Wetterskip Fryslan investeert in dijkverbetering, nieuwe gemalen en slibverwerking -- Wetterskip Fryslan

Wetterskip Fryslan wil in 2016 ruim EUR 62 miljoen investeren in het waterbeheer in Fryslan en het Groninger Westerkwartier. Dit staat in de door het dagelijks bestuur gepresenteerde conceptbegroting 2016. Het gaat onder meer om investeringen in dijkverbetering, vervanging en renovatie van gemalen en hergebruik van slib dat vrijkomt bij de rioolwaterzuivering.

Bijna EUR 16 miljoen is bestemd voor projecten om overstromingen en wateroverlast tegen te gaan. Het geld gaat naar het verbeteren van de zee- en IJsselmeerdijken bij Ameland, Lemmer en een deel van de Waddenzeedijk langs de Friese kust en het plaatselijk vernieuwen van asfalt, slijtlagen en hekwerk. Ook investeert het waterschap in het verhogen en versterken van diverse oevers- en kaden. Belangrijke projecten zijn kadeverbetering bij de Tike en bij It Deel in Akkrum.

Een bedrag van ruim EUR 15 miljoen is bestemd voor investeringen in een goede aan- en afvoer van water en in het handhaven van de juiste waterpeilen voor landbouw en natuur. Het geld gaat onder meer naar de inrichting van het gebied de Dulf Mersken langs de A7, aanpassingen in het waterbeheer als gevolg van de aanleg van de Centrale As en nieuwe gemalen bij Slingerak, Nijega en de Westhornermolenpolder bij Grijpskerk. Een deel van het geld is bestemd voor maatregelen om te voldoen aan de Europese Kaderrichtlijn Water. Met aanleg van onder meer 55 kilometer aan natuurvriendelijke oevers en tien vispassages werkt het waterschap aan verbetering van de kwaliteit van het oppervlaktewater. Zo komen er natuurvriendelijke oevers langs de Opsterlandse Compagnonsvaart.

Waterzuivering

Om de afvalwaterzuivering op orde te houden wordt er EUR 10 miljoen geinvesteerd in verbetering en modernisering van de rioolwaterzuiveringsinstallaties (rwzi's). De renovatie van de rwzi Harlingen is een van de grootste projecten. Ook heeft het dagelijks bestuur EUR 20 miljoen in de begroting opgenomen voor investeringen in de slibverwerking. Wetterskip Fryslan overweegt de bouw van een fabriek waarin energie en grondstoffen uit het slib worden teruggewonnen. Hiermee wordt bespaard op de afvoerkosten. In de loop van 2016 neemt het algemeen bestuur hierover een besluit.

Tarieven en bezuinigingen

De begroting voor 2016 telt EUR 129 miljoen aan inkomsten en uitgaven. Het dagelijks bestuur stelt voor het belastingtarief voor zuiveringsbeheer volgend jaar met 1,9 procent te laten stijgen om de kosten te dekken. Het belastingtarief voor watersysteembeheer gaat met 3,9 procent omhoog vanwege de vele noodzakelijke investeringen in het watersysteem Huishoudens met een koopwoning gaan hierdoor gemiddeld EUR 10,- per jaar meer aan waterschapslasten betalen, voor huishoudens met een huurwoning gaat het om iets minder dan EUR 6,- per jaar.

Om stijgingen van het belastingtarief te beperken voert het waterschap tegelijkertijd besparingen door. Sinds 2010 zijn de lasten structureel met EUR 17,1 miljoen verlaagd. Voor 2016 wil het dagelijks bestuur nog eens EUR 2 miljoen aan structurele besparingen doorvoeren.

Het algemeen bestuur van Wetterskip Fryslan bespreekt de conceptbegroting 2016 op maandag 30 november ineen commissievergadering. Dinsdag 15 december beslist het algemeen bestuur definitief over de begroting.