Jonathan Pollard volgende week vrijdag op borgtocht vrij

in Israel / door Mike Durand / op 16/11/2015 om 14:36 / Tags: Obama, VS

De 61-jarige Jonathan Pollard, die in Amerika tot levenslang veroordeeld werd wegens spionage en het verkopen van defensiegeheimen aan Israel, wordt volgende week vrijdag op borgtocht vrijgelaten. Dit maakte de Amerikaanse borgtochtcommissie bekend. Volgens de advocaten van Pollard zal hij de Amerikaanse president Obama vragen om clementie en toestemming om direct na zijn vrijlating naar Israel af te reizen. Onder de voorwaarden van zijn vervroegde invrijheidsstelling zit namelijk een beding dat hij de eerste vijf jaar niet naar het buitenland mag afreizen.

Een woordvoerder van het Witte Huis zei dat Obama niet op dit verzoek niet zal ingaan omdat Pollard 'erg zware misdrijven heeft gepleegd'. Een van Pollards advocaten, Eliot Lauer, heeft eerder deze week al verklaard dat er geen interviewverzoeken zullen worden gehonoreerd en dat vragen over de toekomst van Pollard niet zullen worden beantwoord door zijn advocatenteam.

De leden van de borgtochtcommissie hadden tijdens de hoorzitting geen bezwaar tegen de vrijlating van Pollard en namen onder andere zijn gedrag in de gevangenis in overweging in hun beslissing. Tevens oordeelde de commissie dat Pollard bij vrijlating waarschijnlijk geen nieuwe misdaden zal plegen en onder de regels van zijn veroordeling komt hij in aanmerking voor vervroegde vrijlating na het uitzitten van 30 jaar van zijn straf. De datum die de commissie vastlegde is 20 november 2015; dit betekent dat hij bijna 30 jaar na zijn arrestatie op 21 november 1985 de gevangenis zal verlaten. Woordvoerder Ed Ross van het Amerikaanse Gevangeniswezen verklaarde dat Pollard op vrijdag zal worden vrijgelaten omdat de Butner gevangenis in North Carolina, waar Pollard in hechtenis zit, geen gevangen vrijlaat in weekenden en op feestdagen.

Pollard werd in 1985 opgepakt en in 1987 veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor het spioneren voor Israel. Hij kon de informatie bemachtigen omdat hij in de jaren '80 voor de Amerikaanse inlichtingendienst van de Marine werkte. De door Pollard geleverde informatie maakte het de Israelische luchtmacht mogelijk om het Palestijnse hoofdkwartier in Tunis te bombarderen. De Amerikaan bekeerde zich tijdens zijn gevangenschap en werd orthodox joods. In 1995 ontving hij het Israelisch staatsburgerschap.