Is het oorlog? | Actualiteitencollege (Lezing) - Radboud Universiteit

maandag 16 november 2015

Tijd 12:45 tot 13:30

Locatie Zijzaal Refter Radboud Universiteit

Organisator(s) Radboud Reflects en VOX

Spreker Haley Swedlund, Peter van der Heiden en Cees Leijenhorst

Beschrijving

peace-for-paris_agenda

Het geweld van IS komt steeds dichterbij. Na de door IS opgeeiste aanslag in Beiroet van afgelopen donderdag en het - hoogstwaarschijnlijk - ook door hen neergehaalde vliegtuig boven de Sinaiwoestijn anderhalve week geleden, is IS met de aanslag in Parijs doorgedrongen in het hart van Europa.

We zijn in oorlog met IS, zei minister-president Rutte. Ook Franc,ois Hollande sprak van een `acte de guerre'. Zijn we in oorlog?

Conflictdeskundige Haley Swedlund van het CICAM van de Radboud Universiteit waarschuwt dat we onze reactie niet moeten baseren op angst. Na 9/11 werd er ook geroepen dat het oorlog was. Wat kunnen we leren van de reacties van Amerika toen? En waarom is het zo belangrijk om te proberen te begrijpen waarom mensen terroristische aanslagen plegen?

Parlementair Historicus, Peter van der Heiden, van de Radboud Universiteit, gaat in op de vraag hoe het Nederlandse parlement reageert op deze aanslagen. Hoe ging Nederland in het verleden om met dreigingen, hoe reageren ze nu en hoe zouden ze het beste kunnen reageren?

Filosoof Cees Leijenhorst is de gespreksleider. Filosoof en programma maker Lisa Doeland verzorgt de column.

Deelname

Deelname is gratis. Inschrijven is niet nodig.