Help, mijn leerling radicaliseert

Veel docenten vinden het lastig om de terreuraanslagen in Parijs met hun klas te bespreken. En wat doe je met leerlingen die wel hele extreme gedachten ventileren in de klas? Als docent kun je het verschil maken vooral door in contact te blijven, ook als je denkt dat het geen zin heeft.

Het Onderwijsblad publiceerde in september 2014 het artikel: `Help, mijn leerling radicaliseert'. Verschillende docenten vertellen in dat artikel over hun ervaringen met leerlingen die hun hele leven Nederlands onderwijs hebben genoten, maar toch radicaliseren en naar Syrie of Irak willen afreizen.

Welkom

Zo zegt docent Bob van Schuylenburch dat hij een Somalische jongen in de klas had die zich steeds extremer ging gedragen. "Als het even kon, probeerde ik mensenrechten, tolerantie of de grondwet in het gesprek te gooien. Bovenal wilde ik dat hij zich welkom bleef voelen."

In contact blijven met leerlingen blijkt cruciaal bij radicalisering, stellen docenten. Onderzoekers noemen dat in het artikel een `wondermiddel'. Volgens radicaliseringsexpert Halim el Madkouri moeten docenten ook vooral niet inslapen als het gaat om burgerschapsvorming. "Praat met hen over hoe ver ze willen gaan om hun idealen te bereiken. Leg uit dat democratie de manier is om verschillen te overbruggen. Je kunt het niet altijd precies krijgen zoals jij het hebben wilt", zei hij destijds.

Volgens politiek socioloog Jeroen van der Waal valt er winst te boeken wanneer docenten binnen burgerschapsvorming bewust aandacht schenken aan de verschillen. "Het gaat om het besef dat jouw manier van eten, bidden, wonen of vrije tijd besteden slecht een optie onder de vele is."

TIPS Radicalisering in de klas Wat te doen?

* Verdiep je in het verhaal van de leerling. Wat is zijn achtergrond en hoe vertaalt die zich in zijn politieke opvattingen?

* Neem jongeren en hun idealen serieus. Bied ruimte om die idealen te bespreken zonder argwaan.

En wat niet?

* Ga als de idealen echt op drift raken toch de discussie aan. Ook al heb je vooraf al het idee dat je die verloren hebt.

Lees hieronder het hele artikel dat in Onderwijsblad 13 van 6 september is gepubliceerd. Daarin lees je alle ervaringen van docenten met leerlingen die radicaliseren en er staan nog meer tips in wat je vooral wel en niet moet doen.