Gemeente Leiden: Collegebesluiten

Aanwijzing collectieve festiviteit kroegentocht Leidse jazzweek 2016, Gemeenschappelijke Regeling BSGR 2016

Aanwijzing collectieve festiviteit kroegentocht Leidse jazzweek 2016 15.979

Op grond van artikel 4:2 van de Algemene Plaatselijke Verordening 2009 heeft het college besloten woensdag 20 januari 2016 van de Leidse Jazz-week (kroegentocht) als collectieve festiviteit aan te wijzen. Dit betekent dat van 16:00 uur op 20 januari 2016 tot 01.00 uur op 21 januari 2016 een ruimere geluidnorm voor horecabedrijven geldt.

Gemeenschappelijke Regeling BSGR 2016 15.0988

Het college van burgemeester en wethouders stemt onder voorbehoud van toestemming van de raad in met de toetreding van de gemeente Waddinxveen per 1 januari 2016 tot de Gemeenschappelijke Regeling Belastingsamenwerking Gouwe-Rijnland (GR BSGR). Verder stemt het College onder voorbehoud van toestemming van de raad in met de wijziging van de GR BSGR. De huidige gemeenschappelijke regeling wordt per 1 januari 2016 ingetrokken en de nieuwe (gewijzigde) gemeenschappelijke regeling wordt per 1 januari 2016 van kracht. Door toetreding van de gemeente Waddinxveen is continuiteit van goede dienstverlening mogelijk tegen zo laag mogelijke kosten.

Bijramen plankosten definitiefase Stevensbloem 15.0989

Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten om voor de herontwikkeling van de Stevensbloem een aanvullend krediet van EUR30.000,- beschikbaar te stellen. Het project Stevensbloem wordt gerealiseerd door de private investeerder Urban Interest. Naast de aanpassingen aan het winkelcentrum zorgen zij ook voor de inrichting van de buitenruimte. Deze buitenruimte wordt na oplevering weer overgedragen aan de gemeente. Om ook straks de openbare ruimte weer goed te kunnen onderhouden is het belangrijk dat de gemeente en Urban Interest samen de inrichting bepalen, waarbij voldoende ruimte komt voor onder andere de bevoorrading van de winkels. Voor goede begeleiding door de gemeente zijn extra uren nodig voor ambtelijke ondersteuning van dit project.

Uitstel Raad van State en marktonderzoek bedrijven regio Leiden inzake tussenuitspraak bestemmingsplan Oostvlietpolder 15.0973

Op 13 februari 2014 heeft de gemeenteraad van Leiden het bestemmingsplan Oostvlietpolder gewijzigd vastgesteld. Tegen dit bestemmingsplan hebben drie ondernemersorganisaties gezamenlijk beroep ingediend bij de Raad van State. Daarnaast heeft ook een particulier beroep ingediend. De Afdeling Bestuursrechtspraak heeft in een tussenuitspraak geoordeeld dat het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan Oostvlietpolder nader dient te worden gemotiveerd. Naar aanleiding van deze tussenuitspraak geeft het college van burgemeester en wethouders het Bureau Stedelijke Planning de opdracht om de actuele regionale behoefte voor bedrijventerreinen in de regio Leiden in kaart te brengen aan de hand van de Ladder Duurzame Verstedelijking. Gelet op dit onderzoek is het niet mogelijk om binnen de termijn van 26 weken aan de opdracht van de Raad van State te voldoen. Met de ondernemers-organisaties is afgesproken dat gezamenlijk uitstel wordt gevraagd bij de Raad van State voor onderzoek tot 1 april 2016. Tevens hebben zij aangegeven graag met het college en de omliggende gemeenten mee te denken op welke locaties in de Leidse regio de toekomstige vraag naar bedrijfsruimte gefaciliteerd kan worden.

Brief aan de gemeenteraad inzake de veranderende rol gemeente bij Leiden Bio Science Park en de Biotech Training Facility en gelegenheid voor de raad om zijn wensen en bedenkingen kenbaar te maken 15.0974

Het gaat goed met Leiden Bio Science Park. Dat is in het belang van de gemeente Leiden en haar inwoners want het is een unieke bron van werkgelegenheid en welvaart. Inmiddels zijn er ca.18.000 banen op het Park met een groeipotentie tot 25.000. Op veel plekken wordt gebouwd en de bedrijven floreren. Op 18 december 2015 wordt de Biotech Training Facility opgeleverd en vanaf januari 2016 kunnen werknemers uit de geneesmiddelen industrie daar worden bijgeschoold in de modernste technieken. Het bestuur van de stichting Leiden Bio Science Park is van oordeel dat de Biotech Training Facility nu in de fase van exploitatie komt en gerund moet worden als een commercieel opleidingsinstituut. Daarbij past een bestuur met bestuursleden die vanuit hun deskundigheid, ervaring en netwerk een bijdrage kunnen leveren aan het succes van de Biotech Training Facility. Daarom zal de deelname van de wethouder Economie in het bestuur van de stichting Leiden Bio Science Park worden beeindigd. Hij zal worden vervangen door een ambtelijk bestuurslid of een van buiten aan te trekken deskundige die de belangen van de gemeente Leiden behartigt en kan bijdragen aan het commerciele succes van de Biotech Training Facility. Het college wil dat de Biotech Training Facility de kans krijgt op een goede start. Als de gemeenteraad daar geen bedenkingen bij heeft, zal de gemeente Leiden net als het LUMC en de Universiteit Leiden de Biotech Training Facility een kortlopende lening verstrekken

