredieten bedroegen in de eerste negen maanden van 2015 ongeveer 0,23% van de totale kredietportefeuille.

Resultaten per divisie

o Onze kwartaalwinst van 600 miljoen euro bestaat uit 358 miljoen euro voor de divisie Belgie, 153 miljoen euro voor de divisie Tsjechie, 92 miljoen euro voor de divisie Internationale Markten en -2 miljoen euro voor Groepscenter. In het deel 'Results per business unit' van het Extended quarterly report vindt u een volledige resultatentabel en een korte analyse per divisie en in de analistenpresentatie krijgt u meer informatie voor elke divisie (beide zijn beschikbaar op www.kbc.com).

Sterke fundamentals: eigen vermogen, solvabiliteit en liquiditeit

o Eind september 2015 bedroeg ons totaal eigen vermogen 17,4 miljard euro, 0,9 miljard euro meer dan aan het begin van het jaar. Die toename is het resultaat van de opname van de winst voor de eerste negen maanden van 2015 (+1,8 miljard euro), de dividenduitkering voor 2014 en de daarmee samenhangende coupon op de resterende staatssteun (in totaal -1,0 miljard euro) en een aantal kleinere items (in totaal +0,1 miljard euro).

o Onze solvabiliteitsratio's overtroffen ruim de dubbele solvabiliteitstest van de toezichthouder (minimaal 10,5%). Op 30 september 2015 bedroeg de common equity ratio van de groep (Basel III, fully loaded, volgens de Deense Compromismethode, inclusief de resterende steun van de Vlaamse overheid) een stevige 17,4%. Volgens de richtlijn betreffende financiele conglomeraten (FICOD) bedroeg de common equity ratio van de groep 17,2% (fully loaded, inclusief de resterende steun van de Vlaamse overheid). De leverage ratio voor de groep (Basel III, fully loaded) bedroeg 6,9%. De solvabiliteitsratio van KBC Verzekeringen bedroeg op 30 september 2015 een uitstekende 276%. o De liquiditeitspositie van de groep bleef uitstekend, wat zich uit in een LCR-ratio van 118% en een NSFR-ratio van 123% op het einde van het derde kwartaal van 2015.

Analyse van de year-to-date periode (9M2015)

Ons totale resultaat voor de eerste negen maanden van het jaar bedraagt 1 776 miljoen euro, tegenover 1 289 miljoen euro een jaar geleden.

In vergelijking met de eerste negen maanden van 2014 werd het resultaat voor de eerste negen maanden van 2015 gekenmerkt door:

o hogere nettorente-inkomsten (+3% op vergelijkbare basis, tot 3 245 miljoen euro), dankzij aanzienlijk lagere (achtergestelde) financieringskosten, ruimere marges op kredieten en lagere rentevoeten op deposito's, en ondanks de verliezen met betrekking tot vervroegd terugbetaalde hypotheekleningen in Belgie. De volumes van deposito's en kredieten stegen respectievelijk met +7% en +3%.

o een hogere bijdrage van de technische verzekeringsresultaten (bruto verdiende premies min bruto technische lasten en het nettoresultaat uit afgestane herverzekering: +32% tot 296 miljoen euro). In schadeverzekeringen bedroeg de gecombineerde ratio een uitstekende 89% year-to-date.

o een sterke stijging van de assetmanagementactiviteiten, die zorgde voor hogere nettoprovisie-inkomsten (+13% op vergelijkbare basis, tot 1 307 miljoen euro). Eind september 2015 bedroeg het beheerd vermogen 200 miljoen euro, een stijging ten opzichte van vorig jaar met 11%, waarvan 7% door volumestijgingen en 4% door de koersperformance.

o een stijging van de overige inkomsten. Het nettoresultaat uit financiele instrumenten tegen reele waarde bedroeg 282 miljoen euro in de eerste negen maanden van 2015 (meer dan een verdubbeling van het cijfer voor de eerste negen maanden van 2014, vooral dankzij de waardering van ALM-derivaten), de netto gerealiseerde winst uit voor verkoop beschikbare financiele activa bedroeg 160 miljoen euro (+25%), de dividendinkomsten bedroegen 64 miljoen euro (+35%) en de overige netto-inkomsten 250 miljoen euro (224 miljoen euro meer dan de eerste drie kwartalen van 2014, wat werd beinvloed door de voorzieningen die werden aangelegd voor de nieuwe Hongaarse wetgeving voor retailkredieten).

