Cultureel programma Nederlands voorzitterschap EU

PERSBERICHT

Amsterdam, 16 november 2016

Cultureel programma Nederlands voorzitterschap EU:

Europe by People, the future of everyday living

Tijdens het Nederlands voorzitterschap van de Europese Unie in de eerste helft van 2016 realiseert de EU2016 Cultureel Intendant, in opdracht van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, het Arts & Design programma met de titel Europe by People, the future of everyday living. Het programma bestaat uit vier onderdelen: The Wall, FabCity, On Stage en Brussel. Een nieuwe generatie kunstenaars, ontwerpers en makers heeft de opdracht gekregen om actuele, maatschappelijke Europese vraagstukken te onderzoeken en uit te werken. De resultaten hiervan zijn te zien in zeker 20 exposities, meer dan 100 voorstellingen, een tijdelijke campus met 50 innovatiepaviljoens, installaties, circa 100 lezingen en workshops en 10 stedelijke gebiedsonderzoeken. Het programma is terug te vinden op www.europebypeople.nl.

Uitgangspunt

Samenwerken en co-creëren staat in Europe by People centraal. Er ligt een focus op het actief betrekken van het publiek en op discipline-overstijgende praktijken. De cultureel intendanten Egbert Fransen, Marjo van Schaik en Frans de Vries richten zich op de mensen die de komende decennia vorm geven aan een nieuw Europa. Het uitgangspunt voor het programma is het geloof dat kunst het vermogen heeft de samenleving zelfbewuster, mooier, en economisch sterker te maken. Of het nu gaat om design, architectuur, beeldende kunst, mode, theater, muziek, dans, film, poëzie of literatuur. De kracht van Nederland ligt in het vermogen innovatief en creatief te zijn, samen te werken en te verbinden, en te ondernemen. Een kracht die pas echt tot uitdrukking komt in het contact en de interactie met andere landen.

The Wall

Tijdens het Nederlands Voorzitterschap zullen twintigduizend politici en ambtenaren regelmatig vergaderen op het voormalige marine-terrein in Amsterdam. De bestaande muur rond de marinebasis wordt het decor voor verschillende tijdelijke beeldende kunstinstallaties en aansluitende performances. The Wall bestaat ook online, en daar zal het de fysieke muur verbinden met de rest van Europa, via schrijvers en bloggers die hun visie op de toekomst van Europa delen. De centrale vraag in het project is: In welk Europa willen we samenleven? De deelnemende kunstenaars, die uit heel Europa komen, zullen samen met hun publiek deze vraag proberen te beantwoorden en de achter de muur aanwezige internationale professionals inspireren. Daarbij komen verschillende maatschappelijke issues aan de orde. Deelnemende kunstenaars zijn o.a.: Dina Danish, Ronald Rietveld, Henk Wildschut, David Bade, Raimond Wouda en Robin De Puy.

On Stage

De gehele periode wordt een programma van thematische voorstellingen, projecten en tentoonstellingen op podia door de hele stad en erbuiten aangeboden. De betrokken kunstenaars reflecteren elk op hun eigen manier op hedendaags en toekomstig Europa - in woorden, beelden, spel, dans en muziek. Het programma komt in de maanden mei en juni tot een hoogtepunt terwijl ook in de rest van het land gerelateerde culturele activiteiten plaatsvinden. Deelnemende makers zijn o.a.: Lucas de Man, Jan Jaap van der Wal, Anastasiia Liubchenko, Daria Bukvić. Partners zijn o.a.: Frascati, de Meervaart, Holland Festival, de Melkweg, LIVEurope, Designing Democracy, OBA, Paradiso en De Kleine Komedie.

FabCity

Begin april 2016 verrijst een tijdelijke - voor iedereen toegankelijke - campus op de Kop van het Java- eiland in het Oostelijk Havengebied in Amsterdam. Op deze campus worden circa 50 innovatieve paviljoens, installaties en prototypes gebouwd en geplaatst met de zelfvoorzienende/duurzame stad als overkoepelend thema. Deze wordt bevolkt door meer dan 400 jonge studenten, professionals, kunstenaars en creatieven, die met elkaar een zelfvoorzienende stad bouwen, waarin ze werken, creëren, onderzoeken en oplossingen presenteren voor de hedendaagse, stedelijke vraagstukken. De deelnemers hebben een verschillende achtergrond en zijn afkomstig van: kunstacademies, (technische) universiteiten, hogescholen en MBO scholen. Partners zijn o.a.: Hogeschool van Amsterdam, Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, AMS (Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Solutions), Stimuleringsfonds voor de Creatieve Industrie, KNAW, Waternet, Alliander, Waag Society, Cities, SleM, Studio Nine Dots, Metabolic, Arcam en Over het IJ Festival.

Brussel

In Brussel vindt gelijktijdig een apart programma plaats, dat is afgestemd op wat er in Nederland gebeurt waarbij ook de kracht van innovatie en creativiteit, samenwerken en verbinden getoond zal worden. In BOZAR vindt de tentoonstelling New Narratives plaats waar het Nederlandse Designing Democracy een belangrijke bijdrage aan levert. Vanaf het openingsweekend op 22 en 23 januari 2016 zal een divers aanbod aan muziek ten gehore worden gebracht zoals jazz op Flagey Brussels Jazz Festival en pop tijdens LIVEurope in Ancienne Belgique. Het Koninklijk Concertgebouw orkest zal optreden in BOZAR. Deelnemende makers zijn o.a.: Hisko Hulsing, Batik met Wolfert Brederode, Reinier Baas, David Mulder, Max Cohen de Lara, Jurgen Bey. Partners zijn o.a.: Flagey Brussels Jazz Festival, Ancienne Belgique, BOZAR, Klarafestival, Passa Porta, Beursschouwburg, FOAM, Anima Film Festival en WIELS Kinderkunstenfestival Super Vlieg.

Het gehele programma is te vinden op www.europebypeople.nl en wordt blijvend geactualiseerd

Europe by People, the future of everyday living is gemaakt in opdracht van het Ministerie van Buitenlandse zaken en mede mogelijk gemaakt door Prins Bernhard Cultuurfonds, Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, Amsterdams Fonds voor de Kunsten, Art of Impact, Fonds Podiumkunsten, Hogeschool van Amsterdam en Stichting DOEN.