Leiden Duurzaam: Deelname aan Klimaatcoalitie en deelname aan de Parijsverklaring 15.0975 BB 15.094

Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten dat de gemeente Leiden deelneemt aan de Klimaatcoalitie, een samenwerkingsverband van organisaties, bedrijven en overheden om klimaatneutraal ondernemen te ondersteunen en te stimuleren. De Klimaatcoalitie heeft een klimaatneutraal Nederland in 2050 als ambitie. Deelname aan de Klimaatcoalitie betekent dat de gemeente Leiden in 2050 klimaatneutraal wil zijn. Dit streven richt zich ook op het gemeentelijke grondgebied. De gemeente Leiden heeft onlangs de Climate Makeover gewonnen en gaat met behulp van MVO Nederland en Klimaatplein zo snel mogelijk over naar een klimaatneutrale bedrijfsvoering. De gemeente sleepte de prijs in de wacht vanwege haar ambitie om een voorbeeld te zijn voor de regio. Daarnaast doet de gemeente eind november mee aan de Parijsverklaring van de Klimaatcoalitie. Met de ondertekening van de Parijsverklaring stelt de gemeente Leiden als ambitie om uiterlijk in 2030 een klimaatneutrale bedrijfsvoering te hebben.

Huisvesting vergunninghouders via campuscontract 15.0991

Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten de voorwaarden waaronder vluchtelingen met een verblijfsvergunning woonruimte via DUWO (studentenhuisvesting) kunnen krijgen worden verruimd. De gemeente wil de mogelijkheden voor DUWO verruimen om een grotere bijdrage te leveren aan de huisvesting van (toekomstige) studerende vergunninghouders. Het COA vindt huisvesting via een campuscontract goed als er zicht is op vervolghuisvesting wanneer de studerende vergunninghouder zijn/haar studie afbreekt. Dit besluit geeft de garantie dat er zicht is op die vervolghuisvesting, zodat DUWO nu meer studenten kan huisvesten.

Raadsvoorstellen

Het college van burgemeester en wethouders heeft de volgende besluiten genomen en ter besluitvorming aan de gemeenteraad aangeboden:

Onttrekking aan het openbaar verkeer van het parkeerterrein Looiersplein 15.0903

Als gevolg van het bouwplan voor het Looiersplein komt het parkeerterrein Looiersplein te vervallen. De parkeerplaatsen worden gecompenseerd in de nieuw te bouwen parkeergarage onder het Meelfabriekterrein. Omdat het parkeerterrein als openbare weg moet worden aangemerkt is, gelet op de artikelen 7 en 9 van de Wegenwet, een onttrekkingsbesluit van de gemeenteraad vereist. Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten het ontwerp onttrekkingsbesluit voor zienswijzen vast te stellen.

Verordening op de heffing en invordering van onroerende-zaakbelastingen 2016 15.0982

Het college van burgemeester en wethouders stelt de gemeenteraad voor de OZB voor woningen te verlagen met 1,5%, niet trendmatig te verhogen en aan te passen aan de nieuwe waarden van de onroerende zaken. Verder stelt het college voor de OZB voor niet-woningen voor 2016 te verhogen met de trend van 0,8% en aan te passen aan de waardeontwikkelingen.

Verordening op de heffing en invordering van afvalstoffenheffing 2016 15.0983

Het college van burgemeester en wethouders stelt de gemeenteraad voor de tarieven in de afvalstoffenheffing trendmatig te verhogen met 0,8%. Vanaf 2016 is het ophalen van grofvuil en grof tuinafval (greenbags) niet meer gratis. In het voorstel is een bedrag opgenomen van EUR 30 per keer dat grofvuil of grof tuinafval op verzoek wordt opgehaald. De regels voor het brengen van grofvuil naar de Milieustraat veranderen niet.

Verordening op de heffing en invordering van toeristenbelasting 2016 15.0959

Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten de gemeenteraad te vragen om het tarief 2016 voor een hotelovernachting te verhogen naar EUR 2,50. Door deze verhoging stijgen de opbrengsten toeristenbelasting met EUR 150.000. Conform afspraak worden deze opbrengsten aan het Ondernemersfonds Leiden beschikbaar gesteld, onder de voorwaarde dat het geld wordt ingezet voor citymarketing van Leiden. Leiden Marketing en het Hoteloverleg Leiden ontwikkelen gezamenlijk plannen voor citymarketing en stadspromotie van Leiden voor de stimulering van de economische, aan kennis gerelateerde en culturele sectoren van de stad.

Verordening op de heffing en invordering van precariobelasting 2016 15.0985

Het college van burgemeester en wethouders stelt de gemeenteraad voor de tarieven van precariobelasting voor 2016 te verhogen met 0,8%.

Verordening op de heffing en invordering van leges 2016 15.0986

Het college van burgemeester en wethouders stelt de gemeenteraad voor de tarieven leges voor 2016 te verhogen met 0,8%.

Schriftelijke vragen

Overzicht van de beantwoording schriftelijke vragen die naar aanleiding van artikel 43, lid4 van het Reglement van Orde aan het college van burgemeester en wethouders zijn gesteld:

* Beantwoording schriftelijke vragen raadslid R. Storm (CDA), ingekomen 16 oktober 2015, inzake mogelijke gevaren op de Nieuwe Rijn op 3 oktober. 15.0977