Gemeente Leiden: Collegebesluiten

dinsdag, 3 november 2015

Wijziging statuten Stichting DZB Participatiewerk, Burgerinitiatief "Wonen Out of The Box"

Wijziging statuten Stichting DZB Participatiewerk 15.0933

Het college van burgemeester en wethouders heeft de brief `Wijziging statuten Stichting DZB Participatiewerk' vastgesteld. Met deze wijziging bestaat de Raad van Toezicht uit de gemeentesecretaris/algemeen directeur en de stadsjurist van de concernstaf van de gemeente Leiden. De Wet Sociale Werkvoorziening is overgegaan in de Participatiewet. DZB Leiden heeft de stichting DZB Participatiewerk opgericht waarin medewerkers die beschut werk doen, worden ondergebracht.

Burgerinitiatief "Wonen Out of The Box" 15.0930

Het college van burgemeester en wethouders adviseert de gemeenteraad over de behandeling van het burgerinitiatief `Wonen Out of The Box'. Dit initiatief maakt zich sterk voor duurzaam, betaalbaar en ecologisch verantwoord wonen en leven, door het inrichten van een gebied met containerwoningen in Leiden. Het burgerinitiatief "Wonen Out of The Box" vraagt de gemeente Leiden te onderzoeken of er een gebied ingericht kan worden met kleine kavels waarop containerhuizen gebouwd mogen worden. Het college van burgemeester en wethouders staat positief tegenover particuliere wooninitiatieven. Het initiatief streeft doelen na die aansluiten bij doelstellingen van de gemeente op het gebied van betaalbaar wonen en duurzaamheid. De gemeenteraad wordt in een brief geadviseerd de initiatiefnemers in contact te brengen met de erfpachter van de voorkeurslocatie, het Werninkterrein.

Bevoegdheden besluit: Het burgerinitiatief "Wonen Out of The Box" vraagt de gemeenteraad "een gebied in te richten voor het plaatsen van duurzame containerwoningen. Het burgerinitiatief behoort inhoudelijk tot de bevoegdheid van het college van burgemeester en wethouders. Om het burgerinitiatief mogelijk te maken adviseert het college de gemeenteraad positief. Hiermee staat de weg vrij voor verdere stappen.

Aanpassen statuten en benoemen lid Raad van Toezicht voor stichting Kringloopbedrijf Het Warenhuis 15.0925 | BB 15.092

Op 12 mei jl. besloot het college van burgemeester en wethouders, samen met Leiderdorp en Zoeterwoude, een stichting op te richten waar per 1 januari a.s. de werkzaamheden van kringloopbedrijf Het Warenhuis onder gebracht gaan worden. Reden voor de oprichting is de beeindiging van de Gemeenschappelijke Regeling Vuilverwerking Leiden en Omstreken (GEVULEI). Het college besluit nu een punt in de eerder vastgestelde statuten aan te passen en een van de collegeleden te benoemen als lid van de Raad van Toezicht.

Gedoogbeschikking ten behoeve van de te realiseren noodopvang van vluchtelingen aan de Wassenaarseweg 56-58 (voormalig TNO-pand) 15.0947

In de afgelopen weken heeft op verschillende locaties in de Leidse regio kortdurende crisisopvang in sporthallen plaatsgevonden voor een groep van ca. 250 vluchtelingen. Deze groep is tot op heden steeds verdeeld over twee locaties in de regio, waarbij beide groepen iedere week naar een nieuwe locatie moest verhuizen. Zowel de regiogemeenten als de betrokken hulporganisaties zien dit als een onwenselijke situatie. Om die reden is op zoek gegaan naar een noodopvanglocatie voor de opvang van 250 vluchtelingen, die maximaal een jaar beschikbaar is. Uit het onderzoek bleek alleen het pand Wassenaarseweg 56-58 te Leiden op de noodzakelijke zeer korte termijn geschikt te maken voor deze noodopvang.

Gelet op de spoedeisendheid van deze noodopvang, heeft het college besloten om - onder voorwaarden - het gebruik van het pand als locatie voor de opvang van 250 vluchtelingen toe te staan, totdat het college heeft besloten op de in dit verband in te dienen omgevingsvergunningaanvragen.

Aanvulling op collegebesluit 15.0922 15.0949

Het college heeft besloten om de Beleidsregels en Nadere regels terrassen 2015 tevens voor inspraak ter inzage te leggen als Welstandskader voor bouwwerken.

