Besluiten van de raad van 5 november (Begrotingsraad)


De raad heeft op donderdag 5 november 2015 vergaderd en de volgende besluiten genomen:

1. De raad heeft de 2^e Tussenrapportage 2015 voor kennisgeving aangenomen. In deze rapportage legt het college verantwoording af aan de raad over de uitvoering van de Programmabegroting van dit jaar tot nu toe.
2. Na het houden van de algemene beschouwingen heeft de raad de Programmabegroting 2016 vastgesteld inclusief de bijbehorende investeringen voor het jaar 2016. Van het meerjarenperspectief voor de jaren 2017 - 2019 is kennis genomen. Het college kan voor 2016 uitvoering geven aan het in de
begroting vastgelegde beleid.

Met het aannemen van een amendement heeft de raad besloten op alle aanslagen gemeentelijke heffingen in 2016 een eenmalige korting te verlenen van EUR 125,- en dit te dekken uit de algemene reserve.

Met het aannemen van de navolgende moties heeft de raad de volgende verzoeken gedaan aan het college van burgemeester en wethouders.

1. Motie over eenzaamheid. Het college is verzocht de raad te informeren wat hiertegen samen met partners op dit moment al wordt gedaan en om samen met partners een beter beeld te krijgen van de aard van deze problematiek in Ridderkerk. Daarnaast wordt het college verzocht de raad in het
tweede kwartaal van 2016 te informeren welke mogelijkheden verder zouden kunnen bijdragen aan het verminderen van deze problematiek.
2. Motie over openbaar snippergroen. Het college is verzocht voor welk snippergroen het onderhoud kan worden overgedragen aan bijvoorbeeld particulieren. Wat hiervan de voor- en nadelen zijn en de raad daarover te informeren voor 1 mei 2016.
3. Motie over het vlaggen met de Regenboogvlag op de jaarlijkse Coming-Outdag voor lesbiennes, gays, bi- en transseksuelen op 11 oktober. Het college is verzocht op die dag met de regenboogvlag te vlaggen voor het gemeentehuis.
4. Motie over de toegankelijkheid van speelplekken voor kinderen met een beperking. Het college is verzocht te onderzoeken in hoeverre de Ridderkerkse speelplekken voor deze kinderen toegankelijk zijn. Zo niet, om bij groot onderhoud en vervanging, deze speelplekken voor deze doelgroep
toegankelijker te maken.
5. Motie over Gratis Openbaar Vervoer voor AOW-gerechtigden met een inkomen tot 110, tot 120 en tot 130% van het sociaal minimum. Het college is verzocht onderzoek te doen naar de behoefte aan gratis Openbaar Vervoer door deze doelgroepen en de problemen die zij ondervinden ten aanzien van de
betaalbaarheid. Tevens wordt verzocht de uitkomst te betrekken bij de behandeling van het minimabeleid in het 1e kwartaal van 2016.
6. Motie over Buurt-Whatsappgroepen. Het college is verzocht burgerinitiatieven waarbij buurtbewoners elkaar en de politie informeren over verdachte situaties, bijvoorbeeld door een Buurtwhatsappgroep, op verzoek te faciliteren.
7. Motie over de plaatsing van een meetpunt luchtkwaliteit en de geluidsoverlast in Nieuw Reijerwaard voor de bewoners aan de Rijksstraatweg. Het college wordt verzocht zich in te spannen om bij betrokken instanties te bevorderen dat een meetstation wordt geplaatst.

De vergadering is terug te kijken en te luisteren via www.ridderkerk.nl/raadinbeeld