Opera Forward Talks: De toekomst van opera

Opera Forward Festival

Opera Forward Talks: De toekomst van opera

Samenwerking met afdeling Theaterwetenschap en mw. prof. dr. Kati Roettger

24nov2015 18.00 - 19.30

Evenement

Van 15 t/m 25 maart 2016 viert De Nationale Opera haar 50-jarige jubileum met het 'Opera Forward Festival'. In aanloop naar het festival worden er 5 lezingen georganiseerd waarin vooraanstaande kunstenaars en wetenschappers (waaronder Robbert Dijkgraaf) zullen spreken over de rol van de kunsten, nu en in de toekomst. De 1e lezing is in het Universiteitstheater van de UvA.

Programma-inhoud

Tijdens de 1e `Opera Forward Talk` vertelt Pierre Audi, directeur van De Nationale Opera en Honorary Fellow Music Theatre aan de UvA, over zijn plannen voor het festival.

Vervolgens zal regisseur Monique Wagemakers vertellen over de relatie tussen regie en vormgeving aan de hand van haar bijzondere samenwerking met jonge talenten in de opera Il matrimonio segreto | Het geheime huwelijk. Tot slot zullen 3 jonge internationaal opererende operaregisseurs, Lotte de Beer, Sjaron Minailo en Floris Visser, met elkaar in gesprek gaan over de toekomst van opera. Moderatie: Gable Roelofsen.

Aanmelden

Toegang is vrij, maar aanmelden is wel nodig. In het Universiteitstheater is plaats voor 150 mensen en vol = vol.

Aanmelden via operaforwardfestival.nl

Over de sprekers op 24 november

* Pierre Audi is directeur van De Nationale Opera en veelvuldig actief als gastregisseur bij alle grote operahuizen en -festivals. Hij is tevens Honorary Fellow Music Theatre aan de UvA.

* Monique Wagemakers is een (inter)nationaal werkend operaregisseur. Il matrimonio segreto was haar eerste productie als regieassistent. Nu regisseert zij deze nieuwe productie waarvoor een internationale wedstrijd werd uitgeschreven; de Dutch Opera Design Award.

* Lotte de Beer is artistiek leider van Operafront, dat eigentijdse operavoorstellingen brengt voor een nieuw publiek. Zo werkt ze in New York aan MET2GO, waarbij kleinschalige opera op bijzondere locaties wordt geproduceerd. Daarnaast regisseerde ze bij verschillende grote operahuizen en festivals.

* Sjaron Minailo is artistiek leider van Studio Minailo, een laboratorium voor hedendaagse opera, dat opereert buiten de reguliere operazalen en conventies. Hij maakte experimentele voorstellingen zoals de white-cube operatrilogie Pornographia-Megalomania-Nostaligia en de internetopera Soul Seek. Afgelopen jaar regisseerde hij bij De Munt in Brussel de opera Medulla, gebaseerd op het gelijknamige album van Bjoerk.

* Floris Visser, artistiek directeur van Opera Trionfo, behaalde de afgelopen jaren triomfen als regisseur in binnen- en buitenland. In 2012 werd hij aangesteld als Cultural Professor aan de TU Delft.

Lees in de flyer meer over alle lezingen (Robbert Dijkgraaf spreekt op 28 januari 2016)

Locatie

* Universiteitstheater

Nieuwe Doelenstraat 16-18 | 1012 CP Amsterdam

+31 (0)20 525 2997

De Nederlandse Opera

Gepubliceerd door Universiteit van Amsterdam