Ophef om `Allahu Akbar' tijdens minuut stilte

Radio | di 17 nov 2015

Op enkele plekken in ons land is gisteren de minuut stilte voor de aanslagen in Parijs verstoord door jongeren die `Allah u Akbar' riepen.

Onder meer op een VMBO school waar schrijver Ozcan Akyol te gast was werd tijdens de minuut stilte `Allah Akbar' geschreeuwd door een 15-jarige jongen. Volgens de schrijver deden de docenten niets, behalve zich schamen. Er verschenen meer tweets van mensen die op scholen iets dergelijks meemaakten.

Ik gaf een lezing aan een vmbo-klas. Om 12:00 uur waren we stil voor Parijs. Een 15-jarige jongen schreeuwde Allah Akbar. Het was tragisch.

-- Oezcan Akyol (@OzcanAkyol) 16 november 2015

Een docente maatschappijleer twittert dat het ook bij haar op school gebeurde tijdens een poezieworkshop:

@OzcanAkyol bij ons in de zaal bij de poezieworkshop ook. Bijbehorende docenten deden niets.

-- Nienke. (@nienkieh) 17 november 2015

En dit meisje had een klasgenoot die Allah Akbar wilde schreeuwen:

Oh t meisje voor me zegt nu dat ze Allah akbar gaat schreeuwen bij die 1 min sterkte. Ik meen als je dat doet ik pak mijn stoel en ik klap

-- Sanne Harms *** (@Sannepindakaas) 16 november 2015

Uiteindelijk deed ze dat ook:

Oke ik ga dat wijf keihard klappen met mijn stoel keihard Allah akbar roepen bij 1 min stilte met je gehandicapt ofzo allemachtig.

-- Sanne Harms *** (@Sannepindakaas) 16 november 2015

En moest zij zich vervolgens melden:

OK ik moet me melden omdat ik dat meisje dat Allah akbar zei tijdens 1 min stilte een gehandicapte mogool noemde chill man NEE

-- Sanne Harms *** (@Sannepindakaas) 16 november 2015

En bij deze jongen werd bijna de halve klas eruit gestuurd omdat Allah Akbar riepen:

Beetje allahu Akbar roepen precies voor de minuut stilte.. Man man man, respectloos

10/23 klasgenoten eruit gestuurd en wss een schorsing d.m.v. onrespectvol gedrag..

-- Mart Hoogeveen (@EftelMart) 16 november 2015

Allah Akbar betekent `God is de grootste' en wordt vaak gezegd om te bevestigen dat Allah groter is (dan goden van andere religies). Naar om te weten is dat ook de terroristen bij de aanslagen in Parijs dit schreeuwden.

In Frankrijk staat er overigens een jaar gevangenisstraf op om op zo'n moment deze leus te roepen.

Nieuwslezeres vraagt aandacht voor ander terrorisme dan Parijs

Een filmpje van een nieuwslezeres van de Russische zender RT wordt veel gedeeld. Aan het eind van een hele uitzending over de aanslagen in Parijs vraagt ze namelijk ook aandacht voor terrorisme op andere plekken in de wereld die niet zoveel aandacht krijgen.

Pray for Paris but don't forget Beirut,Egypt, Baghdad and othe...

Pray for Paris but don't forget Beirut,Egypt, Baghdad and other cities torn apart by terror that didn't make your news feed

Posted by Canadian Arabs on Sabado, 14 de novembro de 2015

Woord van het jaar is een emoji

Het woord van het jaar is onuitspreekbaar. Het is namelijk een emoji en wel de smiley die moet huilen van het lachen.

De Oxford Dictionaries riep de emoji, die velen gebruiken om een bericht ironisch lachend af te sluiten, uit tot woord van het jaar 2015. Officieel heet de emoji overigens `Gezicht met tranen van vreugde'. De smiley versloeg woorden als ad blocker, Brexit, on fleek, refugee en sharing economy.

Het is de eerste keer ooit dat een pictogram tot woord van het jaar verkozen is. De reden dat de jury dit opvallende besluit nam is omdat deze smiley het afgelopen jaar wereldwijd het meest gebruikt is. En, zo voegen ze er aan toe: "Het weerspiegelt de ethos, stemming en preoccupaties van 2015". Al sinds de late jaren 90 worden de smileys gebruikt, maar in 2015 groeide het gebruik enorm, schrijft de woordenboekenuitgever. Of en hoe de smiley ook in het beroemde woordenboek wordt opgenomen is niet duidelijk.

De nieuwe Adele

We kunnen inmiddels allemaal Adele's `Hello' dromen, na de vele versies en grappen die we er over hebben gezien. Maar het is zover... Een tweede liedje van de nieuwe CD van Adele is bekend gemaakt. Het album verschijnt eind deze week en we kennen natuurlijk al de single `Hello'. Daar komt nu het nummer `When we were young' bij. De zangeres zette vanmorgen een live opname, die ze in een kerk opnam, online.

IFrame