Raadsvoorstellen

Het college van burgemeester en wethouders heeft de volgende besluiten genomen en ter besluitvorming aan de gemeenteraad aangeboden:

College positief over plannen bijenstallen Oostvlietpolder 15.0928

Het college van burgemeester en wethouders vraagt de gemeenteraad de weg vrij te maken voor de legalisatie en de nieuwbouw van twee bijenstallen in de Oostvlietpolder. Beide bijenstallen zijn strijdig met het op 20 januari 2004 vastgestelde bestemmingsplan Oostvlietpolder. De omgevingsvergunningen kunnen verleend worden met toepassing van art. 2.12, eerste lid, onder a, onder 30 Wabo (uitgebreide afwijkingsprocedure). Stichting de Bijkerij heeft, samen met de beheerder van het natuurgebied Zuid Hollands Landschap, een aanvraag voor een omgevingsvergunning ingediend voor het legaliseren van de bijenstal die staat in 't Vogelhoff, ten westen van tuivereniging Roomburg. De huidige bijenstal is door crowdfunding mogelijk gemaakt en maart 2014 geopend. Er wordt een extra bijenstal ten oosten van tuinvereniging Roomburg gerealiseerd. De te legaliseren bijenstal is klein en weinig beschut en voorziet daarom uitsluitend in de opvang van bijen in de zomer. De bijen worden nu 's winters elders ondergebracht. In de zomer worden de bijen over beide bijenstallen verspreid. De nieuwe bijenstal heeft tevens een bezoekersfunctie. De nieuwe bijenstal is ontworpen door het Leidse architectenbureau GAAGA. De bijenstal wordt gebouwd door leerlingen van het ROC, onder begeleiding van Bouwmensen, een opleidingsinstituut voor de bouw. Bouwbedrijf Burgy heeft aangeboden te willen assisteren met het plaatsen van de nieuwe stal. De nieuwe bijenstal maakt deel uit van het nog te realiseren 't Bijenhoff, een onderdeel van de 2e fase van t'Vogelhoff, dat in 2016 gerealiseerd wordt. Het Bijenhoff wordt een ideale plek voor bijen, vlinders en andere insecten door de aanleg van een bloemrijke tuin.

Benoeming leden Raad van Toezicht stichting Scholengroep Leonardo da Vinci Leiden 15.0931

Door het aflopen van de zittingstermijn en persoonlijke omstandigheden, zoals een overlijden, heeft de Raad van Toezicht van de Stichting Scholengroep Leonardo da Vinci Leiden nu onvoldoende leden. Het college van burgemeester en wethouders vraagt de gemeenteraad om per 1-12-2015 drie nieuwe leden te benoemen voor de Raad van Toezicht. Het gaat om de heren F. Koopman, M. van Zelst en R. van Damme.

Uitbreiding mogelijkheden voor duurzaamheid in huis met duurzaamheidssubsidie en duurzaamheidslening 15.0798

Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten de aangepaste verordeningen voor de duurzaamheidsfondsen Lokale initiatieven en Investeren in thuis ter vaststelling aan te bieden aan de gemeenteraad.

De gemeente Leiden zet sterk in op het stimuleren van duurzaamheid. De evaluatie van de duurzaamheidsfondsen 2013-2015 heeft geleid tot een aangepaste Subsidieverordening en Verordening duurzaamheidslening met betrekking tot het fonds Investeren in thuis. Hiermee zijn de subsidie en leenmogelijkheden voor woningeigenaren om thuis duurzaamheidsmaatregelen te treffen uitgebreid. Woningeigenaren kunnen meerdere malen subsidie aanvragen tot een maximum bedrag van EUR 5.000 per zelfstandige woonruimte. De regelingen binnen dit fonds zijn verlengd tot 2018. Ook de regeling met betrekking tot het fonds Lokale initiatieven is verlengd tot 2018.

Schriftelijke vragen

Overzicht van de beantwoording schriftelijke vragen die naar aanleiding van artikel 43, lid4 van het Reglement van Orde aan het college van burgemeester en wethouders zijn gesteld:

* Beantwoording schriftelijke vragen raadslid H. Baart (PvdA), ingekomen 1 oktober 2015, inzake huurverlaging huurders bij corporaties doorvoeren. 15.0929