Project Sarah in volle gang - voorlichtingsbijeenkomsten druk bezocht

16 november 2015

De voorlichtingsbijeenkomsten voor allochtone vrouwen over het belang van deelname aan het bevolkingsonderzoek naar borstkanker worden druk bezocht. Afgelopen vrijdag was er een bijeenkomst in wijkcentrum VES Botu in het Oude Westen. Het Sarah-team deelde op zaterdag 15 november flyers uit op de Afrikaandermarkt om aandacht te vragen voor de voorlichtingsbijeenkomst in de Peperlink op de Kop van Zuid op 27 november, 11 december en 8 en 22 januari 2016.

De opkomst voor het bevolkingsonderzoek naar borstkanker bij allochtone en laaggeletterde vrouwen in Rotterdam en omgeving is laag en neemt nog steeds af. Een zorgelijke ontwikkeling. Een aantal organisaties heeft de handen ineen geslagen om hier iets aan te doen: project Sarah. Het project is een initiatief van het Academisch Borstkankercentrum Erasmus MC - Havenziekenhuis en het Bevolkingsonderzoek Zuid-West en ging in april 2015 van start. Sarah wil de opkomst bij het bevolkingsonderzoek borstkanker onder allochtone en laaggeletterde vrouwen verhogen door de kennis over borstkanker(screening) te verbeteren. Mevrouw K. Aboutaleb-Erahoutan draagt het project een warm hart toe. Zij is ambassadrice van Sarah.

Project Sarah is als pilot gestart in tien controlewijken. Door een wijkgerichte aanpak met behulp van informatiebijeenkomsten en allochtone gezondheidsvoorlichters wil Sarah de kennis en opkomst voor het bevolkingsonderzoek borstkanker verbeteren. De inzet zal vooral gericht zijn op kennisbevordering bij allochtone en laaggeletterde vrouwen en vrouwen met een lage sociaal economische status. Ook de afstemming van de informatievoorziening op de beleving van borstkanker in andere culturen wordt meegenomen in het project.

De voorlichtingsbijeenkomsten worden georganiseerd in de wijken: het Oude westen, Dijkzigt, Scheepvaartkwartier, Middelland, Tussendijken, Spangen, Feijenoord/ Noordereiland/ Kop van Zuid, Afrikaanderwijk/ Katendrecht, Kralingseveer en Prinsenland. Meer informatie over project Sarah en de voorlichtingsbijeenkomsten staat vermeld op de website: www.projectsarah.nl. Bij een succesvolle pilot zal project Sarah vanaf 2016 in heel Rotterdam worden uitgevoerd.