o hogere exploitatiekosten (+4% op vergelijkbare basis, tot 2 928 miljoen euro), voornamelijk als gevolg van de hogere speciale bankenheffing. Laten we die belastingen buiten beschouwing, dan zijn de exploitatiekosten maar licht gestegen (+1% op vergelijkbare basis), en dat voornamelijk door hogere pensioenuitgaven, personeelskosten en investeringen in de verdere digitalisering, die gedeeltelijk goedgemaakt werden door de lagere kosten voor de voormalige Antwerpse Diamantbank. Daardoor bedraagt de kosten-inkomstenratio 54% year-to-date.

o Lagere kredietverliezen (-41% op vergelijkbare basis, tot 245 miljoen euro). De verbetering was het meest uitgesproken in Ierland (125 miljoen euro minder). De resulterende kredietkostenratio op jaarbasis voor de hele groep bedraagt een goede 0,23%. o We vermelden ook dat er in de eerste negen maanden van 2014 een eenmalig positief effect was van 132 miljoen euro na belastingen als gevolg van een terugname van de waardevermindering op het belang in Antwerpse Diamantbank in 2012 en 2013.

Geselecteerde ratio's KBC Groep (geconsolideerd)                                                                   FY2014                                                                                                                                                                       9M2015
   Winstgevendheid en efficientie
   Rendement op eigen vermogen*                                                                                          14%                                                                                                                                                                          20%
   Kosten-inkomstenratio bankactiviteiten                                                                                58%                                                                                                                                                                          54%
   Gecombineerde ratio, schadeverzekeringsactiviteiten                                                                   94%                                                                                                                                                                          89%
   Solvabiliteit
   Common equity ratio volgens Basel III (fully loaded, inclusief resterende overheidssteun)                           14,3%                                                                                                                                                                        17,4%
   Common equity ratio volgens FICOD-methode (inclusief resterende overheidssteun)                                     14,6%                                                                                                                                                                        17,2%
   Leverage ratio volgens Basel III (fully loaded, inclusief resterende overheidssteun)                                 6,4%                                                                                                                                                                         6,9%
   Kredietrisico
   Kredietkostenratio                                                                                                  0,42%                                                                                                                                                                        0,23%
   Impaired kredieten ratio                                                                                             9,9%                                                                                                                                                                         9,0%
          Waarvan impaired kredieten die meer dan 90 dagen achterstallig zijn                                           5,5%                                                                                                                                                                         5,2%
   Liquiditeit
    Net stable funding ratio (NSFR)                                                                                     123%        123%
    Liquidity coverage ratio (LCR)                                                                                      120%                                                                                                                                                                         118%

* Als er een coupon wordt betaald op de kernkapitaaleffecten verkocht aan de Vlaamse overheid en de Additional Tier 1-instrumenten opgenomen in het eigen vermogen, dan wordt die (pro rata) van de teller afgetrokken. Als er een penaltypremie wordt betaald op de kernkapitaaleffecten, wordt die eveneens afgetrokken.

Verklaring met betrekking tot risico

o Omdat we hoofdzakelijk actief zijn als bank-verzekeraar en vermogensbeheerder, zijn we blootgesteld aan een aantal typische risico's voor die financiele sectoren, zoals - maar zeker niet uitsluitend - kredietrisico, tegenpartijkredietrisico, concentratierisico, interestrisico, muntrisico, liquiditeits- en financieringsrisico, risico van aangegane verzekeringsverplichtingen, wijzigingen in de regelgeving, operationeel risico, betwistingen van klanten, concurrentie van andere en nieuwe spelers en de economie in het algemeen. Hoewel KBC al die risico's nauwlettend opvolgt en beheert binnen een strikt risicokader dat governance en limieten vastlegt, kunnen ze toch een negatieve invloed hebben op de waarde van activa of bijkomende kosten genereren boven de verwachte niveaus.

