Openbare informatiebijeenkomsten maatschappelijke accommodaties


Gemeente Buren organiseert op 1 en 3 december openbare informatiebijeenkomsten over de functies van de maatschappelijke accommodaties. De bijeenkomsten worden gehouden in Ommeren, Maurik, Buren en Beusichem.

De gemeente heeft verenigingen uitgenodigd voor deze avonden. Verenigingen en andere belangstellenden die geen uitnodiging hebben ontvangen, zijn uiteraard ook van harte welkom. U kunt zich opgeven bij jchristiaans@buren.nl.

Dinsdag 1 december 2015, 19:30-21:30 uur

* voor Lienden, Aalst, Ommeren en Ingen: Appelcafe Grun, Zijveling 1 in Ommeren
* voor Eck en Wiel, Maurik en Rijswijk: Dorpshuis Het Klokhuis, Sterappelhof 7 in Maurik

Donderdag 3 december 2015 van 19:30-21:30 uur

* Buren, Kerk-Avezaath, Zoelen, Erichem en Asch: Grand Cafe De Hofhouding, Onderdreef 1a in Buren
* Beusichem, Zoelmond en Ravenswaaij: Dorpshuis 't Zoetzand, Zoetzandselaan 1 in Beusichem

Waarom deze bijeenkomsten?

Onze gemeente telt veel gebouwen waar onderwijs, sport, cultuur, ontspanning en activiteiten voor zorg en welzijn plaatsvinden. Ze liggen verspreid over de vijftien dorpen in Buren. Steeds meer organisaties en gebruikers van deze gebouwen hebben te maken met de ingrijpende veranderingen in
onze bevolking(ssamenstelling). In sommige dorpen blijft het aantal inwoners gelijk en in andere neemt het aantal inwoners af. Ook zijn er in de toekomst meer oudere mensen en minder jonge(re) mensen en kinderen. Hierdoor kampen verenigingen met ouder wordende en teruglopende ledenaantallen.
Ook het aantal leerlingen op scholen loopt terug. Het gebruik van gebouwen als scholen, gymzalen, dorpshuizen etc. neemt hierdoor af. Sommige (delen van) gebouwen staan zelfs (regelmatig) leeg.

Daarmee neemt het (financiele) draagvlak voor deze gebouwen ook terug: er komt minder geld binnen voor het beheer en het onderhoud van deze gebouwen. En er zijn minder mensen die zich actief in willen en kunnen zetten voor het behoud van deze gebouwen. De gemeente heeft ook geen geld om al
deze gebouwen te beheren en te onderhouden. En daarom wil de gemeente samen met belanghebbenden kijken, of we een plan kunnen maken waarmee we ons bloeiende verenigingsleven in stand kunnen houden. Bijvoorbeeld door verenigingen samen te huisvesten in (minder) gebouwen. Komt u ook?