o Momenteel beschouwen we een aantal factoren als de belangrijkste uitdagingen voor de financiele sector in het algemeen en die zijn bijgevolg ook relevant voor KBC. Hogere kapitaalvereisten zijn een heel belangrijk thema voor de sector en we verwachten daarrond initiatieven van de toezichthouders met betrekking tot zaken als risicomodellen, floors voor risicogewogen activa, systemische en andere kapitaalbuffers en minimumvereisten voor 'eligible liabilities and own funds' (MREL). Naast die factoren blijft de lagerenteomgeving een permanente uitdaging. Als de lage rentevoeten blijven aanhouden, zet dat een aanzienlijke druk op het langetermijnrendement van de banken en zeker van de verzekeraars. Ten slotte zijn het operationele risico en in het bijzonder het cyberrisico de voorbije jaren een belangrijke bedreiging geworden, niet alleen voor de financiele sector, maar ook daarbuiten.

o U vindt informatie met betrekking tot het risicobeheer in ons jaarverslag, onze extended quarterly reports en risk reports, die beschikbaar zijn op www.kbc.com.

o Wat de macro-economische trends betreft, wordt verwacht dat in de ontwikkelde economieen het herstel zich in het vierde kwartaal zal voortzetten en zal leiden tot een groeiversnelling in 2016 ten opzichte van 2015. Het verdere herstel in de eurozone zal plaatsvinden in een gunstige inflatieomgeving. De inflatie zal maar licht stijgen door de lage en maar beperkt stijgende olieprijzen, een geleidelijke verdere daling van de Europese werkloosheid en de depreciatie van de euro die zich sinds 2014 laat voelen in hogere importprijzen. Maar aangezien de headline-inflatie nog ver beneden de doelstelling van de ECB zit, heeft die laatste begin oktober laten verstaan dat op de meeting van december alle beleidsinstrumenten beschikbaar zouden zijn om de inflatie in de eurozone omhoog te krijgen.

Het veel beter dan verwachte rapport over de Amerikaanse arbeidsmarkt in oktober lijkt te bevestigen dat de voorwaarden vervuld zijn voor een renteverhoging door de Fed in december. Als die start van de renteverhogingen door de Fed niet te veel volatiliteit en economische stress veroorzaakt, met name in de opkomende markten, verwachten we dat 2016 voor de eurozone en de VS een jaar van hogere groei wordt, met een hogere maar nog altijd bescheiden inflatie en een iets hogere Duitse obligatierente. Daardoor zal de obligatierentespread tussen de VS en Duitsland toenemen. Door de verwachte divergentie van het monetaire beleid zal de euro verder verzwakken ten opzichte van de dollar.

Voor meer informatie neemt u contact op met:

Wim Allegaert, directeur Investor Relations, KBC Groep Tel. +32 2 429 50 51 - e-mail: wim.allegaert@kbc.be

Viviane Huybrecht, directeur Corporate communicatie/Woordvoerster KBC Groep Tel. +32 2 429 85 45 - e-mail: pressofficekbc@kbc.be

* Dit nieuwsbericht bevat informatie waarop de Europese transparantieregelgeving voor beursgenoteerde bedrijven van toepassing is.

KBC Groep NV Havenlaan 2 - 1080 Brussel Viviane Huybrecht Persdienst KBC-persberichten zijn beschikbaar op www.kbc.com of kunnen verkregen worden door een mail te sturen naar pressofficekbc@kbc.be Directeur Corporate communicatie/ Tel. 02 429 65 01 Stef Leunens Volg ons op www.twitter.com/kbc_group Woordvoerster Tel. 02 429 29 15 Ilse De Muyer Tel. 02 429 85 45 Fax 02 429 81 60 E-mail: pressofficekbc@kbc.be

Kwartaalrapport KBC Groep dd 16-11-2015 Nov 16, 2015

HUG#1966884 KBC Group

KBC GroupHavenlaan 2, 1080 Brussels, Belgium

* T. +32 (0)2 429 4916